Energia és megújulás - szegedi repceajánlat

Agro Napló
A repce a huszadik század sikernövénye, és sikere tovább folytatódik a huszonegyedik században is.

Fontos étolaj növény, a világ növényolaj termelésében a harmadik helyet foglalja el. Az energetikai célú felhasználása jelentősen nőtt az elmúlt években Nyugat-Európában. Örvendetes, ha lassan is, de Magyarországon szintén elmozdulás tapasztalható, 2006 őszén közel 240 000 hektáron vetettek repcét.

 


A bekövetkezett változások új kihívások elé állítják a termelőket és a nemesítőket egyaránt.

A gazdák minden lehetőséget megragadnak a termésátlagok növelése érdekében. A korszerû csávázott vetőmag használata és a vegyszeres gyomirtás általánossá vált. Nőtt a mûtrágya felhasználás, alkalmazzák a legkorszerûbb növényvédelmi technológiákat. Az őszi regulátoros kezelés a termesztés megszokott elemévé vált.

Várhatóan a kiszámíthatóbb értékesítési ár miatt többet költenek a termésnövelő agrotechnikai mûveletekre, melyekkel tovább fokozható a termelés biztonsága.

A nemesítésben is felgyorsult a verseny, gyorsan terjedt a hibridek használata, de megjelentek olyan új fajtarepcék, amelyek termőképességben és beltartalmi értékben egyaránt felvehetik a versenyt a hibridekkel. A Gabonatermesztési Kutató Kht. nemesítői nagy intenzitással dolgoznak a hibridrepcék előállításán. Jelenleg három fajtajelölt hibridünk versenyez az állami kísérletekben.

A másik kiemelt nemesítési cél a minőség javítása. A bio üzemanyagok gyártásának új minőségi igényei és a konyhatechnikai szempontok indokolják az olajsav-tartalom növelését.

 


Munkánk során igyekszünk az új kihívásoknak megfelelni, elébe menni a felmerülő igényeknek. Ennek jegyében indult új programunk, melyben nagyobb olajsav- és csökkentett linolénsav-tartalmú, ún. „HO” repcefajták nemesítését kezdtük meg. Az így előállított repcetörzsek olajsav-tartalmát sikerült 10%-kal, közel 74%-ra emelni.

A hazai repce vetőmag piacon nagy a verseny és ennek a versenynek a GK Kht. az elmúlt időszakban meghatározó szereplőjévé vált. Jelenleg 4 középérésû fajtarepcét kínálunk a termelőknek. A GK Gabriella évek óta bizonyít és a vetett terület nagysága folyamatosan növekszik, 2006-ban elérte a 18000 hektárt. Eltérő évek átlagában stabilan szerepelt, ezért a legtöbb termelő, aki kipróbálta továbbra sem mond le róla (1. ábra). Elsősorban intenzív körülmények közé ajánljuk a GK Lilla fajtát, melyet beltartalmi tulajdonságai, átlag feletti olajtartalma és kimagasló termése tesz vonzóvá (2. ábra).

 




Várhatóan a repce területének növekedésével olyan táblákat is mûvelés alá vonnak, ahol a repce nem mindig kerül ideális körülmények közé. Ezért felértékelődhetnek azok a fajták és hibridek, melyek a szélsőséges klimatikus viszonyok között már bizonyítottak. Bátran ajánlhatjuk ezekre a területekre a GK Helena és GK Olívia fajtáinkat. Mindkét fajta sikere az alkalmazkodóképességében rejlik.






 

Vetőmagjaink előállítása, tisztítása és csomagolása világszínvonalú. Ebben az évben is 2,1 millió ép csírát tartalmaznak a zsákjaink, a vetőmagot gomba- és rovarölő szeres védelemmel is ellátjuk (Vitavax, Chinok).

Mindezen genetikai háttér valamint az egyre igényesebb technológia alkalmazása teremtheti meg az alapot a sikeres repce termesztéshez a következő években is. Munkatársaimmal a feladatunk, hogy konkrét termesztési és fajtaajánlattal segítsük Önöket a siker elérésében.



Virágné Pintér Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ragasszon pénzt a repcére!

Ragasszon pénzt a repcére!

A napjaikban egyre sűrűbben bekövetkező növényvédő szer hatóanyag visszavonások lassan elérik az állományszárítás, desszikálás területét is. A diquat...

Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!