Melyik a legjobb gyomirtási mód?

Agro Napló
A kukorica a maga egymillió hektár feletti vetésterületével az elkövetkezõ években is komoly feladatot ró a növényvédelmi szakemberekre és a termelõkre.

A kukoricatermelés máig legfontosabb növényvédelmi feladata – még a kukoricabogár megjelenését is figyelembe véve – a gyomirtás maradt. A gyomirtási módok közül ma már minden forma rendelkezésre áll, így a presowing, a preemergens, a korai posztemergens, a pre-poszt vagy a posztemergens változatok. Az igazi kérdés nem csak az, hogy melyik módon érjük el a legjobb hatást, hanem melyik módon tudjuk biztosítani a legnagyobb jövedelmet.



Mit vegyünk figyelembe?

Az utóbbi években kedvezőtlen változások történtek időjárásunkban. A globális felmelegedés annak minden káros hatásával nálunk is jelentkezett már. Gondoljunk csak a szélsőséges csapadékeloszlásokra, a hosszan tartó száraz periódusokra vagy a már–már a trópusi vihar méreteit öltő szélviharokra. Érzékelhető a melegigényes gyomfajok pl. a vadköles terjedése az eddig nem vagy csak kissé fertőzött régiókban. Számosan megtapasztalták már a gyomnövények, számunkra „érthetetlen” reakcióit a gyomirtó szerekkel szemben szigorúan betartott kijuttatási technológia esetén is. A kutikula megvastagodása, az agyagcsere folyamatok lelassulása, jelentősen befolyásolja a herbicidek hatékonyságát. Ezeket a megállapításokat a gyomirtások tervezésénél célszerû figyelembe venni. A fent említettek miatt a csak posztemergens gyomirtásra alapozott technológia nagy kockázatot rejt magában.



Mikor végezzük a gyomirtást?

A kitûzött cél, a kultúrnövényünk versenytársak nélküli kezdeti fejlődése. Minél előbb mentesítjük a vízért, tápanyagért, fényért folytatott küzdelemben, a termés annál nagyobb lehet. Misem természetesebb annál, hogy a kukorica kelése gyomok nélkül erélyesebb, egyöntetûbb. A feladat megoldására kiváló és költségtakarékos eszközök a preemergens gyomirtó szerek. Tartamhatásuk révén kedvező csapadékviszonyok mellett átsegítik a kukoricát a kritikus 5–7 hetes gyommentes perióduson, kedvező hektárköltségük önmagáért beszél. További előnyük, hogy szelektivitásuk kiváló. A kukoricaterületek méretétől függően azonban a gyomirtási módok (presowing, preemergens, pre-poszt, korai-poszt és posztemergens) ésszerû kombinációja lehet az üdvözítő megoldás. A megválasztás szempontjai a gazdaságosság, a jövedelmezőség, a gépkapacitás, a hibridérzékenység, a speciális gyomproblémák megléte stb. lehet.



A Magyar Kwizda gyomirtási ajánlata

A kukorica gyomirtására kínált termékeink sora meglehetősen széles, ezért minden gyomirtási módra megoldásokat tudunk kínálni. Portfoliónk értékét növeli, hogy csemegekukoricában is van ajánlatunk. Termékeink: Maizina® 90 WG, Guardian® Max + Maizina® 90 WG virtuális csomag, Click® FL + Spectrum® EC ikercsomag, Titus® ATG®, Titus® MTG®, Mextrol® B, Emblem® WP, U 46 D® Fluid SL.



Mikor melyiket?

Hagyományos gyomflóra ellen ebben az évben még használható az atrazin hatóanyag. Amennyiben nincsenek ellenálló gyomok, használata megfontolás tárgyát képezi sok helyen. További előnye, hogy hektárköltségét tekintve egy esetleges posztemergens rákezelést is minden további nélkül „elbír”. A Maizina® 90 WG-t önállóan és Guardian® Max-al virtuális csomagban is kínáljuk. Használható bedolgozva, preemergensen vagy korai posztemergensen is.

Újdonság palettánkon a Click® FL és a Spectrum® EC ikercsomagolású gyomirtó szer. Az év közepétől az atrazin hatóanyag felhasználása teljesen megszûnik. Helyét a hasonló tulajdonságokkal bíró terbutilazin veszi át. Ez a hatóanyag ugyanis nem perzisztens, így nincs gond az utóveteménnyel, nem tapasztaltak rezisztenciát, viszont ugyanazzal a gyomirtási spektrummal rendelkezik. A Spectrum® hatóanyaga a dimetenamid-P hasonló spektrummal bír, mint az acetoklór, azonban vízoldékonysága kedvezőbb. Hatását kevesebb bemosó csapadék hatására is képes kifejteni. Magról kelő egy- és kétszikû gyomokkal fertőzött területre a gyomviszonyok, valamint a fenológiai állapot figyelembe vételével 2 l/ha Click-et és 1 l/ha Spectrum-ot kell kipermetezni. Egy ikercsomag 5 ha-ra elegendő termékeket tartalmaz. Felhasználható mindhárom gyomirtási módon. Kifejezetten jól irtja a kakaslábfû, a muhar, a magról kelő fenyércirok, a disznóparéj fajokat, jó hatású a keserûfûfélék, a parlagfû, a szerbtövis és köles-fajok ellen.

A posztemergens szegmensben a kifutó Titus® ATG® mellett a 2005-ben engedélyezett Titus® MTG® is kiállta a próbát. A termék 100 gramm Titus® 25 DF, 1 liter Trend® és 2 liter Mustang® ikerdobozos kombinációja. A hektáronként adagja alap esetben 40 g Titus® + 0,8 l Mustang® + 0,2–0 ,4 l Trend®, tehát 2,5 hektárhoz elegendő egy doboz. A magról kelő és az évelő egy- és kétszikû gyomok ellen is hatékony, teljes spektrumú gyomirtást ad. Külön kiemeljük a csattanó maszlag, vadkender és a selyemmályva elleni hatását, amivel kiemelkedik a legtöbb gyomirtási mód és kombináció közül. Ezek a fajok a napraforgó árvakeléshez hasonlóan időben elhúzódva, mélyről is képesek csírázni, ezért a gyomirtó kezelést is eltérő fejlettségû egyedeik ellen kell elvégezni. A közel 100% hatékonyságot az optimálisnál fejlettebb gyomok ellen is elérhetjük, ha a vízdózis emelésével kiküszöböljük azok egymás árnyékoló hatását. Az állománypermetezést a kukorica 3–4 leveles korára időzítsük, így a kombináció fél dózist jelentő 2–4 D hatóanyag tartalma teljesen biztonságos, és a célzott kezeléssel könnyedén megvalósíthatjuk az egyszeres gyomirtási költség kívánalmát is. Hektárköltsége kedvezőbb a hasonló spektrumú termékeknél.

Külön érdemes szót ejteni az Emblem® WP termékünkről. Érdekessége a bromoxinil hatóanyag speciális formulázása. Így teljes biztonsággal kijuttatható csemegekukoricában is. A hibridvonalak sem mutatnak érzékenységet, az engedélyokirat kiterjesztése ebben a témában, folyamatban van.

Gyomirtó szereink jelentős része megvásárolható „Táplálunk és védünk” csomagban is, így jelentős költségek takaríthatók meg. A csomagok tartalmazzák a kukorica torzsavirágzatának differenciálódásához nélkülözhetetlen Wuxal Cink-et is, melynek használata betakarításkor a sorok számában, a szem-csutka kedvezőbb arányában, akár több mázsás többlettermésben fog megtérülni. A további részletekről kérjük, érdeklődjön a Magyar Kwizda területi szaktanácsadóinál!



Bakodi Gyula–Fehér Tamás, Magyar Kwizda

www.kwizda.hu

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!