A gabonafélék üszögbetegségei régen és ma

Agro Napló
Üszögbetegségnek a gabonaféléknél elsõsorban a kalászon jelentkezõ, a gabonaszemek üszkösödésére emlékeztetõ tüneteket okozó – gombák által elõidézett – betegségeket nevezik. Általánosságban az jellemzõ a tünetekre, hogy a gabonafélék (búza, árpa, zab, rozs stb.) szemei rendellenesen fejlõdnek, amirõl a kalász, illetve bugavirágzat is árulkodik: borzas kalász fejlõdik az ún kõ- és fedettüszögöknél, illetve az egész kalász/buga elporlik a porüszögöknél, csak a kalászorsó marad ép.

A borzas kalászokban az eredeti gabonaszemekre már nem is emlékeztető, fekete gömbölyded, ún. üszögpuffancsok, vagy vékony hártyával körülvett spóratokok fejlődnek. A rozsszárüszög tünetei a száron jelentkeznek, ahol vastag, sötét színû portokok fejlődnek. (Ez utóbbi jelenleg ritka, élelmezésegészségügyi- és termésbiztonsági jelentősége minimális, ezért csak érintőlegesen említjük.) +

Rendszertani megközelítésből a gabonaüszögökre a következő taxonómiai besorolás jellemző:

  • Gombák országa (Fungi or.)
  • Bazídiumos gombák törzse (Basidiomycota t.)
  • Ustomycetes osztály (Ustilaginomycetes o.)
  • Üszöggombák rendje (Ustilaginales r.).

Az előbbi rendszertani besoroláson belül a növényvédelmi szempontból jelentős kórokozók (a fontosabb fajok felsorolásával) két családba sorolhatók:

  • Porüszögök családja (Ustilaginaceae cs.)
     Ustilago avenae - Zab porüszög,
     Ustilago hordei - Árpa, zab fedettüszög („gúnyásüszög”),
     Ustilago nuda - Árpa „valódi” porüszög,
     Ustilago tritici - Gabona porüszög (árpa*, búza, rozs)
     *: árpa fekete-, v. álporüszög,
  • Kőüszögök családja (Tilletiaceae cs.)
     Tilletia caries - Búza kőüszög, „büdösüszög”, „zsírosüszög”,
     Tilletia contraversa - Búza törpe kőüszög,
     Tilletia laevis - Búza kőüszög, „büdösüszög”, „zsírosüszög”,
     Tilletia intermedia* - Búza kőüszög, „büdösüszög”, „zsírosüszög”, *: a T. caries és a T. laevis fajhibridjének tekinthető. A két faj és a fajhibrid általában együttesen, keverten fordulnak elő. Elkülönítésük a spóráik felületi barázdáltsága alapján lehetséges.
     Neovossia indica - Búza virágfertőző üszög (Indiai kőüszög).

Amint a rendszertani felsorolásból is kitûnik – a gabonaféléknél – számos faj idézhet elő üszögbetegséget. Ezen kívül a kukoricának, cirokféléknek, fûféléknek, fészkesvirágúaknak, mákféléknek stb. egyéb (Sorosporium, Sphacelotheca, Sporisorium, Thecaphora, Urocystis, Entyloma) nemzetségekbe tartozó üszögbetegségei ismeretesek.

Biológiai megközelítésben a gabonaféléket a fontosabb üszögbetegségek alapvetően kétféle módon tudják megfertőzni:

  • A porüszögök (Ustilago spp.) a gabona virágzásakor – a virágzási időszakban szétporló fertőzött kalászokból kikerülő – spórák az egészséges kalász/buga virágzat bibéire kerülnek, majd csíratömlőt fejlesztve az embrió belsejébe jutnak, ahol a fejlődő gabonaszemben tünetmentesen fejlődnek és fennmaradnak. A gabonaszem ekkor már tulajdonképpen fertőzött, csak a jelei még nem láthatók. A kelést követően az elvetett szemből fejlődő növény szintén teljesen tünetmentes, csak kalászoláskor, virágzáskor válnak láthatóvá a tünetek: sötétbarna, fekete porló kalászok/bugák fejlődnek az egészségesek helyett, amelyek szeles időjárásnál hamar szétporlanak, hogy újabb fertőzést indítsanak.
  • A kőüszögök (Tilletia spp.) a kelő csíranövénykét fertőzik meg a talajban, amire egyrészt úgy nyílik lehetőségük, hogy betakarításkor a gabonabetakarító gép cséplő- és szemleválasztó szerkezete által szétmorzsolt és szétkent üszögpuffancsokból kijutó spórák rákerülnek az egészséges szemekre, melyeket felületileg szennyeznek (kontamináció). Másrészt a talajba jutó üszögpuffancsok közelébe még nem szennyezett szem kerül elvetésre, amelyet ott helyben a talajnedvesség – mint közeg – segítségével fertőz meg a kórokozó. A fertőzés tulajdonképp ekkor jön létre, ezt követően a növény többnyire tünetmentesen fejlődik tövább, a fertőzés szintén csak kalászoláskor, virágzáskor válik láthatóvá: a fertőzött növények hamarabb hozzák a kalászaikat, amely „borzolt” sertéi, pelyvái széjjelállnak, közülük esetenként kikandikál a fekete üszögpuffancs. Kivételt képez némileg a törpe kőüszög, amely fertőzése nyomán a gazdanövény rövidebbre nő, az egészségeshez viszonyítva mindössze harmada, fele, esetleg kétharmada a fertőzött növény magassága. A gabonakombájn többnyire (szerencsére!) a vágóasztal alatt elhagyja ezeket a töveket, így a betegség a táblán maradhat. Bár az Ustilago nemzetséghez tartozik a árpa fekete- vagy álporüszög (Ustilago hordei), fertőzése mégis csírakorban történik, tehát a szemek előzőleg csak felületileg szennyeződnek a kórokozó spóráival.
  • Agronómiai szempontból a gabonaüszögök termésveszteséget okozhatnak, ennél azonban lényegesebb a minőségrontó hatásuk. (Mennyiségi - minőségi kártétel.)

    A porüszögféléktől fertőződött gabonaszemeken nem látszódnak a tünetek, a fertőzés csak embrióvizsgálattal mutatható ki.

    A kőüszög által szennyezett gabonatétel – a szennyezés mértékétől függő színmélységgel – szürkés árnyalatú, és általában bûzös, romlott halra emlékeztető szagú. A gomba által termelt mérgező anyagcseretermékek miatt az ilyen gabonatétel sem étkezésre, sem takarmányozásra nem alkalmas! Kimutatásuk spóralemosással, majd mikroszkópos vizsgálattal egyszerûen elvégezhető.

    A törpe kőüszög (Tilletia contraversa) és az indiai kőüszög (Neovossia indica) sok európai, ázsiai országban zárlati (karantén) károsítónak minősül, emiatt az exportot – bármilyen csekély mértékû fertőzés esetén is – meghiúsítja. Gyakorlatilag, ha nagyobb, – egyébként jó minőségû – gabonatételbe kisebb mennyiségû fertőzött termény kerül, az az egész tétel értékesítését ellehetetleníti. A túltermelési válsággal küzdő országokban előszeretettel „vadásznak” ilyen zárlati károsítókra, és amennyiben kimutatásra kerül jelenlétük, azonnal visszafordítják az exportra váró gabonatételt.

    A gabonaüszögök jelentősége korábban: hazánkban és a világ más tájain is a különböző üszögbetegségek évente eltérő mértékû, de több-kevesebb termésveszteséget minden évben okoztak. Az intenzív gabonatermesztés kibontakozásáig az egyik legfőbb gabonabetegség típus volt a gabonaüszög. A negyvenes-ötvenes években elterjedt vetőmagcsávázás jelentős mértékben visszaszorította – főként a kő- és törpeüszög – a fertőzést. Ekkor terjedt el a rézgálicos csávázás mellett szélesebb körben a szerves higany (fenil-Hg-klorid, metoxi-etil-Hg-klorid stb.), HCB (hexaklórbenzol), PCNB (pentaklórnitrobenzol), TMTD (tetrametil-tiurám-diszulfid) hatóanyagok használata.

    A gazdaságos üzemméretek, intenzívebb gabonatermesztés kialakulását követően (1960-as évektől) a betegség teljesen visszaszorult elsősorban a kedvező agrotechnika (optimalizált tápanyag-ellátás, kötelező(!) vetőmagcsávázás, intenzívebb növényvédelem, precízebb betakarítás-technológia, képzetteb szakirányítás stb.) általánossá válásával.

    A mai helyzet sajnos némi visszalépést jelent az 1970-es, 1980-as évekhez képest mind a termelési színvonalat, mind az agrotechnikai igényességet illetően, ami – mindezek által – a különböző gabonabetegségeket, így az üszögöt is érinti. A fajták terméspotenciálja, a gépesítés színvonala tulajdonképpen azóta is fejlődött, de miután a termelés bizonyos szegmensei kiestek az igényes gazdasági szakirányítás hatásterülete alól (kis- és gazdaságtalan üzem- és táblaméretek, csávázás elhagyása, kényszergazdálkodás stb.) a gabonaüszög ismét felütötte fejét. A '90-es évek közepétől a növényvédő állomások, kutatóintézetek szakemberei mind gyakrabban találkoztak por-, vagy kőüszögös fertőzést mutató gabonatáblákkal.

    A gabonaüszögök kártételének megelőzése: a helyes agrotechnikai körülmények megteremtésével a jelentősen mérsékelhető az üszögfertőzés mértéke.

    Bár üszögfélékre rezisztens, vagy toleráns gabonafajták nem ismeretesek, az egyéb termesztéstechnológiai-, agroökológiai viszonyokhoz kell a lehető legjobban illeszthető fajtákat megválasztani.

    A tápanyag-visszapótlás színvonalát, valamint a tápanyagok arányát úgy célszerû megválasztani, hogy a növényállomány a genetikai potenciálját mindinkább ki tudja bontakoztatni, de az időjárási szélsőségekre, valamint a betegségekre ne váljék fogékonnyá. Az optimális tápanyag-ellátás biztosíthatja a csíranövény gyors fejlődését, megerősödését, ami mérsékli a csírakorban támadó kőüszögfélék fertőzését.

    A talajmûvelésnek szintén törekednie kell a kelő növényállomány fejlődésének elősegítésére, a kedvező levegő/víz arány megteremtésére a gyökérzónában. A szerkezetromlásra-, porosodásra hajlamosító, egyoldalú eszközhasználatra alapozott talajmûvelés (pl. tárcsás borona), magágykészítés elősegíti a levegőtlen, esetleg vízzel könnyen telítődő magágy létrejöttét, amely egyértelmûen elősegíti pl. a kőüszögfertőzést.

    Vetéskor a fajtához- és a fennálló agrotechnikai viszonyokhoz (talajtípus, tápanyag-egyensúly, talajmûvelés) szükséges megválasztani a kivetendő tőszámot és a vetésidőt. A megkésett vetés szintén fokozza a kőüszög fertőzésének kockázatát. Ilyen szempontból a lehetőség szerinti korábbi vetés jelentősen mérsékli a kőüszögfertőzés mértékét.

    Kémiai védekezés: a gabonaüszög fertőzést leghatásosabban – az agrotechnikai elemek egyidejû, optimálist közelítő alkalmazásával, illetve – csávázással lehet megakadályozni. Csávázás céljára, gabonafélékre ma hazánkban több, mint 30 féle gombaölő csávázószer van forgalomban. A két üszögtípus (por-, vagy repülőüszög és a fedett, illetve kőüszög) fertőzése ellen azonban nem azonos módon védenek a fungicidek. A belső fertőzéssel terjedő porüszögfélék ellen csak a szisztémikus hatású hatóanyagok nyújtanak védelmet, míg a felületi kontaminációval terjedő kőüszögfélék ellen a kontakt hatású hatóanyagok is kiváló védelmet adnak.

    Kontakt hatású fungicidek: mankoceb, thirám (TMTD), fludioxonil, guazatin. Szisztémikus hatású fungicidek: benzimidazolok (karbendazim, thiofanát-metil, thiabendazol), azolok (ciprokonazol, difenokonazol, dinikonazol, flutriafol, imazalil, tebukonazol, tritikonazol), karboxamidok (karboxin). 

    A kontakt és szisztémikus hatóanyagok gyakran gyári kombinációban kerülnek forgalomba. A gabonacsávázás egyébként ma Magyarországon jogszabály szerint kötelező. A csávázás mûveletét precízen, megfelelő mennyiségû csávázólében kell elvégezni, úgy, hogy a szemeket a szükséges csávázószer mennyiség egyenletesen fedje. Csak így biztosítható, hogy minden egyes csíranövény megkapja a védelméhez szükséges fungicid hatóanyag-mennyiséget, amely elegendő az üszögfélék visszaszorításához.

    A csávázáson kívül – annak igényes elvégzése mellett – más kémiai beavatkozás nem szükséges kifejezetten a gabonaüszögök elleni védelemre.

    A cikk szerzője: Tóth Ágoston

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?