A Magyar Vidék Napja - új ÚMVP projektek indulnak

Agro Napló
A Magyar Vidék Napja központi fõvárosi rendezvényén a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban a Vajdahunyadvárban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében jelentette be dr. Forgács Barnabás az FVM közösségi ügyekért felelõs szakállamtitkára, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidéki térségek fejlesztésével kapcsolatos intézkedései október elején indulnak el, és ezek keretében összességében több, mint 250 milliárd forint jut a vidéki életminõség javítására.




 

A miniszterelnök közölte: a vidékfejlesztési projektek az ÚMVP forrásaiból, valamint az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében rendelkezésre álló forrásokból együttesen valósíthatók majd meg. Gyurcsány Ferenc mindehhez hozzátette: a fejlesztések menedzselésére alakult helyi vidékfejlesztési közösségek 2–3 milliárd forintot fordíthatnak majd átlagosan térségük fejlesztésére. Ám a leghátrányosabb helyzetû régiók – ez 30–40 elmaradott térséget jelent – még további 3–4 milliárd forintos forrásra is számíthatnak.



Az FVM szakállamtitkára emlékeztetett arra, hogy eddig 96 helyi vidékfejlesztési közösség alakult meg, és ugyanennyi közösséget ismert el az Irányító Hatóság LEADER akciócsoportként. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert csak jogi személyiségû közösségek használhatják fel a forrásokat, továbbá a pénzek elköltésénél az úgynevezett LEADER szemléletet kell alkalmazni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a helyi fejlesztésekről helyben döntenek, és ehhez a pénzügyi források is rendelkezésre állnak.



Dr. Forgács Barnabás utalt arra, hogy a helyi vidékfejlesztési közösségek szakmai segítséget is kapnak a pénz felhasználásához. A programba ugyanis bevontak mintegy 12 ezer helyi szervezetet és magánszemélyt, akik aktívan közremûködtek a vidékfejlesztési stratégiák kidolgozásában. A projektek megvalósításában gyakorlatilag az ország teljes egésze, azaz több, mint 3000 magyar település érintett.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!