Gépkiállítások, vásárok határok nélkül

Agro Napló
Agritechnika, Hannover 2007 Agro+Mashexpo, Budapest 2008

A mai szabályozott európai piacra termelő mezőgazdaság csak kiváló fajták, korszerû agrotechnika, és megfelelő magas színvonalú mûszaki háttérrel tud gazdaságosan és versenyképesen termelni. Ennek következtében a mezőgazdasági gépgyártás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások innovációja felgyorsult. A megvalósított innováció közreadásának, az újdonságok bemutatásának a nemzetközi gépkiállítások és vásárok nyújtják a legjobb lehetőséget.



A Hannoverben megrendezett AGRITECHNIKA 2007. kiállításról már számos szaklap beszámolt, azonban néhány bemutatott újdonságra célszerû kitérni.

Az eddigi legnagyobb nemzetközi gépkiállításon összesen 7 aranyérmet és 33 ezüstérmet osztottak ki az újdonságok között.

Az aranyérmes újdonság a JOHN DEERE E Premium sorozatú traktor, melynek újdonsága a 20 kW-os külön kiépített elektromos hálózat, mely egyes hajtott egységek mûködtetését, pl. kompresszor függetlenítik a motorfordulatszámtól. A traktorok vonatkozásában számos különlegesség is a kiállításra került, közülük kiemelkedik a FENDT legújabb tanulmánygépe a Trisix Vario 400 kW-os motorjával és háromtengelyes konstrukciójával. Az aranyéremmel jutalmazott újdonságok között több egyedi berendezés is szerepel, mely a vezeték nélküli jelátvitelen alapszik, ilyen az a traktorra épített érzékelő rendszer, mely a megfelelő kóddal ellátott embereket, gyerekeket, tárgyakat érzékeli a traktoros látómezejének holtterében, az AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG Argus kamerája, mely a mûtrágyaszórók beállítását, illetve a kiszórt mûtrágya mennyiségét figyeli, vagy a RAUCH mûtrágyaszórók elektromos hajtása, amely szintén alkalmas a mûtrágyamennyiség menet közbeni szabályozására. Ugyancsak az elektrotechnikai kutatások és fejlesztések eredménye a NEW HOLLAND arató-cséplő gépekhez kifejlesztett „GRAIN CAM” törtszem és szennyezőanyag szenzor. A kamera érzékeli a törtszemeket, a kiértékelő pedig képanalízissel elemzi, majd a kiértékelő elektronika kiszámítja a törtszemek arányát és a tisztaságát. Az AMAZONE cég precíziós vetőgépe és a KRONE változó bálaátmérővel is dolgozó hengeres bálakészítő gépe kapott még aranyérmes elismerést.

Fontos megemlíteni, hogy az ilyen nagy nemzetközi vásárokon egyre nő a magyar vállalkozások jelenléte és a magyar mezőgépipar innovációja, illetve a mezőgazdasági gépkereskedelem szolgáltatásai szép sikereket érnek el (DIGITROLL, AXIÁL, LINAMAR OROS DIVÍZIÓ). Az információáramlás és az innováció minél szélesebb körben és minél gyorsabban történő átadására a gépgyártók, a gépforgalmazók és a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos szolgáltatók nagyon nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek következtében a Hannoverben bemutatott, illetve díjazott újdonságai közül több is szerepelt a Budapesten 2008. január 23–26-a között megrendezett AGRO+MASHEXPO 26. Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, a hazai gépgyártók újdonságai mellett összesen 225 kiállító vett részt. A kiállítás érintette a mezőgazdasági termelés teljes vertikumát, de főként a mezőgazdaság gépeinek bemutatójára terjedt ki, illetve ezzel egyidejûleg a SZŐLÉSZET és PINCÉSZET, valamint a MAGYAR KERT KIÁLLÍTÁS is megtekinthető volt.

A mezőgazdasági gépek kiállításán a növénytermesztés gépeinek teljes palettáján a talajmûveléstől a precíziós növénytermesztés informatikai eszközein keresztül, az állattenyésztés fontosabb gépei, terménytárolás, anyagmozgatás gépei is megtekinthetők voltak, a nagy típusválasztékban felsorakoztatott traktorok és magajáró betakarító gépek mellett.

A kiállításon a szakmai zsûri 3 nagydíjat és egy különdíjat osztott ki. A nagydíjra pályázók között 5 pályázót, míg a különdíj esetében egy pályázatot részesített elismerésben. A nagydíjban részesült a DAMMANN-TRAC DT 2000 H Plus Highlander magajáró szántóföldi hidas permetező (1. ábra). A magajáró permetezőgép üzemeltetéséhez szükséges energiát 190 kW teljesítményû Tier III kategóriájú dízelmotor szolgáltatja. A permetezőgép hidas vázszerkezetét hidrosztatikusan, kerekenként hidromotorral hajtott légrugós járószerkezet támasztja alá. A permetezőgép vázszerkezetének has alatti magassága a növényállomány magasságának megfelelően hidraulikusan állítható 1200 és 1940 mm között. A járószerkezet nyomtávolsága 2250 és 3050 mm között szintén a vetett kultúrának megfelelő kívánt értékre állítható be. A gép áttelepüléskor 40 km/h sebességet érhet el, a munkasebesség természetesen fokozatmentes. A gépre a megbízható szerkezeti kivitel, elektro-pneumatikus szeleprendszer, elektro-pneumatikus és elektro-hidraulikus vezérlés, két légfüggönyös szórókeret a jellemző.

A gép nagy és állítható hasmagassága a kifejlett kukoricaállományban is biztonságos permetezést tesz lehetővé, növelve ezzel a kukoricabogár elleni védekezés hatékonyságát. Napraforgó termesztésben és mûvelőutas repcekultúrákban pedig a növényvédelemben és deszikkálásban használható eredményesen. A pályázó, illetve a gépet kiállító a STARCZ Kft., Szolnok volt.

Említést érdemel, mint ahogy már korábban beszámoltunk róla a DAMMANN-TRACK DT 2000H magajáró permetező az AGRITECHNIKA 2007. gépújdonságai között ezüstérmet nyert.

Ugyancsak vásári nagydíjban részesült CNH zedelgemi (Belgium) gyárában készült NEW HOLLAND FR 9040 típusjelû magajáró szecskázó gépe, mely az FR 9000-es sorozat tagja. Az FR 9000 sorozat öt tagból áll, a sorozat tagjainak konstrukciós kialakítása újszerû építési elvet követ. A család tagjainak anyagátbocsátó felületeit behordó szerkezetszélesség, keresztmetszet, szecskázódob szélesség, átmérő jelentős mértékben megnövelte. A dobkés elrendezése osztott „V” alakban, szintén újszerû. A szemroppantó hengerek szintén nagy munkaszélességûek, de szükség esetén könnyen kiiktathatóak. A szecskázó család 310 kW és 6l6 kW közötti teljesítményû energiatakarékos motorokkal készülnek. Ezt a nagy motorteljesítményt 735 kW átvitelére alkalmas hajtáslánc juttatja el a munkavégző szerkezethez. A gépet a forgalmazó, illetve a kiállító IKR jelentette be a pályázatra.

A harmadik vásári nagydíjat az AGCO Holding csoport terméke a MASSEY FERGUSON 7495 nehéz univerzális traktor kapta. A traktort a forgalmazó AUSTRO DIESEL GmbH (Ausztria) nevezte a pályázatra. A vásári nagydíjat nyert traktor energiaforrása a 203 LE-ős, illetve 150 kW teljesítményû hathengeres, hengerenkénti négyhengeres Common Rail rendszerû, Tier III kategóriájú, korszerû, energiatakarékos motor. A járószerkezet hajtása Dyna-VT fokozatnélküli sebességváltón, illetve nyomatékváltón keresztül történik, az elérhető maximális sebesség 50 km/h, éppen ezért a mellső tengely rugózott kivitelû, Quad Link rugózási rendszer biztosítja a traktor kedvező menettulajdonságait. A magas komfortú ergonomikus vezetőfülke alacsony, 71 db zajszintû, és a vezetőfülkébe ISOBUS kommunikációs rendszer, ITCS traktormenedzsment, Datatronic fedélzeti elektronika került beépítésre, a hidraulikus rendszer SMS Joystick rendszerû, a vezetőfülke rugózott kivitelû.

A vásári nagydíjra pályázók között a kiemelkedő innovációs tartalmuk miatt még öt gépet részesítettek elismerésben, a FERRO-FLEX Kft. (Lengyeltóti) által bejelentett VARIOSTAR-120 újgenerációs traktorra szerelhető homlokrakodót, gyártó: FAUCHEUX S.A.S., Franciaország.

Elismerésben részesült még a LAZO Frosthuster 300 fagymentesítő gép, melyet Belgiumban a Lazo Europe gyárt, a pályázó pedig a forgalmazó AUDITKER Kft., Kecskemét; az IKR Zrt. által forgalmazott HARDI NAVIGATOR 3000 L vontatott szántóföldi permetező (HARDI INTERNACIONAL A.S., Dánia) és a KUHN Modulicum Solo Mc 2800 gabonavetőgép, gyártó KUHN S.A., Franciaország, az AXIAL Kft., Baja által forgalmazott hazai gyártású FRADISC 6000 nehéztárcsa FRA-MEST HUNGARY Kft., Harsány.

A 26. AGRO+MASHEXPO vásári különdíját szintén hazai gyártású gép nyerte el. A FRAKOMB 6000-es univerzális magágykészítő gépet az AXIAL Kft., Baja forgalmazza. Az univerzális gép a magágykészítés mellett több munkamûvelet elvégzésére is alkalmas. A 6 m munkaszélességû gép cserélhető munkaeszközökkel szerelhető fel, ennek következtében egyenletes felszínû, jól elmunkált magágyat készít. Innovációs díjat kapott a FRADISC 6000 nehéztárcsás borona.

A különdíj odaítélése mellett szakmai elismerésben részesült a „Teleszkópos rakodók integrált munkaeszköz rendszere”, a gyártó és a pályázó is a FERRO-FLEX Kft. (Lengyeltóti) volt.

A díjazott és elismerésben részesített korszerû gépeken kívül még számos kiállított újdonsággal ismerkedhettek meg a kiállítás látogatói. Az innováció az újítás és újdonságok közreadásának gyorsítására jellemző, hogy a hazai gyártók gyakran az üzemi próbákon és hazai minősítő vizsgálatokon átesett, és már sorozatgyártásra érett gépeiket is kialakították, ez azt mutatja, hogy az innovációra szánt különböző pályázatos (pl. GVOP) pénzeszközök és erőforrások felhasználása igenis gyorsítja a hazai mezőgépgyártás fejlesztését és javítja a piaci pozíciót.

A kiállítást egyébként a nagyszámú kiállítóra és az újdonságok nagy mennyiségére való tekintettel három, az A, C és D pavilonokban rendezték meg. Területileg a „C” pavilon volt a legkisebb, de egyben a legáttekinthetőbb kiállítási tér. A bejáratnál rögtön balra az orosházi LINAMAR Hungary Nyrt., Oros Divíziójának standján az újfejlesztésû CORNADO kukoricacső-törő család 8-soros szárzúzóval felszerelt tagját láthatták az érdeklődők, a korszerû csőtörő család tagjainak hajtási rendszere zárt hajtómûvekből és kardántengelyből áll (2. ábra). A szárzúzó berendezés kései magas kerületi sebességgel jó minőségû aprítást végeznek, és rendkívül alacsony tarlót hagynak vissza, ami következtében esetenként egy tárcsázási munkamûvelet meg is takarítható. Emellett látható volt a cég által gyártott napraforgó adapter család betakarító egysége és a napraforgó-szettel átalakított kukoricacső-törő egység. Érdekes színfolt volt a 12-soros „OROS” csőtörő adapter és a vele felszerelt NEW HOLLAND 980 kétrotoros arató-cséplő gép világrekord döntéséről készült videófelvétel vetítése.

 

 


 

 



A bejárattól jobbra szintén hazai kiállító állított ki (a békési OPTIGÉP Kft.) és jelentette meg újdonságait, az OPTI-CORN kukoricacső-törőt, valamint rezgőtálcás és szárzúzóval felszerelt napraforgó adapterét, a szárzúzó berendezés különböző magasságú napraforgó, amelyhez igazodó adapter munkamagasságától a talajon csúszik, így igen alacsony tarlót hagy maga után, ami ez esetben is kiválthat egy tárcsázási munkamûveletet. A kiállítói standon szerepelt az OPTI-VFA vontatott aprítékkészítő gép, mely a közelmúltban telepített és hamarosan betakarításra érett 1-2-3 éves nyár, akác energiaültetvények betakarítógépe lehet.

A „C” pavilonban a VALKON 2007 Kft. kiállítási standján voltak láthatóak a szálastakarmány betakarítógépek. Elsősorban a kaszák, rendkezelők, bálázók, és önjáró silózók gyártásában vezető pozíciót elfoglaló német KRONE GmbH gépei közül a KRONE RP 1550MC fixkamrás hengeres bálázó, a BIG X500 magajáró, nagy teljesítményû silózó, továbbá az EasyCut 2800CRi vontatott szársértős kasza. Méreteivel kitûnt a többi gép közül a 14000 literes INUMA szántóföldi permetező, mely kimondottan a professzionális nagygazdaságok számára lett kifejlesztve. A megbízhatóságukról híres gépek 3000 liter és 14000 liter közötti tartálytérfogattal, személyre szabott felszereltséggel rendelhetők. A permetezőkben alkalmazott megoldások, szerkezeti elemek (mint pl. a szórókeret) más gyártók vegyszerezőibe is beépítésre kerülnek.

A VALTRA traktorokra függesztve kerültek bemutatásra a mûtrágyaszóró gyártásban több, mint hét évtizedes tapasztalattal rendelkező RAUCH legkedveltebb típusai, az MDS és az AXIS szériák. A gépek minősége, egyszerû kezelhetősége méltán vívta ki a látogatók egyöntetû elismerését.

Nagy érdeklődés kísérte az osztrák gyártmányú MARATON 20 tonnás hidraulikus hátfalas, tandemtengelyes pótkocsit is. A standon egyébként a SEPPI robusztus és szórványterületek tisztítására is alkalmas 2,4–2,8 m munkaszélességû szárzúzók is bemutatásra kerültek.

A kiállításon számos olyan hasznos kiegészítő berendezés is bemutatásra került, mely eszközök utólag felszerelhető kiegészítői lehetnek az egyébként korszerû, univerzális traktoroknak, ilyen berendezések a DERALAND Kft., Kaposvár által bemutatott, illetve kiállított mellső függesztő berendezések, valamint QUICKE Q 25–Q 85 traktoros homlokrakodó a munkaeszközeivel, mely a mezőgazdasági termelés, szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet rakodási feladatainak ellátásában egyaránt jól használható.

A „C” pavilon változatosságát szemléltette a kiállított speciális és ültetvénytraktorok nagy választéka. A GOLDONI traktorokat az ODISYS Bt., Kecskemét állította ki. A GOLDONI BASE mellett az EURO sorozat 5 tagból áll 17–27 kW motorteljesítménnyel, a CLUSTER sorozat erősebb traktorokat takar, a sorozat 36–50 kW motorteljesítményû, összesen 5 tagból áll. A kis nyomtávolságú és keskeny, alacsony építésû traktorok jól használhatók a keskeny sortávú ültetvényekben, kertészeti kultúrákban és fóliasátrakban is (3. ábra).

Az AGROLÁNC Kft. CARRARO traktorokat állított ki, melyek keskeny nyomtávú változatai szintén ültetvényekben használhatók. A CARRARO ültetvénytraktorok motorteljesítmény tekintetében tág határok között választhatók 23–95 LE-ig. Konstrukciót tekintve megtalálhatók a mellsőkerék és törzscsuklós kormányzású változatok is. Az univerzális traktorkategóriába a CARRARO TRG 85/95 LE-s változata CARRARO TRH traktor 85 LE-s és a CARRARO AGRI Plus 56/70/77/85 LE-s motorral rendelkező változatai állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A mezőgazdaság átalakulása következtében még ma is nagy az érdeklődés a kisebb teljesítményû, esetleg mobilizálható horizontális vagy toronyszárítók iránt, illetve a hozzájuk kapcsolódó szintén horizontális toronytárolók iránt. A „C” pavilonban megtekinthető volt a 4 HUNGAR AGRI-TECH Kft., Pécs által forgalmazott PORTABLE mobil szárító, melynek tagjai a P-1216, P-1218, P-1220, P-1224, P-1226, 4,5–21,8 t/h teljesítménnyel dolgoznak. A berendezés alkalmas a legkorszerûbb aeration terményszárításra, amely megközelíti a természtes szárítást. A nedvességtartalom vezérlése és kijelzése automatikus, színes grafikonnal és nyomtatóval (4. ábra).

 

 

 


 

 



A „D” pavilonban mutatta be az ÁBER Gabonatechnika Kft., Székesfehérvár a folyamatos üzemû mobil szárítócsaládját. A szárítócsalád három tagból áll DC 12 E, DC 163 C és DC 283 CE, szárítási teljesítménye 10% vízelvonás mellett visszahûtéssel 5,8–12,5 t/h, míg csak szárítással 8,9–20,7 t/h. A szárítás mellett természetesen a tárolók makettjei és a belső anyagmozgató berendezések is láthatóak voltak.

A PETKUS technológia hazai képviselőjeként állított ki a MEPET Kft. A PETKUS szárítók és terményfeldolgozó technológiák évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban, a tisztítástól a szárításon keresztül a vetőmag feldolgozásig.

A PETKUS berendezések folyamatosan követik a kor követelményeit, a múlt években korszerûsödött a tisztító terméksor (U12-15 és V12-15), illetve a tavalyi évtől a szárítók is érintőképernyős kijelzéssel és vezérléssel érkeznek. A nagy teljesítményû tornyok( 30 t/h-tól) a kettős „dual” szőnyegégővel kerülnek leszállításra, ez által még energiatakarékosabb üzem érhető el.

A PANNONAGRI Kft. standján bemutatásra került a STELA német gabonaszárító gyártó cég által kifejlesztett FRA-450 típusú nedvességszabályozó rendszer, amelyet újdonságként a gyártó egy érintőképernyős vezérlőtablóval kötött össze.

Az automatika képes arra, hogy 10% nedvességtartalom eltéréssel beérkező gabona szárítási folyamatát úgy szabályozza, hogy a szárítóberendezésből távozó száraz termény nedvességtartalmának eltérése ne haladja meg a 0,5%-ot. (pl. 13% kívánt nedvességtartalom esetén az automatika a teljes kijövő gabonamennyiség nedvességtartalmát 12,8% és 13,3% közötti határértékeken belül tarja.)

Egy új, hordozható mini GAC- mini GAC Plus néven bemutatott szemestermény nedvességmérőt tekinthettek meg az érdeklődők a METRON Kft. standján. A mûszert 25 év tapasztalata után fejlesztette ki a DICKEY JOHN. Korszerû elektronikával rendelkező, új elven mûködő készülék, mely nagy pontossággal és ismétlőképességgel mûködik. Húsz fajta szemes terményre kalibrálható, a kimutatható átlagmérések száma maximum 10. A Mini GAC Plus a nedvesség és a hőmérsékleten kívül hektoliter-tömeget is mér. Használható farmokon, mezőn, kombájnban és raktározásnál is.

Az AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG gépei a takarékos gazdálkodás jegyében kerültek kiállításra. A „CATROS” rövid tárcsák függesztett változatban 3–4–5–6 m, a vontatott változatok pedig 3–4–5,5–7,5 m munkaszélességgel készülnek és sekély mûvelésben tarlóápolásra, szármaradványok tökéletes bedolgozására alkalmazzák. A CENTAUR szántóföldi mulcs kultivátor 3–4–5 m munkaszélességû változatban az energia, illetve a mûvelettakarékos talajmûvelés fontos gépe. Az előző talajmûvelő gépek munkaeszközeit felhasználva konstruálták meg a CIRRUS mulcs-vetőgépet 3–4–6 m munkaszélességgel, a mulccsal kevert talajban a 160–180 kg, mûvelt talajba pedig 50–52 kg terhelésû csoroszlyák biztosítják a vetés megfelelő mélységtartását, munka közben a nagy átmérőjû tömörítő kerekek támasztják alá a gépet, melyek egyben tömörítik az előkészített magágyat a csoroszlyák előtt. Az energia- és költségtakarékosságot célozzák a Q+S SYSTEM és az AD-P SUPER forgóboronák és mechanikus, illetve pneumatikus magadagolású vetőgép kombinációk. A hagyományos talajmûvelés után alkalmazható nagy teljesítményû, a pneumatikus magadagolású CITAN 8–9–12 m munkaszélességû vetőgép. A kukorica, napraforgó, cukorrépa vetésére ajánlható az ED szemenkénti vetőgép, mely 3–4,5–6 m munkaszélességgel dolgozhat. A tápanyag-visszapótlására az AMAZONE függesztett ZA-M, melynek szórásszélessége 15–48 m, tartálytérfogata 3000–3600 l, illetve a ZA-X, mely karbamiddal is 10–18 m szórásszélességû, 500–1750 l tartálytérfogatú gépei, valamint a nagyobb tartálytérfogatú 10–36 m munkaszélességû ZG-B vontatott mûtrágyaszórók ajánlhatók. Szántóföldi permetezői pedig az UX és az UG-Nova vontatott és UF függesztett gépek, melyek fedélzeti számítógéppel támogatott üzemmódban dolgoznak.

A „D” pavilon gépkínálatában a METALWOLF Kft. talajmûvelő gépei, a kínálatban kombinátorok, függesztett- és vontatott tárcsák, gyûrûshengerek, függesztett- és vontatott simítók, mûtrágya adapteres kultivátorok és a kiállított függesztett középmélylazító szerepelt.

A kiállítás legnagyobb pavilonja az „A”, legnagyobb területtel és a legtöbb kiállítóval rendelkezett. Ebben a pavilonban volt található az AXIÁL Kft. standja is, ahol a vásárlókkal, felhasználókkal, mezőgazdasági vállalkozókkal való kapcsolattartásra az információk közvetlen átadására helyezték a hangsúlyt. Természetesen az AXIÁL Kft. kínálatában szerepel – a korábban már említett – az AGRITECHNIKA kiállításon bemutatott FENDT Vario traktorok, a CLAAS arató-cséplő gépcsalád, mely most új családtaggal bővült. A közepes teljesítménykategóriájú arató-cséplő gépcsalád tagjainak néhány fontosabb mûszaki adatait a könnyebb áttekinthetőség kedvéért az 1. táblázatban foglaljuk össze.

Az új JAGUAR szecskázó gépcsalád tagjai a nagyvállalkozások, illetve a bérvállalkozások gépei lehetnek. A gépcsalád tagjai 630/830 – 537/730 – 458/623 – 372/507 kW/LE-s motorokkal kerültek felszerelésre. A sorozat különlegessége, hogy két különböző késszámú dobbal készül. Az egyik változat V-MAX-36 2×18 és 2×9, valamint 2×6 a V-MAX-24 dob V-2×12 – V-2×6 késszámmal szerelhető fel valamennyi típus a JAGUAR 980 – JAGUAR 970 – JAGUAR-960 és a JAGUAR-950 típusok esetében. A készített szecskahosszúság tág határok, 3–37 mm között állítható. Silókukorica szecskázásban Intensiv Cracker, azaz szemroppantó is használható, szintén kétféle hengerátmérővel.

Az EUROWEST Kft. az egyéb munkagépek mellett a HE-VA talajmûvelőket mutatta be, valamint a RAUCH mûtrágyaszórók és az ERO szőlészeti gépek szerepeltek kínálatukban.

A mezőgazdasági termelés fontos területe az anyagmozgatás, ezen belül a mezőgazdasági termények szállítása. A mezőgazdasági termények szállítása azonban nagyon összetett feladat, figyelembe kell venni a nehéz mezőgazdasági út- és terepviszonyokat, a mezőgazdasági termények sokrétû fizikai tulajdonságait, és a mezőgazdasági termelés idényszerûségét, a munka elvégzéséhez rendelkezésre álló rendszerint rövid optimális időszakot. A kiállítók, köztük az EUROTRADE Kft. is ezen igényeknek megfelelően kínálja a mezőgazdaságban jól használható jármûveit. A mezőgazdasági TATRA T 815 290 R 25/371 6 × 6,2 típusú tehergépkocsi 300 kW teljesítményû motorral és 14+2 fokozatú szinkron sebességváltóval van felszerelve

(5. ábra). A tehergépkocsi cserefelépítményes változatban billenő-felépítményes, szervestrágyaszóró és szippantó tartályos felépítménnyel készül. A billenőszekrény térfogata 14 m3, az MC-146 szervestrágya-szóró felépítmény 12,2 t teherbírású. A szippantótartály térfogata 11 500 és 10 000 liter.

A tehergépkocsihoz 16 t összgördülő-tömegû tandem futómûves vagy forgózsámolyos, kéttengelyes futómû kapcsolható.

A traktoros szállításnak a perspektívái jelentősen javultak az elmúlt időszakban. A traktorok vontatási jellemzői, rugózott mellsőhíd, 40 km/h sebességváltó, a saját tömeg 4-szeres vontatható összgördülő-tömeg, a pótkocsi futómûvek rugózásának, konstrukcióinak fejlődése a traktoros szállítás előtérbe kerülését eredményezi. Ezért a kiállításon számos mezőgazdasági traktorvontatású pótkocsi is bemutatásra került. Az EUROTRADE Kft. által bemutatott ZDT pótkocsik billenő kocsiszekrénnyel jobb vagy bal oldalra és hátrafelé billenő kocsiszekrénnyel 13–25 t teherbírás tartományban, kettő- és háromtengelyes tandem változatban készülnek. Az alvázak univerzális változatban is készülhetnek és cserefelépítményekkel, billenőplatós, trágyaszóró és szippantó tartályos felépítménnyel szerelhetők fel.

A mezőgazdasági anyagok szállítására a FLIEGL-ABDA Gépgyártó és Kereskedelmi Kft., az újszerû konstrukciójú letolólapos pótkocsiját állította ki. A GIGANT letolókocsi családelven épül tandem-, három- és négytengelyes változatban, 8–40 t összgördülő-tömeggel készül (6. ábra). A különböző adapterekkel trágyaszóró, szemestermény-hátfal, kiosztó kocsi szinte a mezőgazdasági termelés teljes időintervallumában kihasználható. A cég kínálatában szerepel a cserefelépítményes alváz, a különböző teherbírású csigás gyûjtő-átrakó kocsi, a különböző tartálytérfogatú, 3–30 m3-es, különféle adapterrel felszerelhető tartálykocsi.

 

 


 

 



A FARMGÉP Fejlesztő és Gépgyártó Kft., Debrecen szintén az „A” pavilonban mutatta be szántóföldi permetezőit, gyümölcsös permetezőit, csávázó gépeit, parkápolóit, terményfertőtlenítő és speciális gépeit. A hazai piacon népszerû növényápolók, permetezőgépek mellett különösen a szántóföldi növénytermesztésben nagyon nagy szerepe lehet a cég által bemutatott GPS vezérlésû TJ 500 fedélzeti komputernek, a FILD PICOT kormány-automatikához kapcsolható automatikus nyomkövetőknek, a CENTER LINE 200 komplett párhuzamos nyomkövető eszközöknek. Használatukkal javul a permetezők területteljesítménye, az átfedések pontosabban betarthatók, ami szertakarékosság mellett környezetbarát megoldás is.

Az INTERAT ZRT. standján sok érdeklődőt vonzott a FINOTTO E170 típusú 3000 literes, 280 cm hasmagasságú új önjáró permetezőgép, az 1000 literes mûtrágya tartállyal szerelt 6 soros, teleszkópos vázszerkezetû GASPARDO kukoricavetőgép és a GAMBETTI vontatott permetezőgépek hidraulikus és kézi nyitású szórókeretekkel szerelt különböző változatai. A múltat idézte egy gyönyörûen restaurált, üzemképes 1922 évjáratú FORDSON traktor.

A mezőgazdasági anyagmozgatás szintén nagy volumenû, fontos munkamûvelete a különböző anyagféleségek rakodása. A mezőgazdasági üzemekben használatos univerzális traktorok kihasználását javítják a traktorra szerelt homlokrakodók és munkaeszközeik. A FERRO-FLEX Gép- és Szerkezetgyártó Kft. Lengyeltóti már több éve eredményesen szerepel az AGRO+MASHEXPO kiállításon a saját konstrukciójú traktorra szerelt homlokrakodóival. Az „F” homlokrakodó gépcsalád tagjai 1999 óta több elismerő oklevelet gyûjtöttek be és egy különdíjban is részesültek. Az idei kiállításon újdonságként a FUCHEUX Prestige homlokrakodó gépcsalád tagjait mutatták be. A gépcsalád tagjainak emelőszerkezete párhuzamvezérlésû, a különféle munkaeszközök pedig gyorscsatlakozókkal kapcsolható az emelőgémhez. A Prestige 60 3700 mm emelési magassággal 1400 kg tömeget tud felemelni, míg a Prestige 80 emelési magassága 3900 mm és 1540 kg tömeget tud felemelni 175 bar nyomású hidraulikus rendszerhez csatlakoztatva.

Szintén újdonságnak számít a FERRO-FLEX Kft. által teleszkópos rakodó gépcsaládhoz kifejlesztett egységes munkaeszköz család. A munkaeszközrendszer a különdíj pályázatban elismerésben részesült.

Az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. standján újdonságként láthattuk a vásári nagydíjas FR 9000 sorozatba tartozó NEW HOLLAND FR 9400 szecskázót (7. ábra). Újdonság a hazai vizsgálatokon (MGI TESZT) részt vett CSX sorozatú középkategóriás arató-cséplő gép CSX 7080 típusjelû tagja. A CSX sorozat két tagból áll, a kisebb 5 szalmarázós változat 272 LE-s, 6-hengeres Iveco motorral van felszerelve, a nagyobb változat a 6 szalmarázó-ládás CSX 7080 300 LE-s szintén Iveco Cursor TIER III kategóriás motorral van felszerelve. A CSX sorozat minden tagja négydobos cséplőszerkezettel van felszerelve, a cséplődob alatt OPTI TRESH™ dobkosár helyezkedik el, az utóverő alatt szintén állítható kosár van, ezután pedig a forgó szeparátor, mely változtatható fordulatszámmal üzemeltethető, segíti a leválasztást, a zavartalan anyagáramlást a szalmarázó-ládákra. A SMART SIEVE™ rostaszintező rendszer lejtős területen történő 25%-ig javítja a gépáteresztő képességet, csökkenti a cséplési veszteséget. A rostszerkezet emellett az előre-hátra lengések mellett oldalirányban is mozog, ami síkvidéki betakarítás során is javítja a gépátresztő képességet. A CSX 7080 arató-cséplő gép a hazai MGI TESZT-en őszi búza betakarításban 13,7 kg/s áteresztőképességet ért el 1,5% cséplőrész-veszteség mellett, a fajlagos hajtóanyag-felhasználása pedig 1,18 kg/t volt, 99,3–99,8% szemtisztaság és 1,83% szemtörés mellett. Kukorica betakarításban 22,31% áteresztőképességgel 0,66 kg/t hajtóanyag-felhasználással és 99,3% szemtisztasággal és 1,22% szemtöréssel dolgozott.

A NEW HOLLAND traktorok közé a TL-A sorozat 4 típust 53/72-től 73/5/100 kW/LE motorteljesítményû univerzális traktorok tartoznak. A traktorok 30/40 km sebességváltóval kaphatóak, a hajtott mellső híd és az elektromosan kapcsolható összekerékhajtás, valamint a mellső és hátsó differenciálzár szériafelszerelés. A T 6000 sorozat 3 családból, a DELTA, a PLUS és az ELITE családból áll. A T 6000 DELTA család 4 tagból áll 74/101–93/126 kW/LE-ős motorokkal, 40 km/h, illetve ELECTRO COMMAND™ 40/40E/50 km/h váltókkal szerelhetők fel. A T 6000 PLUS család 5 típusból áll 74/101–104/141 kW/LE Tier III kategóriás motorral vannak felszerelve. A T 6000 ELITE sorozat pedig három tagból áll 97/132–103,9/141 kW/LE névleges teljesítményû, illetve 104,6/142–106,8/145 kW/LE maximális teljesítményû motorokkal vannak felszerelve. A család tagjai ELECTRO COMMAND™ 40/40E/50 km/h sebességváltóval vannak kialakítva. A sorozat minden tagjánál a hajtott mellső híd szériafelszerelés. A SUPER STEER™ és a TERRAGLIDI II™ aktív mellső hídrugózás a T6010 PLUS kivételével opciósan rendelhető. A NEW HOLLAND T 7000 sorozat is típust takar 123/167–175/238 kW/LE névleges és 158/218–179/242 kW/LE motorteljesítménnyel POWER COMMAND FULL, POWER SHIFT™ 40/40E/50 km/h sebességváltókkal. A T 8000 sorozat három tagból áll 182/248–248/303 kW/LE névleges és 207/281–248/307 kW/LE maximális teljesítményû, négyszelepes, közös nyomócső van, elektronikus befecskendezésû, turbofeltöltős levegő-levegő intercooleres TIER III-as motorokkal ULTRA COMMAND 40 vagy 50 km/h váltókkal vannak felszerelve. A hajtott mellső híd szériafelszerelés TERRAGLIDI™ aktív mellső hídrugózás és a SUPER STEER rugózott mellső híd opciósan rendelhető az előző sorozathoz hasonlóan. Az IKR Zrt. standján az egyéb kiállított gépek mellett nagy érdeklődés kísérte a KUHN cég talajmûvelő, vető, tápanyag-visszapótló, szálastakarmány betakarító gépeit is.

Az INVEST standján a CASE IH univerzális traktorai mellett a bemutatott újdonságok között szerepelt a CASE IH MX MAGNUM 285 és az MX MAGNUM 310 nehéz univerzális traktor, valamint a STEIGER STX 380 kerekes törzscsukló traktor, mely gumihevederes járószerkezetû változatban is kapható, a STEIGER STX Steiger Quatrac változatban (8. ábra). Arató-cséplő gépek közül a kiállított AFX 8010 AXIAL FLOW gép volt a kiállítás egyetlen axiál-dobos arató-cséplő gépe. A hathengeres elektronikus vezérlésû turbofeltöltős, 400 LE-ős motorral szerelt gép 10 500 l-es magtartállyal rendelkezik, a gép hosszirányú szimmetriatengelyébe elhelyezett dob 2800 mm hosszú és 762 mm átmérőjû. A nagyméretû dob kíméletes cséplést biztosít, és ez különösen a szemtörésre érzékeny magvak betakarításakor és vetőmagnak termesztett kalászos gabona betakarításakor jelent előnyt az axiáldobos arató-cséplő gépet használóknak.

 

 


 

 



A CASE IH kínálatában található a RBX hengeres bálázógépek fix és állandó bálakamrás változatai, és az LBX sorozat szögletes nagybála-készítő gépei is. A CASE IH AXIAL Flow 2300 X-Clusive kombájnhoz csatlakoztatható a GPS vezérlésû CASE IH ADVANCED FARMING SYSTEM elektronikus üzemvitelû rendszer. Az AFS UNIVERSAL DISPLAY Plus YIELD Monitoron megjeleníti a hozamra, nedvességtartalomra, az arató-cséplő gép üzemeltetésére vonatkozó learatott terület, tömeg-üzemidőre vonatkozó adatokat.

A SZEGÁNA Kft. standján a McCORMICK C sorozatú, 73–102 LE-ős motorral szinkron (8+4 váltóval) szerelt típusai, illetve kérhető 16+8 fokozatú, melyből két fokozat terhelés alatt váltható, vagy 8+8 hidraulikus irányváltóval is.

A McCORMICK nehéz univerzális traktorai 156–171 LE teljesítmény kategóriájúak, 32+24 Xtra-Speed vagy 48+40 fokozatú sebességváltóval. A bemutatott LAVERDA arató-cséplő gépcsalád az „M” sorozat (2. táblázat) alap, azaz síkvidéki kivitelben 4 tagból áll, és három hegyvidéki, illetve lejtős területre épített változatból áll (9. ábra).

Az M 306 LS 4WD és M 304 LS 4WD lejtős területû változatok szintező berendezése 20% oldalirányú és 8% hosszirányú lejtő kiegyenlítésére alkalmas. Az M 304 LS 4 WD INTEGRALE pedig 20% oldalirányú és 30–10% hosszirányú dőlés kiegyenlítésére alkalmas, hegyi változat. A szemenként-vető gépek skáláját színesíti a SZEGANA által forgalmazott MASCAR FUTURA és a FUTURA MAXI függesztett szemenkénti sorvetőgép. A 6- és 4-soros változatban gyártott gépek közül a 6-soros változat két szélső vetőeleme szállítási helyzetben behúzható. A MASCAR RT sorozatú állandó bálakamrás bálázó gépcsalád három tagot tartalmaz. A bálázó gépcsalád tagjainak fontosabb mûszaki adatait a 3. táblázat tartalmazza.

A KVERNELAND csoport szintén az „A” pavilonban állított ki. A Kverneland csoport kínálatában a teljes talajmûvelő gépsor szerepelt a Kverneland ágyekék, függesztett és féligfüggesztett váltvaforgatók, forgóboronák, magágykészítők, sorközmûvelő kultivátorok. A szárzúzás munkamûveleteinek elvégzésére széles választékban kínálnak függesztett vagy vontatott szárzúzókat, az FS sorozat tagjai 2,4–4,8 m, az FC típusok 2,8–3,1 m munkaszélességgel. A CLM tarlóhántó kultivátorcsalád tagjai 3,0–6,0 m munkaszélességgel, nyírócsapszeges biztosítással készülnek, a szántáselmunkáló RTG és RTH hengercsalád Croskill és Cambridge kivitelben 4–5 típusváltozatban 5,0–12,50 m munkaszélességgel készülnek. Újdonságnak számítanak a cég talajállapot-kímélő munkagépei. Nagy érdeklődést váltott ki a cég eddig is jól ismert pneumatikus gabonavágó gépei mellett az OPTIMA és MONOPIL szemenkénti vetőgépcsaládja, az ACCORD függesztett és vontatott mûtrágyaszórói, a grupphoz tartozó VICON szálastakarmány-betakarító gépsor, és a RAU permetező gépcsalád.

A MEGAZET Kft. a FELLA gépekkel, mint a szálasbetakarítás specialistája vett részt.

Valamennyi kasza fajtát így a dobos, a kistárcsás, és a nagytárcsás kaszát elhozta. A frontfüggesztésû szársértős kasza mellett a legnagyobb érdeklődés a (FELLA szabadalom), ún. „Turbo Lift” függesztőszerkezettel ellátott 3 m-es függesztet tárcsás kaszát kísérte. Az ütőujjas és gumihengeres szársértők a száradás idejét jelentősen lerövidítik.

Az itt bemutatott kétrotoros rendképző alacsony vonóerőigénye (25 LE) ellenére nagy területteljesítményre képes, és kombinálható rendelhelyezési lehetőségekre alkalmas.

A standon felállított MWS Schmalkalden penge bemutatófal azt demonstálta, hogy a Megazet Kft. mezőgazdasábban jelen lévő valamennyi gépfajtához, és típushoz használatos penge, vágóél, aprító, szeletelőkés, szecskázókés igényre képes megoldást nyújtani.

A VADERSTAD kiállító területén tovább nőtt a forgatás nélküli talajmûvelő eszközeinek a függesztett CR-300 – CR-400 és vontatott CR-300 – CR-1225, valamint a CR-420 – CR-650 tárcsás simítók népszerûsége. A sorozat tagjai jól használhatók magágykészítésre, ebből adódóan egyes típusai vetőgéppel Carier Bio Drill-lel összeépíthető. A VADERSTAD TOPDOWN gépcsaládja 5 tagból áll, 3–7 m munkaszélességben, vonóerő-igénye 180–400 LE között a munkaszélességtől és munkamélységtől függően, a munkamélység 5–35 cm között fokozatmentesen állítható. A hagyományos mechanikus RAPID 300 S – RAPID 300 C és RAPID 400 S és C, valamint a pneumatikus változatok jól alkalmazhatók az előző munkagépekkel megmûvelt és előkészített magágyba történő vetéshez.

A VOGEL-NOOT szintén a talajmûvelés teljes gépsorát kínálja a kiállításon, újdonságnak számít a cég által kiállított TERRA DIG RIP mélylazító. A kiállított gép gerendely magassága 1050 mm, a munkamélysége: 600–700 mm, a lazító 5–7–9 késes változatban készül, a 7 késes változat üzemeltetéséhez 300 LE motorteljesítményû nehéz univerzális vagy törzscsuklós traktor szükséges. A lazított talajfelszínt kétsoros, hidraulikusan állítható tüskés henger zárja le (10. ábra).

 


 

 

 



Az OMIKRON Kereskedelmi Gyártó, Javító és Szolgáltató Kft., (Kecskemét) szintén a talajmûvelő gépeivel volt jelen a kiállításon. A rugós kapával szerelt OKR szántóföldi kultivátorcsalád három tagból, 2400–5300 mm munkaszélességgel tevődik össze. A simítólapos kombinátorok 6 típusváltozatban, 2200–6600 mm munkaszélességgel készülnek. A vontatott középnehéz 2600–3800 mm, a vontatott OMVT nehéz tárcsák 3800–6200 mm munkaszélességûek. A függesztett ORML rugózott mélylazítók 3 és 5-késes változatban készülnek, és tüskés lezáróhengerrel vannak felszerelve. A mûtrágya-kijuttatóval szerelt OMIKRON középmély-lazítók és tápkultivátorok iránt az eddigi érdeklődés tovább növekedett.

Összefoglalva megállapítható, hogy a 26. AGRO+MASHEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás jó lehetőséget biztosított a hazai mezőgépgyártás innovációjának közreadására, ugyanakkor a nemzetközi, külföldi gépkiállítók újdonságai is rövid idő alatt eljutnak Budapestre, és a külföldi kiállítók, illetve hazai gépkereskedők is megismertetik az újdonságaikat.

 

 


 


 


 

 

 



Dr. Kelemen Zsolt, MGI Gödöllő

(Az összefoglaló a teljesség igénye nélkül készült.)

A hannoveri kiállítás képgalériája a www.agronaplo.hu szakportálon tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58