Kalászos fajtabemutató Szegeden

Agro Napló
Gabonatermesztési Kutató Kht.

 

 


 

 

 

Kalászos fajtabemutatót tartottak Szegeden a Gabonatermesztési Kutató Kht. Búza Igazgatóságán. A növénynemesítőknek szerencséje volt a bemutatóval, mert bár az esőt hetek óta várták – a június első napjaira megérkező országos esők nagy izgalmat okoztak Szegeden. Az idő a bemutató idejére azonban kegyeibe fogadta Szegedet és tökéletesen időzítve először éjjel, majd a másnapi bemutatót követően szinte alig egy negyedórával eredt csak el az eső. A sátrak alól, az ebéd mellől mindenki haza gondolt: „Talán otthon is így, csendesen esik…”. Kellett már nem csak Csongrád megyének, de az egész országnak egy jó kiadós eső, félő volt már, hogy megszorul a búza – mondogatták.

A kétnapos rendezvényt természetesen Dr. Matuz János ügyvezető igazgató nyitotta meg, majd Dr. Beke Béla vette át a szót és beszélgetett később a termelőkkel, gazdákkal. No, hát tudja mindenki a gabonánál nem beszélnek mellé: „Pista, hát ezt tudja a Csillag…”. Mind a két napon számos nagy hírû előadó tartott még a két nemesítőn kívül előadást. Az első napon Ertseyné Dr. Peregi Katalin az MgSzH központ Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának vezetője, majd Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke tájékoztatott a legfrissebb eredményekről. Az igazgatóasszony elmondta, hogy a vetőmag szaporításokból még mindig 74,3% magyar és csak 25,7% külföldi, amely a külföldi vetőmagok tekintetéből szemlélve, az előző évit is megnézve, csökkenést vehetünk észre. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai alapján Magyarország első 40 fajtája közül a Gabonatermesztési Kutató Kht. 9 fajtájával szerepel. Vancsura József új, független nemzeti fajtalistát akar az őszre a gazdák kezébe adni, hogy a termelők egy, a saját szervezetüktől kapott hiteles fajta katalógust vehessenek a kezükbe. Az elnök köszönetét fejezte ki, hogy munkájukat a szegedi nagy nemesítő ház is támogatja. Lukács József az MgSzH igazgatóhelyettese elmondta, hogy őszi búzából úgy 1 120 000 hektár kerül betakarításra. Az előzetes becslések alapján Békés megyében a termésátlagok 5,7 t/ha, míg Csongrád és Bács-Kiskun megyében 4,7 – 4,8 t/ha körül alakulnak. Országosan 5,2 millió tonna búzatermésre számítanak. Benke Zoltán a vetőmag szaporítások felügyelője – szintén az MgSzH központból érkezve – határozott volt abból a tekintetből, hogy a vetőmagágazat fekete bárányának számít a kalászosok piaca, amelyen változtatni kívánnak.

A délelőtti előadásokat követően lehetett majd csak a szegedi fajta szortimentet végig járni, amelyet Cseuz László nemesítő mutatott be. A szegedi gabonák vetésterületeikkel igen jó pozícióban vannak, hiszen a nagy öreg GK Kalász egy évtizedes múlttal a magyar területek tekintetében a második helyen áll. Régi és új vevőiknek újabb fajtákkal kedveskedtek; a GK Csillagból például többeknek tavaly még nem tudtak elegendő vetőmagot biztosítani, de idén már lesz annyi előállított és fémzárolt vetőmag, hogy ebből és minden új fajtából ki tudják szolgálni partnereiket – nyugtatott meg mindenkit Dr. Beke Béla. Idén nagyon kapkodták a GK Békést, de a GK Ati, vagy a GK Petur mögött már ott jön a GK Fény és a GK Nap, mint új generáció. Az őszi búzák mellett, találhatunk még árpákat, tritikálékat, rozsokat és zabokat, amelyek közül akadt őszi zab, amely ritkaság számba megy Európában is.

Szilágyi Bay Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!