Napraforgó- és repcefajták a Summit-Agro Hungaria Kft. ajánlatában

Agro Napló
A Summit-Agro Hungária Kft. a hazai termelõi igények minél szélesebb körû kielégítése érdekében 2003 óta foglalkozik vetõmag forgalmazással Magyarországon.

Ebben az évben született meg az a megállapodás, amely lehetővé teszi a cég számára, hogy a francia Euralis csoport vetőmagjait kizárólagos joggal értékesítse. Az Euralis teljes tulajdonosa a nagy múltú Rustica, Pau Semences, és France Canada Semences növénynemesítő intézeteknek. Ezek a kutatóközpontok nem csupán a francia vetőmagpiacon meghatározók, de évtizedes tevékenységükkel az egész európai növénynemesítő munka szerves és kihagyhatatlan részévé váltak. Az Euralis kiterjedt genetikai programjával különösen az olajos növények területén élenjáró. Világviszonylatban meghatározó napraforgó-nemesítési projektet mûködtet, melynek során a legkorszerûbb technológiák alkalmazásával évről-évre újabb és jobb hibrideket tud a köztermesztés számára biztosítani. Piaci sikerének fokmérője, hogy az európai napraforgó vetésterület 22%-án termesztenek Euralis hibrideket. A napraforgó nemesítés mellett jelentős az őszi káposztarepce nemesítése is. A széles genetikai háttérrel rendelkező nemesítő központ, teljes választékot kínál, mind a szabadelvirágzású, mind a hibrid repcék esetében. Fajtái jelen vannak Európa legjelentősebb repcetermelő országainak vetőmag piacán.



NAPRAFORGÓK




 



Olajipari felhasználásra javasolt napraforgók



Pomar RM

Az igen korai éréscsoport egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező napraforgó hibridje. Teljesítménye alapján teljesen versenyképes a többi éréscsoportban található hibridekkel is.

Az OMMI kísérletekben minden évben a legmagasabb termést adta éréscsoportjában, 2005-ben valamennyi vizsgált hibrid közül az ötödik helyen végzett.

Peronoszporával szemben rezisztens, a többi napraforgó betegséggel szemben jó toleranciát mutat. Szárstabilitása és dőlés ellenállósága kiváló. Korszerû, félig bókoló tányérállású. Olajtartalma, hektáronkénti olajtermése kiemelkedő.



ES Petunia

A korai éréscsoport elején érő, kétvonalas, korszerû napraforgó hibrid. A mai követelményeknek megfelelően félig bókoló tányérállású. Termőképessége átlagon felüli. Az OMMI hivatalos kísérleteiben, a stenderdekhez képest 2004-ben 117,3%-ot, míg 2005-ben 121%-ot adott. Betegség ellenállósága kiemelkedő. Valamennyi hazai peronoszpora rasszra rezisztens, a többi szokásos napraforgó tányér, szár- és levélbetegséget jól tolerálja. Kiváló olajtartalommal rendelkezik.



Joana RM

A Joana RM egy régebbi genetikát képviselő, korai érésû, kétvonalas napraforgó hibrid. Termőképessége alapján elmondhatjuk, hogy éréscsoportjának élmezőnyéhez tartozik. Nem kifejezetten csúcs hibrid, de rendkívül megbízható, kiegyenlített kaszattermést produkál.

Olajtartalma és hektáronkénti olajtermése nagyon jó. Peronoszporával szemben rezisztens, toleranciája kifejezetten jó.

Közepes termetû hibrid, szárszilárdsága és dőlés ellenállósága szintén nagyon jónak mondható.



Albatre

Az Albatre a középérésû csoportba tartozó kétvonalas napraforgó hibrid. Kimagasló terméspotenciállal rendelkezik. Az OMMI 2005. évi kísérletében, valamennyi hibrid közül az abszolút második helyen végzett. Éréscsoportjának vezető hibridje. A hazánkban előforduló összes peronoszpora rasszra rezisztenciát mutat, a többi előforduló napraforgó betegséget jól tolerálja. Kifejezetten jó kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik, állóképessége kiemelkedő. Tányérállása félig bókoló.



ES Lolita

A középérésû csoport egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező kétvonalas napraforgó hibridje.

Az OMMI 2005-ös hivatalos vizsgálatában az összes napraforgó hibrid közül a negyedik helyen végzett. Kiemelkedő termőképessége mellett kiváló az olajtartalma is. Peronoszporával szemben toleráns, akár csak a többi betegséggel szemben. Nagyon jó alkalmazkodóképesség jellemzi.

Nagytermetû, kiegyenlített növény. Igen jó a kezdeti fejlődési erélye és az állóképessége. Jellemző rá a korszerû, félig bókoló tányérállás.



Magas olajsav-tartalmú napraforgók



Azokat a napraforgó hibrideket soroljuk ebbe a csoportba, amelyek olajsav tartalma minimálisan 80% fölött található. Kialakulásuk 1976-ra tehető, amikor is mutáció során olyan új törzsek jöttek létre, amelyek a korábbiaknál magasabb olajsav tartalommal rendelkeztek. A jobb ipari felhasználhatóságuk miatt egyre jobban előtérbe kerültek és termesztési igényük napjainkra elérte Magyarországot is. Az Euralis 1990-ben kezdte meg ezen napraforgók nemesítését, és 1994-ben regisztrálták az első hibridjüket.



Pacific RMO

A korai éréscsoportba tartozó, kiemelkedő termőképességû hibrid. A vizsgálatok során bizonyította, hogy kaszattermése meghaladja a csoport átlagát. Olajsav tartalma nagyon magas, 90% feletti.

Kiemelkedő betegség ellenállósággal rendelkezik. Peroszporára rezisztens, és a többi napraforgó betegséget is jól tolerálja. Alacsony növénymagasság és félig bókoló tányérállás jellemzi.



ES Zalema

Újdonság a Summit-Agro palettáján ez a magas olajsavas napraforgó hibrid. A korai éréscsoportba tartozik. Termőképességére jellemző, hogy meghaladja az éréscsoport sztenderdjeinek átlagát. Nagyon magas 90% körüli olajsav tartalommal rendelkezik. Betegség ellenállósága kiemelkedő.

Szádor rezisztens napraforgó hibrid! Alacsony termetû (163–165 cm), hidas traktoros mûvelésre alkalmas.



Heroic

Kiemelkedő termőképességû, korai, magas olajsav tartalmú hibrid. Genetikai potenciálja az éréscsoport átlagánál magasabb. Olajsav tartalma 86% feletti. Betegség ellenállósága szintén átlag feletti. Félig bókoló tányérállás jellemzi.



Madáreleség céljára termesztett napraforgók:



Original RM

Korai éréscsoportba tartozó, kiemelkedő termőképességû madáreleség céljára termeszthető napraforgó hibrid. Az OMMI vizsgálataiban minden évben éréscsoportjában a legmagasabb kaszattermést produkálta. Betegség ellenállósága kiváló, peronoszporával szemben rezisztenciát mutat.

Felhasználási lehetőségét szélesíti, hogy hántolásra is alkalmas. Magszíne enyhén csíkolt, sötét.



Cortinal RM

Korai érésû, madáreleség típusú napraforgó hibrid. Termőképessége átlagon felüli. Az OMMI kísérleteiben évek óta, hasznosítási csoportjában előkelő helyet foglal el. Társához hasonlóan peronoszporára rezisztens, toleranciája kiváló. Kiegyenlített növénymagasság és jó kezdeti fejlődési erély jellemzi. Termésstabilitása kifejezetten kedvező, jól alkalmazkodik a változó termesztési körülményekhez.



ŐSZI KÁPOSZTAREPCE








Az utóbbi évek legdinamikusabban fejlődő növénye az őszi káposztarepce. Köszönhető ez egyrészt annak, hogy rendkívül sokat emelkedett a termesztés színvonala, kimondhatjuk, hogy a termelők java megtanulta termelni a repcét, másrészt pedig korszerû fajták és hibridek jelentek meg a hazai vetőmag piacon.

A Summit-Agro Hungária Kft. által forgalmazott repcék az európai élvonalhoz tartoznak, amelyek erős nemzetközi versenyben is megállják a helyüket. A repcetermesztés másik fő motorja a kedvező piaci pozíció, ami a hazai biodízel gyártás beindulásával, remélhetőleg, még tovább fokozódik.



Hibridrepcék



Elvis

A korai éréscsoport vezető hibridrepcéje az Elvis. Kiemelkedő termőképességét nem csupán az OMMI kísérleteiben, de a köztermesztésben is évek óta bizonyítja. Elismerésével meghozta azt az áttörést, amit a termelők már régóta vártak, hogy a korai éréscsoportnak is legyen egy meghatározó hibridrepcéje. 2004-ben az OMMI vizsgálataiban abszolút első helyen végzett valamennyi vizsgált fajta és hibrid között. Duplanullás, alacsony erukasav és glükozinolát tartalom jellemzi. Ki kell emelni a gyors kezdeti fejlődési erélyét, valamint a kiváló állóképességét és alacsony pergési hajlamát. Télállósága átlagon felüli.



Elouta

A középérésû csoport egy régebbi generációjú hibridrepcéje. Megbízható, kiegyenlített termőképesség jellemzi. Plasztikus, a gyengébb termesztési körülményeket is jól tolerálja. Kiváló télállósága mellett, nagyon jó a kezdeti fejlődési erélye.



Olano

OO-ás, középérésû hibridrepce. Éréscsoportjának egyik legnagyobb ígérete. Termőképessége az OMMI kísérleteiben 2005-ben 110,4% volt a sztenderdekhez képest. Olajtartalma és hektáronkénti olajtermése szintén kiemelkedő. Közepes növénymagasság és kiváló télállóság jellemzi.



ES Artist

Középérésû, duplanullás hibridrepce. Kiemelkedő termőképességû, szereti az intenzív termesztési körülményeket. Kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkezik. Gyors kezdeti fejlődés és jó télállóság jellemzi.



Szabadelvirágzású fajtarepcék



Eleonore

A korai éréscsoportba tartozik ez a nagyon megbízható fajta. Duplanullás, alacsony erukasav és glükozinolát tartalom jellemzi. Rendkívül jó termőképességgel és télállósági mutatókkal rendelkezik. Olajtartalma szintén kiváló. A kezdetektől forgalmazzuk és a termelők méltán megszerették.



ES Nectar

Középérésû, duplanullás fajtarepce. Alacsony erukasav és glükozinolát jellemzi. Termőképessége nagyon jó, bírja az extenzív körülményeket is. Kiváló a télállósága. Beltartalmi mutatói közül említést érdemel a magas olaj- és fehérjetartalma.



ES Astrid

A középérésû csoport egyik legnagyobb genetikai potenciáljával rendelkező, szabadelvirágzású, duplanullás fajtarepce. Alacsony az erukasav és glükozinolát értéke. Az OMMI 2005-ös hivatalos kísérleteiben, éréscsoportjában első helyen végzett

3,70 t/ha-os 112,7%-os eredménnyel. Kiváló termőképessége mellett kiemelkedő az olajtermése is. Kifejezetten jó télállósági mutatókkal és állóképességgel rendelkezik. Új generációs, alacsony növénymagasság jellemző rá.

A cikk szerzője: Kiss Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!