2024. április 28. vasárnap Valéria

Negyvenezer hektár vizes élőhely újult meg hazánkban

Agro Napló
A 2014-2020-as uniós ciklusban több mint 20 milliárd forintból – 34 projekt keretében – 40 ezer hektárnyi vizes élőhely rekonstrukcióját végezték a nemzeti park igazgatóságok és az állami természetvédelem Magyarországon – közölte az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára Ócsán, a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen.

Rácz András elmondta: a tárca célja, hogy a következő, 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 37 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhasson meg összesen 60 ezer hektár területű vizes élőhelyen. A világnap idei témájával, a biodiverzitással kapcsolatban az államtitkár kifejtette: az agrártárca kiemelt figyelmet fordít a biológiai sokszínűség megőrzésére, a klímaváltozás elleni küzdelemre, ezért is indította el a minisztérium többek között az országfásítási programját, amelynek célja, hogy Magyarország erdőterületeinek arányát 21 százalékról 27 százalékra emelje.

Az államtitkár kiemelte: a légköri szén-dioxid megkötésében az erdők mellett a gyepeknek és a vizes élőhelyeknek is óriási szerepük van. A vizes élőhelyek ellensúlyozzák az árvizek, az aszály és az időjárási szélsőségek okozta problémákat. Rácz András emlékeztetett arra is, hogy 2020-ban lejár a nemzetközi, az uniós és a magyar biodiverzitási stratégia is, ezután összegzik az elvégzett munkát, és meghatározzák a további célokat.

Az indiai Ramsar városában 1971. február 2-án írták alá azt az egyezményt, amelyben a kormányok felelősséget vállalnak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény ekkor még csak a vízimadarak védelméről szólt, de ma már nemcsak a fajokat védi, hanem a komplett ökoszisztémát.

Rácz András hangsúlyozta: az egyezményhez 171 ország csatlakozott – Magyarország 1979-ben – és azóta 29 területet jelölt a ramsari listára 243.410 hektár kiterjedésben, amelyben a Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható – mondta az államtitkár, tette közzé az agrártárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!