2024. május 5. vasárnap Györgyi

Hogy állta meg a helyét a Tiger az ekével szemben?

Agro Napló
2005 augusztusában egy szakemberekbõl álló csapat / Csehországi Mg egyetem és a prágai VÚZT intézet (mg. Kutató intézet)/ kétgenerációs munkagép energiaigényét vizsgálta precíz mérések keretében.

A teszten keresztül szeretnénk egy gazdaság ökonómiai adatait vizsgálni, két összehasonlítható gép vonóerőigény és üzemanyag-fogyasztás szemszögéből ugyanabban a munkamélységben. Bebizonyosodott hogy a Tiger 4 AS szántóföldi nehéz kultivátor (4 m munkaszélesség) ugyanazt a traktort igényelte, mint egy jó minőségû hétfejes váltvaforgató ekének.
24 cm munkamélységben a Tiger 30% nagyobb teljesítményt nyújt, mint az eke ugyanazzal a traktorral.
A teszt alatt a JD 8420 fogyasztása 25,1 l/ha-ról (az ekével) 19,1 l/ha-ra (Tiger) csökkent, ez egy 24% üzemanyag-spórolást jelent.
A Tiger 4 AS egy egyenletes vonóerőigénnyel rendelkezik, a vontatási ellenállása ugyanabban a munkamélységben, pedig 18%-kal alacsonyabb, mint az összehasonlított ekéé.
Az is bebizonyosodott hogy egy egyszeri HORSCH Tiger AS talajmûvelés után azonnal vetni tudunk, mert a visszatömörítés és a talajfelszín egyengetés a gép után teljesen kielégítő. Ezen spórolásokat az ekével szemben a teszt kiértékelése folyamán nem vették figyelembe.
A teszteredmények teljesen meggyőzőek. A HORSCH Tiger alap ökonómiai hatását bebizonyították és ugyanezt látszik igazolni a több mint száz gyakorlati bemutató utáni visszajelzés.

Horsch Maschinen GmbH, Tel.: 30/7430-302

A Tiger agronómiai szempontból nézve teljesen helyettesíti az ekét. Az üzemeltetési gazdaságosságát tekintve pedig olcsóbb mint a szántás.

A teszt alatt az eke és a Tiger után a talajszerkezet és -felület méréseivel is foglalkoztak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Parlagfűmentesítési akcióhét indult

Parlagfűmentesítési akcióhét indult

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium (AM) július 1-7 között: a parlagfű elleni védekezés ugyanis egész évben fennálló kötelezettség a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!