A Saaten-Union 2008. évi hibridrepce ajánlata

Agro Napló
A Saaten-Union, mint Európa meghatározó repcenemesítõje több évtizedes nemesítési ill. a hibridrepcék piacvezetõjeként szerzett több millió hektár vetésterülete mögött meghúzódó gyakorlati termesztési tapasztalata – alapján egyedülállóan széles portfóliójából – olyan hibrideket kínál, melyek az évjáratoktól függetlenül minden évben lehetõvé teszik a legmagasabb termésszint mellett a magas olajtartalom és a biztonságosan alacsony glükozinolát-tartalom elérését.

Mindezen genetikai tulajdonságok mellett hibridjeink olyan komplex agronómiai előnyökkel rendelkeznek (vitalitás, fejlődési erély, télállóság, állóképesség, betakaríthatóság), melyek a legnehezebb és legszélsőségesebb körülmények között is a magas szintû termésbiztonság alapjait képezik. A hibridrepcék piacvezetőjeként az idei évben is olyan hibrid-újdonságokkal és technológiai ajánlásokkal jelenünk meg, melyek lehetővé teszik, hogy a Saaten-Union csúcshibridjei mellé javasolt Saaten-Union termesztés-technológia a legmagasabb szintû jövedelmezőséget biztosítsa a hazai repcetermesztők számára.



Rohan

A ROHAN az MSL-hibridrepcék legújabb generációját képviseli, létrehozása új MSL-anyavonalak nemesítésbe integrálásával vált lehetővé. Ötvözi a nagy termőképességet és a nagyon magas olajtartalmat. Erőteljes gyökérzet, kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságok biztosítják a magas termésszintet. Kiválóan tolerálja az abiotikus stresszhatásokat, legyen az a legkeményebb téli fagy, vagy nyári szárazság. Hibridekhez mérten mérsékelt magassága kiváló állóképességgel párosul, betegségekkel szemben jó ellenállóságot mutat. Glükozinolát-tartalma alacsony. A közepes és jobb termőhelyeken új termésszintek elérésével biztosíthatja a jövedelmezőséget.

 






Merano

A hibridek között is kiemelkedő termőképessége és rendkívül magas olajtartalma mellett kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságai biztosítják magas szintû termésbiztonságát.

Erőteljes kezdeti fejlődése, kiemelkedő stressztoleranciája alkalmassá teszi a nem klasszikus, gyengébb talajadottságú termőhelyeken történő termesztéshez éppúgy, mint mulcsvetésekhez. A középérésû csoport elején virágzik és érik. Valódi robosztus hibridrepce, kiválóan alkalmas olyan területekre is, ahol a stressztûrés meghatározó szempont. Glükozinolát-tartalma alacsony.

 


 





Elektra

Évek óta a repcetermesztők egyik nagy kedvence, hiszen a „szokásos” MSL-előnyök mellett – termőképesség, vitalitás, stessztûrés, széles vetésidő intervallum, télállóság – az ELEKTRA már magán viseli a modern hibridgeneráció jegyeit is: kimagasló termőképessége mellett olajtartalma és állóképessége is a versenytárs hibridek elé helyezi.

Őszi és tavaszi fejlődése igen gyors, virágzása is igen korai és egységes. A hibrideknél megszokott növénymagasságnál jóval alacsonyabb, kompaktabb állomány jellemzi, ami lehetővé teszi a növényvédelmi beavatkozások hatékony elvégzését. Állóképessége kiemelkedő a teljes hibridszortimentben, betakaríthatósága gyors, problémamentes. Mélyre lehatoló, erőteljes gyökérzete biztosítja a talaj víz- és tápanyagkészleteinek maximális kihasználhatóságát, mely még nehéz körülmények között is magas ezermagtömeget biztosít. Glükozinolát-tartalma igen alacsony. Intenzív és extenzív termőhelyekre valamint mulcsvetéshez egyaránt ajánlott.

 

 






Herkules

A minősítő kísérletekben a HERKULES a st. hibridek termésszintjét közel 3%-kal, a versenytárs korai fajták teljesítményét több mint 17%-kal múlta felül. Olajtartalma átlagos, 44-45% körül mérhető.

Rendkívül gyorsan fejlődő gyökérzetének köszönhetően őszi fejlődése erőteljes, télállósága kiváló. Gyors tavaszi fejlődés, korai virágzás és érés jellemzi. Nehéz termesztési körülmények között is biztosan képes magas hozamszintek elérésére, termésbiztonsága még gyengébb talajokon, szárazságra hajlamos termőhelyeken is magas jövedelem elérését teszi lehetővé. Csapadékos, kedvező időjárás esetén állóképességét és jó betakaríthatóságát tavaszi triazol-kezeléssel célszerû megalapozni. Glükozinolát-tartalma igen alacsony. Intenzív és extenzív termőhelyekre egyaránt ajánlott.



Baldur

Kiemelkedő termőképességének, magas olajtartalmának és kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságainak köszönhetően évek óta a legnépszerûbb Saaten-Union hibridrepce.

A BALDUR-t a robbanásszerû, gyors növekedés jellemzi ősszel, ezért biztonsággal ajánlható megkésett vetéskor éppúgy, mint szántásnélküli talajmûvelés, direktvetés esetén. Télállósága még a hibridek között is kimagaslóan jó, ezt 2002/2003-ban

a köztermesztésben is bizonyította. Tavasszal is korán és intenzíven indul növekedésnek. Ennek köszönhetően jól hasznosítja a téli csapadékot megteremtve ezzel a magas hozam alapját. Növekedési magassága az eddig elismert hibrideknél némileg alacsonyabb, állóképessége is rendkívül jó. Nagy tömegû, mélyrehatoló gyökérzete biztosítja, hogy aszályos körülmények között is megbízhatóan magas termést ad. Virágzási és érésideje alapján a középérésû csoportba tartozik. Glükozinolát-tartalma az MSL-hibridektől megszokott rendkívül alacsony szinten mérhető. Valamennyi termőterületre és termesztési intenzitáshoz ajánlott.



Vectra

A Saaten–Union OGURA-hibridnemesítésének első képviselője Magyarországon. Állami elismerésére olyan, a repcetermesztők számára kritikusan szélsőséges – aszály, téli kipusztulás – évek teljesítménye alapján került sor (2001–2003), mely megalapozta a hibridek termesztésének növekvő létjogosultságát hazánkban.

A VECTRA erőteljes kezdeti növekedésû, őszi szárbaindulásra nem hajlamos, kiváló télállóságú hibrid. Korai virágzás és középkorai érés jellemzi a hibridet. Közepes növénymagassága, becőkkel rendkívül sûrûn berakott elágazásai adják generatív jellegét.

Jó állóképessége, alacsony pergési hajlama és egyöntetû gyors érése biztosítja a veszteségektől mentes betakaríthatóságot. A VECTRA valamennyi repce termővidékre biztonsággal ajánlható. Glükozinolát-tartalma alacsony.



Finesse

Kiemelkedő terméspotenciálú és magas

olajtartalmú hibrid. Kiváló fóma-

toleranciája biztosítja, hogy fertőzött körülmények között is fenntartható legyen a repcetermesztés magas szintû jövedelmezősége.

Az éréscsoporton belül korai virágzás és érés jellemzi. A hibridekre jellemző átlagos magassággal, jó állóképességgel rendelkezik. Kiváló növekedési erélye és kompenzáló-képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Mulcsvetéshez is eredményesen alkalmazható. Glükozinolát-tartalma alacsony.

 

Tenno

Mint második generációs MSL-hibrid stabilan magas termésszint mellett a legjobb fajtákkal is vetekedő magas olajtartalom jellemzi. Az elmúlt évek hivatalos fajtakísérleteiben mutatott eredményei a fejlődési erély valamint állóképesség tekintetében jelzik, hogy a Saaten-Union repcenemesítése valódi haladást tud felmutatni a magas szintû termésbiztonságot adó agronómiai jellemzők tekintetében is.

A jelenlegi hazai hibridszortiment legjobb kezdeti fejlődési erélyével rendelkezik, ezért nehéz körülmények között is biztos kelés és kellően megerősödött állomány érhető el vele a tél beálltáig. Télállósága az MSL-hibrideknek megfelelő igen magas szintû. Az éréscsoporton legelején virágzó és érő TENNO koraiságát az apai vonalat adó VIKING fajta biztosítja. Glükozinolát-tartalma igen alacsony. Elsősorban a közepes és gyengébb termőhelyekre ajánlott.

 

Titan

A TITAN rendkívül erőteljes gyökérzettel, valamint robosztus növényfelépítéssel rendelkezik. Ennek köszönhetően kiemelkedő vitalitás, kiváló télállóság és alkalmazkodóképesség jellemzi a leggyengébb termőhelyeken is. Mulcsvetésre éppúgy alkalmas, mint megkésett vetés esetén. Őszi valamint tavaszi fejlődési erélye egyaránt kiváló, viszonylagosan későbbi virágzása elősegíti a tél utáni hatékony regenerálódást. Állóképessége jó, várható csúcstermés ill. nedves, hûvös időjárás esetén érdemes a tavaszi triazol kezelés mennyiségét enyhén növelni és megosztva kijuttatni. Glükozinolát-tartalma az MSL-hibridekre jellemzően rendkívül alacsony. Virágzási és érésideje alapján a középérésû csoportba tartozik. Különösen javasolt azokon a közepes vagy gyenge termőhelyeken, ahol a legendás ARTUS hibridünk méltó és korszerû utódát keresik.



Telefon: 22/585-202

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért vessünk MAXIMUS®-t?

Miért vessünk MAXIMUS®-t?

13 évvel ezelőtt új fejezetet nyitottunk a repcetermesztésben, amikor megjelent az első féltörpe, Pioneer® MAXIMUS® repcehibridünk Magyarországon. Ezi...

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!