A környezetkímélõ lúdtartás alapelvei

Agro Napló
Az exportorientált hazai lúd árutermelés évszázados hagyományokkal rendelkezik, és napjainkban is több tízezer kistermelõ számára nyújt megélhetést.

Kiemelkedő minőségû termékei, közöttük hungarikumok világszerte ismertek és kedveltek. Vitathatatlan nemzetgazdasági jelentősége ellenére komoly nehézségekkel küszködik, amelyek döntően a termékek előállításában uralkodó extenzivitásból és szezonalitásból erednek. E két jellemző miatt alacsonyak általában a hozammutatók, de elsősorban a szaporasági paraméterek, emiatt a szükségesnél több szülőpár tartására van szükség. A szezonalitás következtében pedig az egész éves alapanyag szükséglet kielégítése érdekében egyszerre nagy állományok terhelik a környezetet.



A házilúd alapvetően legelő madár, számára a zöldtakarmány minden életkorban és hasznosítási irányban nélkülözhetetlen. Jellemző azonban az is, hogy kíméletlenül legel, tartósan egy területen maradva a számára kedvelt fûféléket (egyszikûeket) a bokrosodási csomóig kicsípi, tehát a legelőket tönkreteszi. Trágyájával kiégeti a növényeket, megváltoztatja a talaj kémhatását, miáltal az eredeti növényállomány eltûnik a területről.

Kutatási programunkban azokat a lehetőségeket kerestük, amelyekkel – a lúd szülőpártartás hagyományaitól jelentősen eltérve – a környezetet sokkal jobban kímélő rendszert alakíthatunk ki. Ennek első lépcsőjében kidolgoztuk a tenyészludak zárt, intenzív tartásának a technológiáját, amellyel a hozammutatók és a termelés biztonsága jelentősen javítható, a szezonalitás teljesen megszüntethető. Ezáltal országos szinten kevesebb lúdállományra van szükség ugyanazon termékmennyiség előállítására, a ludak zártan tartva kevésbé, illetve ellenőrizhető módon terhelik a környezetet. A termelés és ezzel a melléktermék kibocsátás egyenletessé tehető, elmaradnak a kezelhetetlen csúcsok.

További vizsgálatainkban az okszerû legeltetetés kialakításához kerestünk alapadatokat. A ludakat zárt körülmények között tartva vizsgáltuk a keverék- és zöldtakarmány-fogyasztásukat, ezzel összefüggésben trágyatermelésüket, valamint a termelt trágya összetételét.



Anyag és módszer

A kísérletet az ANABEST Kft. boldogasszonyfai lúdtelepén végeztük két szakaszban (2006. május 22 és 26, illetve május 27 és 31 között), 60 ANABEST G felnőtt gúnárból álló lúdállománnyal. A ludakat 3 csoportra osztva zárt épületben helyeztük el, és az alábbi takarmányozásban részesítettük:

1. kezelés: kizárólag létfenntartó lúdtáp korlátozás nélkül, melynek főbb beltartalmi értékei: száraz anyag 86%; met. energia 12,65 MJ/kg; nyersfehérje 9,4%; nyersrost 3,5%; kalcium 0,8%; foszfor 0,37%; nátrium 0,22%; nyershamu 4,7%, továbbá aminosav és vitamin kiegészítők,

2. kezelés: 50% létfenntartó lúdtáp + 50% kaszált zöldtakarmány (tritikálé zöldje a harmadik csoportban mért mennyiség fele),

3. kezelés: kizárólag frissen kaszált zöldtakarmány (tritikálé) korlátozás nélküli etetése.



A 3 kezelést 4 ismétléssel állítottuk be, ketrecenként 5–5 szárnyast telepítettünk. Az 1. ábra a csoportok felosztását és azok takarmányozási rendjét szemlélteti.








Az etetett takarmányt naponta visszamérve állapítottuk meg egy-egy csoport együttes fogyasztását. A lúdtrágya mennyiségének és összetételének megállapításához a ketrecek alatt elhelyezett fólián összegyûlt ürüléket gyûjtöttük össze és mértük le, majd a trágyából zárható, mûanyag mintavételi dobozba a vizsgálatok lefolytatásához előírt mennyiségû mintát vettünk.



Eredmények és értékelésük

A vizsgálatok során a 3 kísérleti csoport takarmányfogyasztását a 2. ábra mutatja be.






 

Az ábrán látható, hogy a csak zöldtakarmányt fogyasztó ludak takarmányfelvétele mintegy a fele a másik két csoport fogyasztásának. A III. csoport átlagosan 0,9 kg zöldet evett meg naponta, ugyanakkor az I. és II. állomány átlagos takarmányfogyasztása 1,9 kg/nap volt. Ennek oka feltehetően az, hogy a tápot rosszabbul emészti a lúd, alacsonyabb rosttartalma miatt hamarabb áthalad az emésztőtraktuson. A II. csoport egyedei tápból kevesebbet fogyasztottak, mert kedveltségben a zöldet előtérbe helyezték. Zöldfogyasztással együttvéve a II. csoport egyedeinek takarmányfelvétele ugyanannyi, mint az I. állomány lúdjaié.

A III. csoportot alkotó 5 lúd számára a tritikálé átlag napi 1 kg zöldje elegendőnek bizonyult, amely annak a táphoz viszonyított kedvezőbb energia-fehérje arányával és jobb emészthetőségével magyarázható.

Mivel a takarmányfogyasztásban jelentősebb ingadozást nem figyeltünk meg, így az ürüléktermelés mérését és a trágyaösszetétel meghatározását is kellő pontossággal tudtuk megállapítani.



Trágyatermelés

Az egyes lúdcsoportok trágyatermelésének alakulását a 3. ábra szemlélteti.








 A csoportokat egymással összehasonlítva feltûnő, hogy az I. csoport libáinak kísérlet alatti ürülékmennyisége négyszerese, a II. csoporté pedig több, mint háromszorosa a kizárólag zöldtakarmányt fogyasztó ludak termelésének. Az I. és II. állomány megközelítőleg azonos takarmányfogyasztása ellenére a trágya mennyiségében jelentős különbség adódott. A csak tápon tartott ludak közel másfélszer több ürüléket termeltek a táp mellett növényt is fogyasztó társaikénál. A jelenség nem csak a nagyobb elfogyasztott mennyiséggel, hanem azzal is magyarázható, hogy a kizárólag tápot fogyasztó ludak több vizet vesznek fel, így ürülékük nedvességtartalma, tehát tömege is nagyobb. Ezt igazolja a libaürüléknek a szárazanyag-tartalomra vonatkozó vizsgálati eredménye is (4. ábra).








 A III. csoport trágyájának szárazanyag-tartalma mindkét csoporténál 6–8%-kal magasabb, ám a csoportok közt nincs statisztikailag igazolható különbség. Legkisebb szárazanyag-tartalmú a tápon tartott, sok vizet fogyasztó ludak trágyája.



A lúdtrágya összetétele

A laboratóriumi vizsgálatokat követően az összegyûjtött trágya nitrogén-, nyersrost-, nyershamu- és foszfortartalmát vizsgáltuk meg, az eredményeket az 1. táblázat tartalmazza.








A zöldtakarmányt fogyasztó ludak esetében az ürülék nyersrost-tartalma kimagasló értéket mutat, a szálas zöldtakarmányok magas rosttartalmának köszönhetően, a legelő ezáltal a rostkiegészítés legjobb és legtermészetszerûbb módja. Érthető tehát, hogy a kizárólag tápon tartott ludak ürüléke tartalmazza a legkevesebb rostot, a szálas zöldet fogyasztóké a legtöbbet, a vegyes csoport pedig a két szélső között foglal helyet. A táblázat adatai a III., csak zölddel etetett állománynak, környezetvédelmi szempontból sokkal kedvezőbb trágyaösszetételére is rávilágítanak. A környezetszennyező hatásban legnagyobb szerepet játszó nitrogén, de még inkább a perzselő hatású foszfor mennyisége a kizárólag zöldtakarmányt fogyasztó ludak ürülékében a legalacsonyabb. Mind a nitrogén, mind a foszfor tekintetében jelentős különbség van az I. és III., illetve a II. és III. csoport értékei között, míg az I. és II. csoport egyenértékûnek tekinthető az eredmények szempontjából. A tritikáléval etetett ludak N-ürítése lényegesen kisebb a többi csoporténál, a legnagyobb feltûnést azonban a foszfor okozza, hiszen a III. csoport foszforürítése az első kísérletben fele, a másodikban pedig már csak negyede a másik két csoporténak. A zölddel etetett ludak tehát kevesebb trágyát termelnek, és emellett az egyszikûek friss és zsenge zöldjének jobb emészthetősége miatt a takarmánnyal bevitt nitrogén és foszfor csak kis része kerül ki újra a környezetbe. A zöldetetésre áttéréssel tehát a lúdürülék minőségi összetételének javulása várható.



A cikk szerzője: Dr. Bogenfürst Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!