Laktiferm probiotikumok a nyúltartásban

Agro Napló
Mint általában ismeretes a nyúl igen érzékeny állatfaj.

Ez főleg abból adódik, hogy látszólagos igénytelenségük ellenére a leginkább igénylik a természetes takarmányozást, ugyanakkor a legkevésbé viselik el a modern állattartás velejáróit (intenzív tartás, gyógyszerek, kémiai anyagok stb.).

A nyúl ősi táplálkozási igénye rendszeresen szenved csorbát a takarmányozás során. Az emésztőrendszer egészségi állapotának alapja – különös tekintettel a vakbélre – annak mikrobiológiai egyensúlya. A természetestől eltérő tartás és takarmányozás következtében az emésztőrendszerben élő több száz mikroba faj egyensúlya – bakteriális megbetegedéseket eredményezve – könnyen felborul és rendszerint hasmenéses megbetegedésekhez, sőt elhulláshoz vezet.

A megbetegedéseket végül kórokozók okozzák, de az okok többnyire a takarmányozásból adódó, és a bélflóra egyensúlyának felborulásában rejlő emésztési rendellenességekre vezethetők vissza. Csak példaként említve a megfelelő rost-, energia-, fehérjearányt, vagy a választás körüli takarmányozási problémákat. Másfelől a nyúl különös gyógyszerérzékenysége miatt alakul ki gyakran ártalom, mérgezés. Sok gyógyszerrel – főként antibiotikummal – váltható ki bakteriális megbetegedés a bélflóra károsításával, az ennek következtében elszaporodó kórokozókkal. Még a jól kiválasztott, okkal használt gyógyszerek is károsítják a bélflórát járulékos következményekkel (újabb megbetegedések).

A fentiekből következik milyen fontossága van a megelőzésnek, mely elsősorban az emésztőrendszer egészségi állapotán keresztül az állat erőnlétének, ellenálló képességének a fenntartására irányul. Ennek hatékony eszközei az emésztés és a bélflóra stabilizálását célzó természetes hatóanyagú készítmények a LAKTIFERM probiotikumok. Erre a célra ajánlja a MEDIPHARM HUNGARY Kft. az állattartók számára közvetlen felhasználásra a LAKTIFERM probiotikumok vitaminokkal kiegészített és vízoldható változatait.

A LAKTIFERM hatóanyaga és hatása:

e természetes hatóanyagú probiotikum fagyasztva szárított élő tejsavtermelő baktériumokat (és kiegészítő anyagokat) tartalmaz. A tejsavtermelő baktériumok a természetes bélflóra hasznos tagjai és egy sor kórokozó ellenlábasai (E. coli, Clostridium, Salmonella stb.) huzamosan adagolva képesek az egészségi állapot fenntartására, az egyensúly stabilizálására. A Laktiferm hatékony a bakteriális megbetegedések megelőzésében így a hasmenéses megbetegedések kiküszöbölésében is. Természeténél fogva segíti az emésztést, javítja az étvágyat, ezáltal javul a takarmány értékesülése is.

A hatásukat tekintve több szinten, közvetlenül és közvetve fejtik ki:

1. Mivel a természetes bélflóra eredetileg is hasznos tagjai a legtöbb kórokozó (Clostridium, Salmonella., Staphylococcus, Campylobacter stb.) ellenlábasai, ezért mivel gyorsan szaporodnak, nagy számban közvetlenül megtelepedve a bélfalon kiszorítják azokat (élettér kizárás).

2. Metabolitjaikkal kíméletesen és természetes módon csökkentik a bél pH-ját, ezzel is közvetlenül gátolva a patogén baktériumok szaporodását (savanyító hatás).

3. A Laktifermben található baktériumok emésztő enzimeket is termelnek, melyek szénhidrát, zsír- és fehérjebontó hatásukkal javítják a bél enzim-koncentrációját. Mindezek által javul az emésztés folyamata valamint a tápanyagok felszívódása a bélből (takarmány értékesítés).

4. A bélflóra baktériumainak pusztulása után azok sejtfalából kiszabaduló molekulák az immunrendszer legfontosabb aktivátorai, szabályozó anyagai. Így a megfelelő bélflóra biztosításával hatékonyan támogatható az immunrendszer (immunmoduláció).

Az alkamazás előnyei:

• a nutritív szerekkel általában elérhető eredményeket Laktifermmel természetes úton fél – egyharmad költséggel, jobb húsminőséggel, rezisztencia kialakulása és szermaradvány nélkül érjük el;

• nagymértékben csökkenti a választás körül jelentkező problémákat;

• anya és növendék állománynál alkalmazva csökken a szopóskori hasmenés kockázata, nő a szaporulat;

• Laktiferm alkalmazása esetén az esetleg szükségessé váló gyógykezelés hatékonyabb, a kezelt állatok felépülése gyorsabb;

• a Laktiferm termékek egészségre ártalmatlan, élelmiszertisztaságú szerek.

Medipharm Hungary Kft.

1222 Budapest, Temető u.10. • Telefon/fax: +36-1/226-6061

E-mail: info@medipharm.hu • www.medipharm.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen múlhat a magyar bor jövője

Ezen múlhat a magyar bor jövője

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangsúlyozták a szakértők a Hegyközsége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!