Limagrain: „Magról magra, magasabbra!”

Agro Napló
Teljes körû kínálatunkból az idei évben is új kukorica- és napraforgó hibrideket ajánlunk Önöknek.
Ahogyan azt az elmúlt években is tettük, évente újabbakat, és újabbakat, évente jobbakat és még jobbakat, folyamatosan bővítve vetőmag választékunkat. Ezt a Limagrain Csoport kiterjedt nemesítő hálózata, illetve az ebben folyó sikeres nemesítési munka alapozza meg.



Már kilenc éve, a magyarországi kísérleti és nemesítő állomás is része a Limagrain egész világra kiterjedő nemesítési hálózatának, melynek tevékenysége pontosan összhangban áll a többi nemesítő állomás hasonló feladataival. Továbbá kiterjedt hazai kísérleti hálózat biztosítja az új hibridek tesztelését. A nemesítői előkísérletek és a fajtaminősítő kísérletek mellett a genetikai előrehaladás mérésére összehasonlító vizsgálatokat végzünk, melyek a termőhelyek és az évjáratok módosító hatásaira is kiterjednek. Így megalapozottan és bátran mondhatjuk, hogy vetőmagjaink hordozzák magukban a legújabb kutatási és fejlesztési eredményeket. Folyamatosan munkálkodunk a különféle termesztési körülményekhez és időjárási változásokhoz alkalmazkodó növényfajtákon, a maximális termés és minőség érdekében.

Egyre nagyobb a kínálat a vetőmagpiacon, és egyre nehezebb a választás, mert Önök mindig a legjobbat akarják, és ez így helyes.

A Limagrain kukoricák széles körû kínálatából az új genetikai alapokon nemesített „Aranyszem”-et, a korai éréscsoport közepén érő LG 33.30 (FAO 340) hibridet emelnénk ki. Kiemelkedő termőképessége versenyképes az éréscsoport végén érő hibridekkel, viszont betakarításkori szemnedvessége azokénál alacsonyabb. Korán betakarítható, vetésváltás esetén a kalászosok utána még időben elvethetők. Intenzívebb termőhelyen „későbbiként” viselkedik, ami a termőképesség kedvezőbb kihasználására ad lehetőséget. Ilyen esetekben kiugróan magas termésre képes. Azokon a termőhelyeken, ahol számolunk a szárazság vagy egyéb stressz tényezők fellépésével szintén biztonságosan termeszthető. A korábbi évek fajtakísérleteiben bizonyította kiváló alkalmazkodóképességét a szárazabb termőhelyekhez is. Zöldszáron érő jellegû, szára szilárd, toleráns a fuzáriumos szárkorhadásra, nem dől meg még késői betakarítás esetén sem. Az idei évben az OMMI államilag elismert kísérleteiben az egyik legjövedelmezőbb hibridként szerepelt: a nagy terméshez (11.77 t/ha, 101%) alacsony szemnedvesség (18,07%) párosult (OMMI, 2006).

A jó termőhelyek egyik legújabb LG kukoricahibridje az LG 33.55 (FAO 360) a legnagyobb átlagterméssel került minősítésre. Az OMMI 2004–2005. évi fajtakísérleteiben megelőzte a sztenderdeket és a többi fajtajelöltet is: 12,88 t/ha (107,7%) első hely. Mély termőrétegû, jobb tápanyag-gazdálkodású, jó termőhelyre ajánljuk.

A középérésû csoport egyik legnagyobb termőképességû kukoricahibridje, az LG 34.75 (FAO 460). Az OMMI fajtaminősítő kísérleteiben két év után került elismerésre, 11,73 t/ha-os (105%) eredménnyel (OMMI 2003–2004). Jó stressztûrő képességének köszönhetően kiváló termőképességéhez megfelelő termésbiztonság párosul. Alkalmazkodóképessége és stressztûrése megfelelő, ahol az érésideje ezt megengedi, ott általánosan termeszthető.

A Limagrain egyedülálló napraforgó nemesítési programja továbbra is a legsikeresebbek közé tartozik a világon. A rendelkezésre álló genetikai anyagok sokfélesége biztosítja a hibridek kiváló alkalmazkodó képességét, és a legkülönbözőbb igények kielégítését. A korábbiaknál sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a széles körû betegségtolerancia és a korai, biztonságos betakarítás.

Ennek megfelelően újítottuk meg napraforgó kínálatunkat, melyből az LG 54.15 (NAPKIRÁLY) hibridre hívjuk fel az Önök figyelmét. A korai éréscsoport legelején érő, jó kaszattermésû és rendkívüli termésbiztonságú hibrid, amelyet alapvetően a termés korábbi betakaríthatósága érdekében ajánlunk. A hazai napraforgó piacon kevés olyan hibrid van, amelynél a koraiság versenyképes terméssel és a jó betegség tolerancián alapuló termésbiztonsággal járna együtt. Az LG 54.15 magában foglalja mindezen kedvező tulajdonságokat, eredményes megoldást ad azoknak, akik nem akarnak deszikkálni, illetve azoknak, akik nagy területen termesztik a napraforgót és a betakarítást biztonságosan be is szeretnék fejezni. Magyarországon minősített hibrid, a hazai minősítés alapján került EU listára, illetve európai forgalomba.

A legújabb LG 56.55 napraforgó hibridünknek a termésben van a fő ereje. Virágzási ideje átmeneti a korai és a középérésû csoport között, de az érési folyamata gyors, így a teljes tenyészideje alapján inkább a korai éréscsoporthoz tartozik. Termőképessége kiugróan nagy, kedvező körülmények között rekordtermésre képes. Az OMMI államilag minősített fajták kísérletében a második legnagyobb kaszattermést érte el éréscsoportjában: 3,82 t/ha, 107,3% (OMMI, 2006).

A LIMAGRAIN Magyarország munkatársai az előzőekben megemlített fajtákat is beleértve, a kukorica és napraforgó hibridek teljes körû választékát ajánlják Önöknek. Kínálatunk a főbb felhasználási területek valamennyi éréscsoportját felölelik.

Keressenek bennünket, segítünk választani!

A cikk szerzője: Hartmann Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?