2024. április 28. vasárnap Valéria

A földhitelezés szakértõje az FHB

Agro Napló
Tudta, hogy az FHB jelvényében egy stilizált kakas szerepel?  

 

A Földhitel- és Jelzálogbank Rt. 1997-es megalapításának célja az volt, hogy enyhítse a magyar gazdaságban sok területen meglévő tőkehiányt, meghonosítsa az országban a hosszú lejáratú finanszírozást, ugyanakkor új, biztonságos befektetési lehetőségeket teremtsen. A szakosított jelzálog-hitelintézet feladata a hosszabb megtérülésû, ingatlan alapú fejlesztések hatékony finanszírozásának biztosítása. Az FHB tevékenysége során a gazdaság szereplőit és céljaikat üzleti alapon, hosszú lejáratú hitelekkel finanszírozza, a hitelekhez szükséges forrásokat a tőkepiacról egy speciális értékpapír, a jelzáloglevél kibocsátásával teremti meg. A jelzáloghitelezés olyan finanszírozási lehetőség, amely fejlődési potenciált biztosít az ingatlanban megtestesülő vagyonra alapozva.

A hitelezés felfutásával együtt fejlődött az FHB, a Bankcsoporton belül az FHB Jelzálogbank Nyrt. kínálatában szerepelnek a termőföld alapú termékek: ezek közül ezúttal a Birtokfejlesztési Hitelt mutatjuk be vázlatosan.

FHB birtokfejlesztési hitel

Az önálló helyrajzi számmal rendelkező, legalább 1 hektár területû termőföld (szántó, gyümölcsös, szőlő, rét, legelő mûvelési ágú) megvásárlására kínált konstrukció. E kölcsön nyújtásának további feltétele, hogy a kölcsönigénylő meglévő földtulajdona és a vásárolni kívánt termőföld együttes mértéke nem haladhatja meg a 300 hektárt, illetve a 6000 aranykorona értéket.

Birtokfejlesztési kölcsönt olyan nagykorú, cselekvőképes magánszemély vagy egyéni vállalkozó, mezőgazdasági termelő igényelhet, ki rendelkezik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes kirendeltsége által kiállított regisztrációs igazolással, regisztrációs számmal.

A kölcsön minimális összege 1 millió Ft, maximális összege 50 millió Ft, de nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) együttes hitelbiztosítéki értékének 60%-át. Az igazolt jövedelem vizsgálata mellett ez az érték elérheti a 70%-ot is. Ugyanakkor a kölcsönösszeg nem haladhatja meg a vételárnak az adós tulajdoni hányadára eső részét sem. Fedezetként termőföldet, lakóingatlant (és a hozzátartozó garázst), beépítetlen építési telket, irodát, kereskedelmi üzlethelységet és üdülőt fogad el az FHB.

A kölcsön futamidejének első 20 évére állami kamattámogatás vehető igénybe. A kamattámogatás mértéke a tényleges megfizetett kamat ötven százaléka. Az adós a kamattámogatást naptári negyedévente igényelheti az illetékes adóhatóságtól.



További információkért keresse fel az FHB fiókjait a megyeszékhelyeken vagy a www.fhb.hu honlapot. Kérdéseit felteheti az országszerte helyi tarifával hívható 06-40/344-344 telefonszámon vagy az fhb@fhb.hu e-mail és az FHB Jelzálogbank Nyrt., 1908 Budapest postacímre küldött levélben.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkenteni kell a termőföldveszteséget

Csökkenteni kell a termőföldveszteséget

A világ növekvő lakosságának élelmiszerellátása a mezőgazdaság egyre hatékonyabb hozzájárulása nélkül nem valósítható meg. Annak érdekében, hogy a mez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!