Különleges acélok: a piac igényli a jobb minõségû termékeket

Agro Napló
Könnyû, tartós, nagy erejû, mégis könnyen formálható – ezek azok a tulajdonságok, amelyek magas minõségûvé és sokoldalúan használhatóvá tesznek egy acélterméket.  

 

A nagy erejû, különleges, kopásálló acélok lehetőséget adnak a gépipar szereplőinek, hogy újfajta megközelítéssel tervezzék meg gyártott termékeiket, szélesebb körû használatot és jobb minőségû termékeket eredményezve.



Ezek a kivételes minőségû acélok felhasználhatók a teherautók felépítményeinek könnyítésére, a munkagépek gémjének tartósabbá tételéhez és a háztartási eszközök élettartamának meghosszabbításához is. Különleges acélokat használnak a szállítási berendezésekben, (elsősorban az emelvényekben és a tartószerkezetben) az emelő szerkezetekben (pl. teleszkópos gémeknél), gépkocsi alkatrészekben (elsősorban a biztonsági szerkezetekben), építési alapanyagokban (pl. homlokzati lemezek), környezetvédelmi és újrahasznosító berendezésben (zúzógépekben és bálázókban), valamint a hûtőberendezésekben.



A könnyûség és tartósság különösen fontos ezekben az acéltermékekben. A gépjármûiparban például a cink használata jobb korrózió elleni védelmet biztosít. Az alkatrészek hegeszthetősége és bevonhatósága pedig javítható, ha vasat diffundáltatnak a bevonó anyagba. A gépjármûiparban emellett rendkívül fontos a formálhatóság. A különleges acélok nagy erejük ellenére, húzással vagy nyomással pontosan a helyes formára alakíthatók. Az erő és kis súly mellett itt a design is fontos versenytényező.



A különböző felhasználási területek más-más tulajdonságot követelnek meg az acéltermékektől.



A Ruukki HIARC-bevonatú, visszatükröződő, gyöngyházfényû terméke egyike az építőipar számára kifejlesztett különleges termékeknek.

A többrétegû technológia egyedülálló UV sugárzással szembeni ellenállást, korrózióvédelmet és karcolás-ellenállást biztosít a hagyományos bevonatokkal összehasonlítva.

A hûtőberendezésekhez a baktériumoknak ellenálló bevonatokat fejlesztett ki a Ruukki, amely javítja az acél higiéniás tulajdonságait. A keményített, felszínnyomás-ellenálló Raex kopásálló acélt a teherautó platókon, a földmunkagépek markoló fejében, és a zúzógépekben használják. A nagy szilárdságú Optim szerkezeti acélt és csöveket az emelő, rakodó és szállítási berendezésekben alkalmazzák. A lézeracélt a hatékony lézerkivágáshoz tervezték, míg a fémmel bevont Litec acélt és különleges csöveket a biztonsági szerkezetekben a gépjármûiparban használják.



A különleges acélok tulajdonságainak optimalizálása mindig projekt-típusú folyamat. A nagy szilárdságú acélok különösen sok mûszaki és kohászati fejlesztési munkát igényelnek, mielőtt a tényleges termékeket elő tudjuk állítani. A tervezési és fejlesztési folyamatok pedig rendkívül hosszúak lehetnek. A gépjármûipar például olyan modellekkel dolgozik most, amelyeket talán két vagy három év múlva dobnak csak piacra.



A vevői igények a termékfejlesztésre és technológiára való folyamatos összpontosítást követelnek. Azok a termékek, amelyeket öt évvel ezelőtt még különlegesnek tekintettek, ma már szabványnak számítanak.

Ez egy pozitív ciklus: az újonnan kifejlesztett szellemi javak képessé teszik a vevőket arra, hogy bemutassák annak új útjait, új termékeket hozva létre.

„A legfontosabb tulajdonság egy különleges termék esetén az, hogy a vevők sokkal többet kapjanak, mint egy hasonló, átlagos gyártmány esetén.” – foglalja össze a különleges acélok iránti követelményeket Olavi Huhtala, a Ruukki Metals elnöke. A logisztikai szolgáltatások és a megbízhatóság a sarokköveit jelentik a vevőkkel való együttmûködésnek.

A Ruukki termékei többek, mint egyedi termékek: nem csak a konkrét acélt tartalmazza, hanem a logisztika vagy a raktározás megoldását, mûszaki vevőszolgálatot, értékesítési hozzáállást és a know-how-t is.


Ruukki Hungary Kft. 2051 Biatorbágy, Vendel park, Erdőalja utca 1.

Tel.: +36 23 814 700 Fax: +36 23 814 780

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!