2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Monsanto agrotechnikai kísérletek - az Ön biztonsága érdekében

Agro Napló
A Monsanto Hungária Kft. a Magyarországon köztermesztésbe kerülõ összes DEKALB kukoricát a forgalomba hozatal elõtt – mint az köztudott – üzemi kísérletekben is vizsgálja, függetlenül attól, hogy az EU listáról vagy hazai elismerés után kerül piacra.


 

 

Az talán nem ilyen egyértelmû, hogy ezzel párhuzamosan agrotechnikai kísérleti hálózatunkba is bekerülnek ezek az új „fajtajelöltek”. Ennek keretében vízleadás-dinamikai, mûtrágyázási, vetésidő és tőszámkísérletekbe állítjuk be a hibrideket kisparcellán, több ismétlésben, az ország számos pontján, annak érdekében, hogy a lehető legjobban megismerjük viselkedésüket a különböző körülmények között. A tenyészidőszakban megfigyeléseket, felvételezéseket is végzünk, amelyek során a korai fejlődést, virágzást, szár- és gyökérdőlést, törést vizsgáljuk.





Miért is van erre szükség?



Minden gazdálkodó elemi igénye, hogy saját körülményei között a lehető legnagyobb termést, és ezzel a legmagasabb profitot érje el. A mind magasabb termés elérésének azonban csak az egyik tényezője a genetikai előrehaladás, a genetikai háttér, amit a nemesítő kollégáktól készen kapunk, a másik felét nekünk, fejlesztőknek és gazdálkodóknak együtt kell hozzátenni a sikerhez.



A Monsanto fejlesztési csapata legjobb tudása szerint pozícionálja az egyes hibrideket azok eltérő tulajdonságai alapján, a gazdák pedig saját termőhelyi, gazdasági viszonyaikhoz igazítják, finomítják ajánlásainkat.



Vízleadás-dinamikai kísérleteinkben a tenyészidőszakban a betakarításig folyamatosan, több héten keresztül mérjük az egyes hibridek szemnedvesség-értékeit, majd a pontokból kapott görbéket hasonlítjuk össze egymással. Erre azért van szükség, mert minden hibrid másként adja le a nedvességet, többek között a virágzás idejétől, illetve a zöldszáron érés mértékétől függően. Egyes hibridek az éréscsoportjuknak megfelelő intenzitással száradnak, mások ettől eltérő módon; némelyek az érésidő elején adják le gyorsabban a vizet, míg akadnak, amelyek az érésidő végén – igen intenzív vízleadásuknak köszönhetően – jutnak nedvesség előnyhöz versenytársaikkal szemben.



A termelő számára fontos, hogy melyik hibridtől várhatja a gyorsabb, melyiktől a lassabb, vontatottabb vízleadást, mivel ez alapján válik megszervezhetővé az éréscsoporton belül a betakarítás sorrendje.



Az igen kiváló betakarításkori szemnedvességgel rendelkező DEKALB hibridek közül is kiemelkedik a DKC4964 és a DKC4983, melyek az érésidő végén igen gyors vízleadással, vagyis kedvező szemnedvességgel jutalmazzák termelőiket.



A tápanyag-visszapótlás területén különböző talajtípusokon, eltérő körülmények között végzünk vizsgálatokat, melyek lehetnek komplex mûtrágyázási kísérletek – öntözött, illetve öntözetlen feltételek mellett; vagy egyoldalú N kezelések. A dózisok a kezeletlen kontroll és az igen nagy adagú (N:P:K=170:102:153 kg/ha hatóanyag) komplex mûtrágya között változnak a kukorica igényeivel összhangban. Mivel az évek során azonos mennyiségeket használunk, érdekes megfigyelni, hogy a hibridek eltérő reakcióján felül milyen termőhelyi, évjáratbeli eltérések adódhatnak.



A 2007-es és a 2008-as évek öntözési reakciója, természetesen jelentősen különbözött egymástól. Míg 2007-ben 2-szer 3-szor több termést lehetett elérni öntözéssel, addig tavaly néhány 100 kg-os különbség volt realizálható. Igen figyelemre méltó azonban, a hazai mûtrágyázási szokásokat is szem előtt tartva, hogy a 2007-es aszályos évben egy nagyobb adagú (140 kg N + 80 kg P + 120 kg K), harmonikus elosztású visszapótlás esetén akár 700–1000 kg/ha (!) terméselőnyhöz is lehetett jutni, ami az 5 t/ha-os szintet figyelembe véve jelentősnek mondható (1. ábra).

 


 



A DEKALB kukoricákat vetésidő-kísérletekben is teszteljük. A 6 kezelés a március végétől május közepéig tartó időszakot öleli fel. A vetés időpontjait talajhőmérséklet szerint, illetve az elsőt és utolsót naptári dátumhoz kötve jelöljük ki.



A 2008-as kísérleti adatokból kiderült, hogy az új DK kukoricák jó korai fejlődésüknek köszönhetően remekül tolerálják a korai és későbbi időpontokat is. A DKC4964, DKC4889, DKC4983, valamint a DKC4490-es hibridek vetése minden időben biztonsággal ajánlható, természetesen az optimális, áprilisi időben történő vetésnél várhatjuk a legkedvezőbb termés-szemnedvesség arányt. A DKC5170 és DKC5276 hibridek esetében hosszabb tenyészidejük miatt kerülendő a késői, május 5-e utáni vetés. Ebben az esetben vízleadásuk megkésik, normál aratási időben magasabb vízzel takaríthatók be.



A tőszámkísérletek célja, hogy megállapítsuk az egyes hibridek optimális hektáronkénti sûrûségét. A vizsgálataink 40 000 tő/ha-tól 90 000 tő/ha-ig terjednek, ami beállt tőszámot jelent.



Az elmúlt 2 év tapasztalatai merőben eltértek egymástól, hiszen 2007-ben extrém aszály, tavaly pedig kedvező időjárás volt. A 2007-es évben az alacsonyabb, 50–60 ezres tőszámok, míg a 2008-as év vizsgálati adatai szerint a magasabb, 60 és 80 ezres tőszámok eredményeztek nagyobb termésmennyiséget.



Az új DEKALB hibridek tőszám optimuma igen szélesnek bizonyult ebben az évben. A DKC4490 és DKC5170 gyakorlatilag 50 ezertől 80 ezres tőszámig – az ideális csapadékviszonyoknak köszönhetően – egyenletes termésnövekedést mutatva reagált a sûrítésre.



A DKC4964, DKC4889, és a DKC5276 a termelők által legtöbbet használt 60–75 000-es tartományban igen kiegyenlített termést produkált.

Flexibilis csőtípusának köszönhetően a DKC4983 tőszám-kiegyenlítő képessége kiemelkedő, minden termésszinten és sûrûségben egyenletes teljesítményt nyújtott (2. ábra).

 


 



Természetesen minden kísérlettípus értékelésénél figyelembe kell venni az adott év természeti körülményeit, az évjárathatást, hiszen az nagyban befolyásolja a levonandó következtetéseket. A hibridek tulajdonságai, reakciói alapvetően nem változnak, csak az optimumok tolódhatnak el.



Az agrotechnikai vizsgálatokkal és a belőlük nyert információkkal szeretné a MONSANTO segíteni a termelőket a sikeres fajtaválasztásban, a hatékonyabb, eredményesebb gazdálkodásban a minél magasabb profit elérése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?