2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A MONSANTO napraforgó ajánlata a 2007-es kísérleti eredmények tükrében

Agro Napló
November második felében és decemberben zajlanak a szokásos év végi partnertalálkozók, ahol munkatársaink beszámolnak az elmúlt év eredményeirõl – beleértve cégünk, a MONSANTO fejlesztési eredményeit és a vevõinkkel kialakított együttmûködések szakmai és üzleti eredményeit is.

Számadás ez a javából, hisz nemcsak az eredményekről, tapasztalatokról kell tájékoztatást adnunk, de ezek alapján meg kell határoznunk, és be kell mutatnunk a fejlesztés és az előrelépés lehetőségeit is.

Nos, úgy gondolom, a 2007-es év emlékezetes és tanulságos lesz a jövőre nézve. A ránk nehezedő kedvezőtlen évjárat – ahogy Szanyi István kollégánk találóan jellemezte: a „brutális” aszály – újra rávilágított néhány olyan alapvető technológiai hibára – s egyben lehetőségre – melyre a saját érdekünkben tudatosan jobban oda kell figyelnünk a jövőben.

Így a víztakarékos talajmûvelés – köztük is első helyen a tarlóhántások azonnali elvégzése, a szántások elmunkálása, a helyes vetésforgó – az elővetemény-hatások várható figyelembevételével, a harmonikus tápanyag-visszapótlás, a vetésidő lehetséges széthúzása, a tőszám optimális beállítása (a téli félév csapadékmennyisége és a hibridek sajátos igényei alapján), a gyomirtási alternatívák számbevétele, és természetesen a megfelelő fajtaszerkezet kialakítása mind-mind azt szolgálja, hogy az eddiginél jobban kivédhessük az elmúlt években egyre többször előforduló száraz vagy szélsőséges időjárás terméscsökkentő hatásait.

Mindamellett, hogy a fentiekben leírt „védekezési stratégiát” általánosan kell alkalmaznunk, szólnunk kell a növényfajok közötti reakció különbségekről is. Ha csak a legfontosabb szántóföldi növényeink országos átlagterméseit is vesszük figyelembe, miszerint az őszi búza 3,6 t/ha, a kukorica 3,8t/ha (becsült) a napraforgó pedig egyes források szerint 2,05, egy korábbi becsült előreljezés szerint 1,7 t/ha átlagtermést hozott 2007-ben, és viszonyítjuk a lényegesen kedvezőbb, csapadékosabb tavalyi, 2006-os eredményekhez, láthatjuk, hogy míg a két gabonanövény súlyos, 30–50%-os aszálykárt szenvedett, addig a napraforgónál ez az érték még a rosszabbik termésátlagot figyelembe véve is csak 20%-os. Ha pedig a sokkal nagyobb gondossággal és szakmai igényességgel beállított üzemi kísérleteink termés- és olajeredményeit hasonlítjuk össze a két évben, megállapíthatjuk, hogy a napraforgó terméscsökkenés nélkül vészelte át a szokatlan hőséget és szárazságot. (1. táblázat).

 


 


 

 

 A száraz körülményekkel szembeni toleranciája tehát jóval meghaladja a búzáét és a kukoricáét.

Ezzel a ténnyel együtt is, a napraforgó esetében is a nemesítés jövőbeni alapvető feladatai:

1. A hibridek szárazságtûrésének és ezzel együtt a termelés biztonságának javítása.

2. A napraforgó technológiájában kulcs-szerepet játszó gyomirtási lehetőségek javítása – herbicid-rezisztens változatok előállításával.

3. Az olajtartalom mennyiségének és az olaj minőségének javítása a napjainkban erőteljesen megnövekedett magas olajsavas hibridek iránti igény alapján.

4. A betegségekkel szembeni rezisztencia/tolerancia javítása figyelembe véve a klímaváltozás hatására, vagy az átlagosnál melegebb és szárazabb évjáratokban markánsan fellépő újabb betegségekre való ellenálló-képességet is. (Idén éppen az eddig nem, vagy csak jelentéktelen mértékben fertőző Macrophomina Phaseolina domináns megjelenésének lehettünk tanúi, mely a mediterrán- szubtrópusi viszonyok jellemző napraforgó betegsége!)



Többéves és évenkénti kísérleti eredményeink – melyeket találkozóink, konzultációink során, termékismertetőinkben, leveleinkben vagy éppen a média segítségével megismertetünk partnereinkkel, termelőinkkel, azt bizonyítják, hogy a MONSANTO talán még soha ilyen erős portfolióval és kedvező ajánlásokkal nem tudott kiállni vevői elé, mint éppen most. A 2008-as szezonra első ízben meghirdetett un. Exkluzív Technológiai Csomagunk arról győzheti meg vásárlóinkat és termelőinket, hogy az elmúlt évek nemesítési és fejlesztési munkájának eredményeként olyan innovatív termékeket tudunk kínálni, melyek valódi hozzáadott értéket jelentenek.

Lássuk, miben rejlik a hozzáadott érték?



1. A kiváló genetikában, mely elsősorban a kínált DEKALB hibridek terméspotenciáljában és termésbiztonságában nyilvánul meg. Hibridjeink közül az elmúlt két/három évben megbízhatóan a legjobbak között szerepelt a PIKASOL, a RUMBASOL és a FLEXISOL-CL, maga mögött hagyva, vagy azonos teljesítménnyel a mai hazai napraforgó választék piaci arányaiban is meghatározó hibridjeivel. (1-2. ábra)

Ezekről a hibridekről nemcsak a termőképesség és stabilitás, de az olajtartalom és a betegség-ellenállóság tekintetében is kiváló eredményeket kaptunk.

Ezen túlmenően a PIKASOL nemcsak a legjobban termő hibridek egyike, hanem a legszebb, legszabályosabb felépítésû hibrid is egyben, mely szárszilárdságban, korai fejlődési erélyben, szár-Sclerotiniával és Macrophominával szemben is a legjobb értékekkel jellemezhető. (3. ábra)

 


 



Nemesítőink naprakészségét jelzi új magas olajsavas hibridünk, az ULTRASOL bevezetése a következő szezonban. Az ULTRASOL úgy termőképességében, mint olajtartalmával és olajminőségével, valamint betegségekkel szembeni kimagasló ellenállóképességével előrelépést jelent a már jól ismert AURASOL _ Franciaországban a magas olajsavas –HO_ hibridek szegmensében 5. éve piacvezető hibridünkhöz viszonyítva.



2. Szolgáltatásainkban

a. Ezek között első helyen említhetjük a teljes körû vetőmagvédelmet, mely rovarölő szeres csávázást (Cruiser) is nyújt a PIKASOL, FLEXISOL, és ULTRASOL hibridek esetében az eddig megszokott standard Fungicides (metalaxyl) csávázás mellett a 2008-ban forgalomba hozott vetőmagok esetében.

b. 2008-ban gyomirtási rugalmasságot kínálunk ugyancsak első alkalommal, mégpedig herbicid rezisztens hibridünk, a FLEXISOL CL bevezetésével. A FLEXISOL az első olyan

IMI = imazamox-rezisztens hibrid, mely kiváló termőképessége, stabilitása és ellenállóképessége révén önmagában, hibridként is versenyképes a legjobbakkal. Az ugyancsak herbicid-rezisztens versenytárshoz viszonyítva ezen értékeiben a különbség még határozottabb és meggyőzőbb! /4. sz. ábra/ Ugyancsak előnyként értékelhető a 2007-es év jellemző betegségeként fellépő Macrophoniás szárfertőzéssel szembeni ellenállóképessége, mely határozottan a legjobbnak bizonyult a legnagyobb fertőzési nyomásnak kitett iregszemcsei kísérletben (5. ábra).

Itt a hozzáadott érték – a fentieken túlmenően – a postemergens beavatkozás lehetősége, melyet szükség esetén alkalmazva megmenthetjük napraforgó állományunkat a veszélyes gyomnyomás által okozott jelentős – akár 30–100%-os! – termés depressziótól.

 


 


 

 

c. Táblaszintû adaptációs szolgáltatást tervezünk, melynek segítségével a partnereket, termelőket látogató kollégáink fajtához technológiát – technológiához fajtát ajánlanak majd ugyancsak első alkalommal a nemrégiben kidolgozott technológiai munkalapok megbeszélésével, kitöltésével.



Legfontosabb megkülönböztető alapelvünk a partnereink bizalmának elnyerése, mely meghatározza együttmûködéseink eredményességét, és egymás iránti elkötelezettségünket a jövőben.

Itt elsőként a szakmailag megalapozott, valós, és statisztikailag értékelhető tényeken alapuló kommunikációs gyakorlatunkat említem. Ez abban áll, hogy:

• csak homogén kísérleti helyekről származó, csak a kísérleti értékelés szabályainak szigorú betartásával kapott eredményeket használjuk fel kommunikációs anyagainkban;

• az eredmények mérésénél biztosítjuk a lehetőséget a tőlünk független kontrollra;

• a mért eredményeket nem módosítjuk, a valóságnak megfelelően hozzuk nyilvánosságra.



Úgy gondoljuk, hogy ezt a MONSANTO-ra hosszú évek óta jellemző gyakorlatot a termelők is érzékelik és értékelik.



Fentiekben leírtak alapján úgy gondoljuk, hogy joggal mondhatjuk, a MONSANTO most már a napraforgóban is élvonalbeli genetikát és szolgáltatásokat kínál. Teszi ezt akkor, amikor minden jel arra mutat, hogy az olajos növények termesztése nemcsak előnyös, de stratégiai fontosságú is lesz a jövőben. A napraforgó iránt megnövekedett kereslet az előrejelzések szerint tartósnak látszik, hazánkat pedig kedvező földrajzi elhelyezkedése és eddigi termelési gyakorlata és színvonala alapján az Európai Unió elsőszámú beszállítójaként veszik számításba.

A MONSANTO szívügyének tekinti a hazai napraforgó termesztés eredményességének támogatását, és arra törekszik, hogy mind a biológiai alapok innovatív javításában, mind pedig a termesztési technológia hatékony fejlesztésében az úttörők között legyen!



Kiss Istvánné dr fejlesztőmérnök

MONSANTO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?