Nyomon követés a CLAAS bálázóknál

Agro Napló
Népes magyar szakmai küldöttség járt márciusban a CLAAS cég bálázó fejlesztési és gyártási központjában, a franciaországi Metz-ben.

Az AXIÁL partnerei szakmai útja Európa egyik legmodernebb bálázó gyárába vezetett, ahol Emmanuel Bas, a CLAAS körbálázók termékmenedzsere egyebek közt elmondta, hogy a CLAAS 1962 óta gyártja a bálázókat Metz-ben, ahol a termelés a hengeres és a szögletes nagybálázókkal együtt idén már megközelíti az évi 5000 darabot.


 

A „metz-i csoportot” az AXIÁL úgy állította össze, hogy abban a gazdálkodók, bérvállalkozók, mûszaki szakemberek mellett az írott média képviselői is helyet kaptak. A gyárlátogatás során a résztvevők nem csak a kiemelkedő teljesítményû CLAAS bálázók közvetlen gyártási folyamatával, hanem a szorosan kapcsolódó és rendkívül szigorúan vett minőség-ellenőrzéssel, illetve minőségbiztosítás részleteivel is megismerkedhettek.

A vendéglátók azt is elmondták, hogy a CLAAS ROLLANT-okból már több, mint 80 000-et gyártottak és értékesítettek világszerte. Az idei mintegy 4000 darabos CLAAS körbálázó gyártásnak már csaknem a felét a csúcsteljesítményû CLAAS VARIANT-ok jelentik.

Ugyanakkor a CLAAS szögletes nagybálázó gyártás filozófiája változatlan: a lehető legnagyobb anyagmennyiséget a lehető legrövidebb idő alatt bebálázni. Ilyen tekintetben a cég történetének egyik legsikeresebb bálázójának ígérkezik a 3400-as QUADRANT, amelynek egyébként tavaly volt a magyarországi bemutatója. Elmondták róla, hogy Franciaországban Németországban (saját méréseik alapján) 60 tonna volt a gép óránkénti teljesítménye. A gyárlátogatás szinte mindenkit meggyőzött ezekről a tézisekről.

A cég szakembere a gyárban elmondta, hogy egyrészt a CLAAS-nál is egyre inkább kezdenek áttérni a fix kamrás hengeres bálázókról a hevederes bálázó megoldások felé, ám ezek is késekkel felszereltek. A másik, amelyről jól látszik a presztizsteremtés természetes szándéka, hogy a piaci igényekre időben reagálva próbálnak új fejlesztési irányokat követni. Elsősorban azokat a vevőket akarják megnyerni, akik egyre több bálát készítenek. Számolnak azzal, hogy egyre jobban terjed a bérvállalkozói tevékenység Európában, és egyre többen vannak, akik kiszervezik a saját takarmányuk kikészítését. Kiadják bérvállalkozóknak, akiknek persze nagyon rugalmasnak kell lenniük, mint bálaméret, mint termény-típus tekintetében, vagyis hogy a vevőnek szénát, szalmát kell betakarítani, vagy éppen szenázst készíteni. Ha a magyarországi gépvásárlásokat nézik: például, hogy kik vásárolták a QUADRANT gépeket, kiderül, hogy jelentős részben azok, akiknek hasonló rugalmassággal kell reagálni a piaci igényekre.

A gyártóvonalakkal való ismerkedésnél látható volt, hogy az ott dolgozóknak joguk és kötelességük az, hogy ha a folyamatban valami hiányosságot, vagy nem megfelelő dolgot tapasztalnak, a kihelyezett cédulagyûjtőkbe tegyék meg észrevételeiket, amelyeket azután kielemeznek. Kényes terület a kötözőfejek, rotorok gyártása. De számtalan olyan egység van a CLAAS bálázó gyártásában, amit a CLAAS alapvetően fontosnak, stratégiai fontosságúnak tart. Nem véletlen, hogy a rotorok gyártását, a tömörítőhengeres bálázóknál a tömörítőhengerek gyártását, vagy akár a kötözőfejek készítését saját maguk végzik.

Látható volt egy igen korszerû hegesztő egység – amelyet szintén bemutattak – s ennek a maximális teljesítménye óránként 30 darab körül van. A hegesztőt – amelyet a CLAAS a leányvállalata, a CLAAS INDUSTRIE TECHNIK készített – 2004-ben állították üzembe. (Mellesleg: a CIT-vállalat több autógyárnak is gyárt különféle egységeket.) A hegesztőgép munkáját, amely két lépésből áll, részletesen bemutatták. Az elsőben vannak a hengerek, ezeket függőlegesen felállítják. A hegesztőrobot egy-egy elemet felemel, ráhúzza a csőre és ráhegeszti, illetve a második gépben történik a hengerek hegesztése, a végén pedig van egy tesztelő állvány ahol pontosan ellenőrzik, hogy megfelelő távolságra vannak-e a rotor elemek, amelyek a késeket fogják közre, és mérik, hogy a rotor ki van-e egyensúlyozva.

A gyártási teljesítményről és a szervezésről elmondták, hogy a ROLLANT bálázók gyártósorán átlagosan napi 12–14 gép készül, de ez felmehet napi 20–22 darabra is. A ROLLANT bálázók gyártósorán 14 szerelőpont van. Az első lépésekben a bálázók két részét az elülső részt és magát a kamrát vagyis a nyíló részt állítják össze. Egy modell gyártása 2–3 hétig fut és utána váltanak a ROLLANT típuson belül.

A gyártásból minden héten kivesznek egy gépet és azt a szakemberek alaposan átvizsgálják, ellenőrzik. A vizsgálat tárgya döntően a hegesztések minősége, a festés minősége, és hogy a csavarok megfelelő nyomatékkal vannak-e meghúzva. Ha hibát észlelnek, megállítják a gyártási folyamatot és megoldják a problémát. A végleges ellenőrzés két lépésben történik: első lépésben a gép hidraulikus, elektronikus, kezelő egységeit kipróbálják, a második lépésben a mechanikus ellenőrzése történik meg.

Minden gép ellenőrzéséről egy feljegyzés készül, ezeket megőrzik, így már innen kezdve történhet a nyomon követés. Minden gépnek van egy kiskönyve, amelybe az első bála elkészítéstől az utolsó lépésig, minden beállításról, illetve ellenőrzésről készül feljegyzés, amit aláírással igazolnak. Így az is nyomon követhető, hogy ki mit készített, illetve ellenőrzött a gazdálkodóknak szánt gépen.

Képgaléria a www.agronaplo.hu/esemény rovatban található

(fehér)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?