Minőség a kompetenstől

Agro Napló
A komárnoi, szlovák székhelyű GAMAQUA Kft. 2014-től a francia OTECH öntözőrendszereket gyártó vállalat kizárólagos forgalmazója a magyar és a szlovák piacon. A GAMAQUA Kft. komplex szolgáltatást kíván nyújtani a mezőgazdászok számára a szántóföldi öntözés (pivot, lineár és dobos) területén. Az OTECH gyártóval közösen képes a tervezés, a kivitelezés, az üzembehelyezés, pótalkatrész- és szervizszolgáltatás teljes körű ellátására. 


Az OTECH márka Magyarországon még kevéssé ismert. Mivel foglalkozik a cég?

A pivot és lineáris rendszerek gyártásában az OTECH a piacvezető cégek közé tartozik Európában. A céget 1980-ban alapították, Irritec néven. Így ma már harminc év tapasztalattal gyártunk szántóföldi termelők és vízgazdálkodások számára öntözőrendszereket. Több mint harminc országban vagyunk jelen, a cég székháza Franciaországban van, egy délnyugati kis faluban, Puyoo-ban. Ez a régió az egyik legfontosabb az európai mezőgazdaságban. Így közel tudunk lenni az ügyfeleinkhez is, ami nagyon fontos, hiszen nélkülük nem érhettük volna el az álmainkat.

A regionális vállalkozás gyorsan gyarapodott, az 1990-es évekre már nemzetközi céggé váltunk. Mára pedig a gyártási kapacitásunk is hatalmasra duzzadt: 5 hektáron 3000 szekció és 400 lineáris rendszer kerül ki a kezeink közül. A fejlesztésben, gyártásban és tervezésben hetven ember vesz részt.

Küldetésünk – és úgy gondolom, cégünk sikere is ezen alapszik –, hogy a víz- és energiafelhasználásnak a legjobb módját találjuk meg. Különböző terepen és földtípuson is, így megfelelve az ügyfeleink elvárásainak.

Az európai öntözőpiacon belül mi az OTECH pozíciója? Mely országokban piacvezető? A magyar piaccal szemben milyen elvárásaik vannak?

Piacvezetők vagyunk Francia-,  Spanyol-, Olasz- és Németországban. Az európai piacon az eladás és a disztribúció területén cégünk lefedettsége 50%-os.

A magyar piac rengeteg lehetőséggel kecsegtet és új kihívást jelent az OTECH számára. Biztosak vagyunk benne, hogy itt is kamatoztatni tudjuk majd a szakmai tudásunkat és tapasztalatainkat minden olyan mezőgazdasági vállalatban, amely öntözési kihívásokkal áll szemben.

Az európai parcellaméretek mások, mint az amerikaiak vagy az afrikaiak, ezért más technológiai megoldásokkal kell szolgálnunk. Nem dolgozhatunk standard gépekkel 50 hektáros lefedettségen – flexibilisnek kell lennünk.

A konkurens cégekkel szemben mi az Önök előnye?
A magyar piacon régóta jelen lévő cégekkel szemben, új szereplőként hogyan tudnak sikeresek lenni?

A válasz nagyon egyszerű: európai problémára európai tapasztalatunkkal tudunk megoldást kínálni. Amint azt már említettem, fő erősségünk a gyártórendszerünk, amely egyébként az egyik legnagyobb öntözőrendszereket gyártó a világon. Flexibilis és képes a legkülönbözőbb igényekre reagálni. Ezek az igények pedig napról napra más és más formában jelentkeznek az európai földeken.

A GAMAQUA lehet az OTECH megfelelő partnere a régióban, céljai elérésében?

Az OTECH forgalmazója mindig is cégünk víziójának és küldetésének volt a része. A szolgáltatásokban, az alkatrészellátásban vagy egyszerűen csak a szaktudás területén ők a legjobb választás. Nélkülözhetetlenek a gépezet működésben tartásához, és ahhoz, hogy a legjobbat nyújthassuk. Mi pedig ilyen megoldásokat keresünk, és ez az, ami a GAMAQUA cégvíziójában és küldetésében megtaláltunk.

Mi az ön személyes sikerélménye az OTECH-ben?

Ilyen hosszú idő alatt – amióta a cég működik – nem is egy sikerélményről tudok beszámolni. Különböző országokban különböző projekteket vittünk sikeresen véghez. Az egyik legkülönösebb talán az volt, mikor Argentínában legyártottuk a világ legnagyobb sugarú, 1,2 kilométeres pivot rendszerét.


Elérhetőség:

gamaqua s.r.o.

Mederčská 81, 94501 Komárno (SR)

info@gamaqua.com

www.gamaqua.com

+421 (0) 903 707 467

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!