Környezetvédelem és acélgyártás

Agro Napló
Mára az ipari termelés és a környezetvédelem a felelõsen gondolkodó vállalkozások esetében egymáshoz szervesen kapcsolódó fogalmak.

A fenntartható fejlődés fogalomtárában a környezetvédelem, a környezettudatos gazdálkodás az egyik alapelv. Igaz ez az acél alapanyag-gyártás területén vezető finn gyártó, a Ruukki esetében is.




Bár acéltermékeinek gyártása jelentős energia-felhasználással járnak, a Ruukki elkötelezett híve a környezetbarát technológiák fejlesztésének és alkalmazásának. Amellett, hogy termékei minden olyan, független intézet által kiadott tanúsítvánnyal rendelkeznek, amelyek igazolják, hogy azok környezetbarát termelési folyamat során készültek, törekszik a megmunkálás során keletkező károsanyag-kibocsátás minimalizálására és termékei teljes mértékben újrafelhasználhatóvá tételére.

A Magyarországon forgalmazott nagy szilárdságú és magas kopásállóságú acélok, mint például az Optim QC és a Raex termékei is elsősorban azon cégek körében közkedveltek, amelyek környezettudatos termelést folytatnak, ezért beszállító partnerként is hasonlóan gondolkodó, megbízható és kompetens gyártót választanak szívesen.

Az ilyen anyagok előállításához természetesen a gyártók részéről jelentős fejlesztések és költségigényes, nagy beruházások szükségesek, amelyet csak egy hosszú távon gondolkodó, tőkeerős cég képes finanszírozni. Ám ez a gondolkodásmód a szintén hosszú távú minőségi megoldást kereső felhasználók számának növekedésével egyre inkább kifizetődővé válik.

A Ruukki által kifejlesztett technológiák nem csupán a gyártási folyamat során, vagy az abból készült szerkezetek alkalmazási előnyei által válnak felhasználóik számára gazdaságos megoldássá, hanem a magas minőségû acéltermékeknek köszönhetően további megtakarítások érhetők el a kopó alkatrészek költségigényének csökkentésével.



Fejlesztésekkel a gazdaságos gyártásért

Az acélgyártásban már több éve használt hengerlési eljárás, amelyet Európában egyedülállóan a Ruukki alkalmaz, új lehetőségeket teremtett a különleges minőségû melegen-hengerelt acélfajták gyártásában. Ez, illetve a nagy szilárdságú, méretre vágott lemezek maradó feszültségének csökkentésére kidolgozott módszer vezetett a tökéletesebb, nagyszilárdságú acél szalag termékek gyártásához, és új acélfajták kifejlesztését tette lehetővé. Az un. „Dead Flat” módszernek köszönhetően a táblalemezekben minimálisra csökkenthető a belső feszültség, ami a feldolgozás során a felhasználók számára jelent előnyt. Az így készülő acéltermékek egyszerre rendelkeznek nagy szilárdsággal és jó kopásállósággal, amely tulajdonságok magas felületi minőséggel, megmunkálhatósággal és mérettûréssel kombinálva a gépgyártásban dolgozó tervező mérnökök számára számos új lehetőséget biztosítanak. A termékek felhasználói számára további előnyt jelent, hogy kiváló hegeszthetőségi tulajdonságainak, valamint relatív jó hajlíthatóságuknak és könnyû szerkezetsúlyuknak köszönhetően a gyártási folyamat is gazdaságosabbá válik.



Magas minőségû acéllemezek felhasználási területei

Az ilyen, magas minőségû acélok jellemző felhasználási területe a nagy terhelést tûrő szállítóeszközök, emelő berendezések, a darugyártás.

Az Optim QC egy ultranagy szilárdságú szerkezeti acél növeli a szállító- és teherjármûvek hasznos terhelhetőségét. A szerkezet súlya az új technológiai eljárásnak köszönhetően mintegy 30%-kal is csökkenhet. A 2,5-től 6,4 mm-ig terjedő vastagságú táblalemezeket akár azonnal a feldolgozás helyszínére szállítják.

A Ruukki Raex a szabványban leírt paramétereknél, mint például felületi minőség, kopásállóság, és egyenesség jelentősen jobb adatokat produkál, mint hagyományos fajtái. Ezeket a tartós és kemény acéllemezeket elsősorban exkavátor kanalak, teherautó felépítmények, kopásálló alkatrészek és vágóberendezések gyártásánál használják.

 


 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!