2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hódmezővásárhelyen a legjobbak

Agro Napló
Hódmezővásárhelyen Szent György napján huszonegy éve már nem csak a tavaszt és kikeletet ünneplik, de az Alföldi Állattenyésztési- és Mezőgazdasági Napokat is ekkor tartják. A hagyományokhoz híven ez alkalommal adják át a kiírt szakmai pályázatok díjait növényter-
mesztés és állattenyésztés kategóriákban.


A kiállítás az ország egyik legnagyobb eseménye, nem csak az állattartás, de a növénytermesztés terén is. Egyre fontosabb minden ágazat számára a kiállítás, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy évről évre több a szakmai látogatója a rendezvénynek. Külföldi kiállítókból sem volt hiány, az érdeklődők találkozhattak többek között török, szlovák és szlovén vendégekkel is.

Külön öröm, hogy az idei évben a tavalyi pályázókhoz képest idén nagyobb arányban képviseltették magukat a növénytermesztési szakemberek. Az idei évben 17 növénytermesztési és 21 állattenyésztési pályázat érkezett. A zsűri nem volt könnyű helyzetben a pályázatok elbírálásánál, és komoly szempontrendszert kellett felállítani, hogy a megfelelő eredmény születhessen.

A növénytermesztési bizottságot, mint minden évben, idén is Prof. Dr. Birkás Márta vezette, az ő munkáját segítette Sipos József, Dr. Molnár Tamás Géza. Több kategóriában osztottak díjakat:

  • I. input anyagok, termesztéstechnológia,
  • II. technika-technológia.

Az állattenyésztésben is több kategóriában mérettek meg a pályázók:

  • I. takarmányozás,
  • II. agrár-informatika, tartástechnológia, állategészségügy és szaporodásbiológia.

A zsűri elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor volt, mellette Marczali Gábor és Dr. Sallai László döntött a beérkezett pályaművekről.

„Nagyon fontos számunkra, hogy a színvonal évről évre ugyanaz maradjon, sőt, egy kicsit mindig jobb legyen – mondta el Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója a díjátadón április elsején Hódmezővásárhelyen. Szeretnénk, ha idén is jó élményekkel, szakmai tapasztalatokkal távoznának a résztvevők. A díj presztízsét jelzi, hogy ebben az évben minden eddiginél magasabb számban érkeztek pályázatok. Látszik az innováció, a cégek folyamatos fejlesztése – számolt be Antal Gábor –, és az is körvonalazódott, hogy milyen fontos a magyar cégek számára a kutatás-fejlesztés.”

Sipos József zsűritag szerint az értékelésnél nagyon fontos volt az újdonság kérdése, hiszen rengeteg termék található a piacon, nagy a versenyhelyzet, a termelők nincsenek könnyű választási helyzetben. Többek között ezen a „problémán” segítene a díj kiosztása is, hiszen a zsűri olyan cégeket, termékeket díjazott, amelyek innovatívak, alkalmazhatóak, környezetvédelmi és gazdasági szempontból is előremutatóak. „Fontos számomra, hogy magyar fejlesztésű legyen a termék – mondta Sipos József –, de külön szubjektív szempont nálam, hogy a rohamosan fejlődő informatikát is gyorsan, hatékonyan építsék be a cégek a mezőgazdasági gépekbe, termékekbe, hiszen napról napra tapasztalhatjuk, az informatika a mezőgazdász munkáját is nagyban megkönnyíti, elég csak a gépekbe épített GPS-re gondolni”.

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója is hasonlóan pozitív tapasztalatokat osztott meg: „A sok, remek beadott szakmai anyagból tisztán látni, hogy Magyarországon még mindig nagyon fontos az innováció, a cégek pedig komolyan veszik ezt a megmérettetést is.” A pályázatok elbírálásában több tényező is fontos szerepet játszott, például az, hogy a cég magyar vagy külföldi tulajdoni háttérrel rendelkezik, zajlik-e kutatás-fejlesztés, és ha igen, az Magyarországon történik-e, vagy külföldön. Külön kategóriába sorolják a pályázatot aszerint, hogy a pályáztatott termék mennyire új: épp bevezetés alatt áll, vagy már megtalálható a piacon. Fontos az innováció, és a pályázóknak objektív adatokkal is alá kell támasztaniuk a megírt anyagot. „Tudományos vizsgálatokkal, számokkal kell bizonyítani, valóban jó és hasznos a termék – magyarázza Dr. Wagenhoffer Zsombor –, de emellett a szubjektív vélemények is fontosak. Éppen ezért kérünk referenciákat is, hány cégnél használják és mennyire vannak megelégedve a termékkel.”

A Nitrogénművek Zrt. a kitüntetett Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum termékcsaládot januárban vezette be a piacra – a termék jelenleg kétféle összetételben kapható: NP 15:45 + 1 Zn és NP 10:48 + 1 Zn + 0,3 Fe + 0,1 B. A mikrogranulátum termékcsalád a növények fejlődési szakaszában alkalmazható, használatukkal felgyorsítható a csírázó növények kezdeti fejlődése. A vetőmag mellé kell elhelyezni, és a termék magas foszfortartalma miatt jó tápanyagforrása a növénynek. Segítségével a növények jobban ellenállnak a környezeti stressznek, valamint javul tápanyag- és vízfelvételük. 

A nagydíj a termék szélesebb körben való ismertetésére remek alkalom, ám a magyar felhasználók nagy része valószínűleg már ismeri a Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum termékcsaládot. „Közel hatvan üzletkötő kolléga foglalkozik azzal, hogy a gazdák minél gyorsabban megismerjék az új termékeinket. Így a piac már a díjnyertes mikrogranulátumról is tud, ráadásul 500 termelőnél kísérleteket is végzünk. Nem titok az sem – mondta Király József, a cég marketing osztályvezetője –, hogy a Nitrogénműveknél mindig előre gondolkodunk, integrációs törekvéseink vannak. Ezt pedig a repceszezonra időzítjük, ami a júniusi-júliusi hónapokban már aktuális lesz.”

Állattenyésztési kategóriában nagydíjjal jutalmazták a takarmányozásban újat alkotó UBM Feed Kft.-t és MA-KA Kft.-t, akik az „Egész szemű búza-kiegészítés technológiájának megteremtése, mint eszköz a hatékony baromfi-takarmányozás szolgálatában” címmel adtak be közös pályázatot. „Az általunk használt technológia jelenleg egyedülálló Magyarországon – tudtuk meg Gerda Emiltől, az UBM Feed Kft. értékesítési igazgatójától –, amely a takarmányértékesítés hatékonyságát javítja, az egész szemű búza megfelelő mennyiségű és fázisban való alkalmazása következtében. Kettős keverést alkalmazunk: első fázisban az egész szemű búza egy részét kiveszik, amit majd a második fázisban kevernek vissza. Ez alkalommal viszont már enzimmel és zsiradékkal is el tudják látni a takarmány mellett az egész szemű búzát is. Ezzel a technológiával ugyanannyi idő alatt azonos (vagy nagyobb) súlyú csirkét lehet nevelni, és a fajlagos takarmányfelhasználási mutató jobb lesz.”

Az UBM cégcsoport rendkívül nagy hangsúlyt fektet az innovációra, ezt támasztja alá Dr. Galamb Eszter, a cég kutatás-fejlesztési vezetője. „Lényegében egyedülálló ez a technológia, amit mi a baromfitakarmányozás terén alkalmazunk. „Egyedülálló, habár a szemes búza-kiegészítés
jótékony hatása külföldi szakirodalmakból már ismert volt, ez idáig nem volt megoldott a megfelelő gyakorlati kivitelezése.” A takarmánykeverő üzemek ez idáig nem voltak alkalmasak ezen technológia adaptálására, kialakítására – veszi át a szót Ács Kázmér Csaba, műszaki és beruházási igazgató –, és most, hogy nálunk elérhető ez a speciális takarmánykeverék, folyamatosan növekszik iránta a kereslet.”

A terméket tehát már sokan jól ismerik és alkalmazzák. „A gyakorlatban már több cég használja a termékünket, ezért is tudtunk a pályázatunkban olyan sok referenciát felmutatni.” – magyarázza Gerda Emil –, az elégedett termelők pedig négy-öt, de akár hatszázalékos teljesítményjavulásról tudnak beszámolni. Jelenleg turnusonként hárommillió csirke és kétszázötvenezer kacsa eszi az általunk előállított takarmányt. Ez is hatalmas siker, de úgy gondolom, ez a tendencia nem fog itt megállni, vevőkörünk tovább fog nőni. Az egész szemű búzát tartalmazó tápsorainkat pedig szeretnénk a későbbiekben egyéb baromfifajok számára is elérhetővé tenni. Jelenleg Kelet-Magyarországon és Romániában forgalmazzuk a terméket, de a Dunántúlon meglévő keverőnkben a beruházások befejezése után a baromfitakarmány előállításában szintén a szóban forgó technológiát tervezzük alkalmazni. Tehát rövidesen az egész országba el tudjuk juttatni ezt a speciális takarmánykeveréket.”

Termékpályázat pedig jövőre is lesz, így annak sem kell elkeserednie, aki idén kimaradt belőle. Az egyes kategóriák díjazottjairól bővebben a következő lapszámunkban olvashat.

Bővebb információ:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok

facebook.com/agronaplomagazin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az AGROmashEXPO 2022 díjazottjai

Az AGROmashEXPO 2022 díjazottjai

Az idei évi termékversenyre jelentkezők a Hazai és Nemzetközi díjra nevezhettek, Digitalizáció, Gépesítés, Input/Szolgáltatás kategóriákban. A szakmai...

Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Január 24-én, pénteken tartották meg a Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei című konferenciát az AGROmashEXPO rendezvényen. A Gépip...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!