KWS kukoricahibridek az Ön szolgálatában!

Agro Napló
Az idei rendkívüli nyári hõséget a különbözõ hibridek eltérõ módon viselték. Itt mutatnánk be, hogy ebben az aszályos évben az új generációs KWS hibridkukoricák miként viselkedtek eltérõ termõhelyeken.  

Elsőként Brenner Lászlót kérdeztem a Dunagyöngye Agrár Kft. növénytermesztési ágazatvezetőjét. A Kft. Tolna megyében mezőségi öntéstalajon gazdálkodik, melyek átlagos AK értéke 21–22. Kukorica vetésterületünk 1300 ha, melyből a FAO 400 éréscsoport az idei évben 220 ha-t tett ki. A KWS Amandha hibridje ebből a területből 110 ha-on kapott bizalmat. A fajtára a választás a környékbeli üzemi tapasztalatok, valamint a közelben beállított kísérleti eredmények alapján esett. Talajainkra jellemző, hogy tavasszal nehezen melegszenek fel, ami a kukorica kezdeti fejlődését jelentősen befolyásolja. Ennek ismeretében is kerestünk hibridet. Az Amandha-t egy mély fekvésû táblába vetettük el, amit őszi búza elővetemény után felszántottunk, majd tavasszal a szántást elmunkáltuk. A magágy-előkészítést kombinátorral végeztük. A vetés április elején 72 ezer tővel történt, melyből egy 64 ezer növénnyel beállt kukoricaállomány lett.

Az Amandha-ra egyenletes kelés és kezdeti fejlődés volt jellemző, egyik legjobb kukoricánk volt ebben az időszakban. A fajtát erős, robosztus, dús lombozatú növényállomány jellemezte az egész tenyészidő alatt. Szára erős felépítésû, jó állóképességgel rendelkezik. Csövei zömökek voltak, amelyek a szárazság ellenére szemekkel jól berakódtak. Az idei év problémája volt, hogy a csövek kihullottak, az Amandha-nál ilyen probléma nem jelentkezett. A gyomirtó szeres kezelésre nem volt érzékeny: az acetoklórral szemben semmilyen fitotoxikus tünetet nem mutatott. Az idei évben szárazságtûrését jól bizonyította, üzemi szinten 6,04 t/ha terméssel és 18% nedvességtartalommal takarítottuk be október közepén.

Filotás Istvánt a Bos Frucht Agrárszövetkezet kerület igazgatóját is kérdeztem a KWS kukoricák idei termesztési tapasztalatairól.

A szövetkezet Tamási és Fürged környékén középkötött, jó vízgazdálkodású barna erdőtalajokon gazdálkodik, amelyek átlagos AK értéke 32. A kukorica vetésterület 600–700 ha, amiből 30% a korai éréscsoportú hibrid aránya.

A KWS kukoricákra kísérleti eredményeink, valamint az üzemi tapasztalatokból származó pozitív vélemények hatására figyeltünk fel. Ezek ismeretében döntöttünk úgy, hogy beillesztjük a vetésszerkezetünkbe. A KWS 2376-tal az idei évben próbálkoztunk először. A területet ősszel felszántottuk, majd tavasszal simítóval elmunkáltuk, a magágyat kombinátorral készítettük el. A vetés 74 500 tőszámmal április 18-án történt. A fajtára a gyors, egyenletes kelés és határozott kezdeti fejlődés volt a jellemző, a többi területünkhöz képest szebb képet mutatott. A gyomirtást felületkezeléssel végeztük, a foramszulfuron hatóanyagra érzékenységet nem mutatott. Egész vegetáció során jól viselkedett, virágzása beleért a rendkívül forró időszakba, ennek ellenére termékenyülése jó volt, kevés meddő cső fordult elő az állományban. A KWS 2376 a száraz évhez képest jól fejlett, szemekkel jól berakódott csöveket nevelt. Kukorica elővetemény után a KWS 2376-ot üzemi szinten az átlagnál lényegesen jobb terméssel takarítottuk be. Az elmúlt évek tapasztalata alapján érdemes magasabb területen szerepeltetni a KWS kukoricákat a vetésszerkezetben!

A KWS új generációs kukoricái között találunk a korai éréscsoport első felében is magas termőképességû hibridet. Szemejácz Szabolcsot, az Agro Lőrinc Kft agronómiai vezetőjét kérdeztem a Juxxin termesztési tapasztalatairól.

Gazdaságunk 3350 ha szántóterületen gazdálkodik, melyből 1800 ha-on kukoricát termesztünk. A kukorica vetésterületéből 450 ha-t a FAO 300 éréscsoport tesz ki. A KWS Juxxin hibridjére többéves kísérleti eredményeink alapján – beleértve az idei évet is – figyeltem fel. Az idei évben 56 ha-on próbáltuk ki, és nem kellett csalódnunk, az egyik legjobban szereplő fajtánk volt. A Juxxin lapos fekvésû, közepesen kötött barna erdőtalajra került, kukorica elővetemény után. Ősszel 16:16:16-os mûtrágyából juttattunk ki 5 q-t, tavasszal pedig ammónium-nitrátból 90 kg hatóanyagnak megfelelő mennyiséget. Az őszi szántást tavasszal simító követte, majd a vetőágy-készítéssel egy menetben a mûtrágyát ásóboronával dolgoztuk be. A vetést április második felében 76 ezer maggal végeztük. A kelése és kezdeti fejlődése egyenletes volt. A területen preemergens gyomirtást végeztünk, mely során a Juxxin az acetanilid hatóanyagcsoportra érzékenységet nem mutatott.

A Juxxin-re a vegetáció során kiegyenlített állomány volt a jellemző. Az idei évben a szárazság ellenére jól termékenyült, amit szép, telt, szemekkel jól berakódott csövei is mutattak. Kiemelném a fajta vízleadását, ami miatt az egyik legkorábban betakarított hibridünk volt. Üzemi területünkön szeptember közepén 7,29 t/ha terméssel takarítottuk be.

Az KWS kukorica hibridjei nemcsak kedvező körülmények között gazdálkodók számára alkalmasak a nagyüzemi termesztésre, vannak olyan hibridek, amelyek gyengébb adottságok mellett is stabil termésszintet biztosítanak.

Nyári András, a Sásdi Agro Zrt. növénytermesztési és növényvédelmi főágazatvezetője Kuxxar termesztési tapasztalatait osztotta meg velünk.

2700 ha-on gazdálkodunk Baranya megyében, ebből 700 ha-t

tesz ki az árukukorica. Kukoricaterületünk 70%-át a korai éréscsoportba tartozó hibridek teszik ki. Ide kerestem egy nálunk jól használható kukoricát. A KWS területi képviselőjének ajánlására és a KWS kiadványok áttekintése után 45 ha-ra a Kuxxar hibridet választottam. A fajta mélyfekvésû, kötött és pangóvizes területre került. A táblát ősszel mélyen megszántottuk, március elején készítettük elő a talajt. Ezután került 5 q pétisó kiszórásra, és még egyszer egy magágy kivetés következett. Vetéskor a kijuttatott hektáronkénti magszám 72 ezer volt, ebből 68–70 ezer kelt ki végül. Gyomirtását foramszulfuron hatóanyagú készítménnyel végeztem, amely nem okozott stresszt az állományban. Ebben az extrém aszályos évben, amikor az üzemi nettó átlagunk 2,5 t/ha lett, a Kuxxar mindössze 8–10 AK értékû táblában 22,5%-os vízzel, szeptember közepén betakarítva 4 t/ha átlagot produkált. Kiemelném erőteljes kezdeti fejlődését, kiváló aszálytûrését: idén az egyik legtovább zölden maradt hibridünk volt. Kétcsövûség jellemezte és mindkettőt kinevelte. Jövő évben területét növelem, és ajánlom azon gazdáknak, akik hozzánk hasonló gyengébb adottságokon gazdálkodnak!



Pletzer Imre regionális értékesítési vezető

–Mocskonyi Róbert területi képviselő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!