Ahol a KRONE kasza már bizonyított

Agro Napló
Mikor a ködös novemberi reggel megérkezem a Venatta Kft. tormási tehenészeti telepére, épp a T-088-as trágyaszóró „nagygenerálja” zajlik. Gyenis Tamás termelésirányítót is itt találom, aki az állatorvossal egyeztet mobilján az aktuális TBC oltás menetrendjérõl. Nincs sok ember, így mindenkinek akad tennivalója, s ha úgy alakul én is beülök a traktorba – mondja Tamás miközben az irodába tartunk.  






 



Látogatásom elsődleges célja, hogy megtudjam, milyen tapasztalatokra tettek szert az idei évben vásárolt KRONE gépsorral, de először magáról a vállalkozásról kezdünk el beszélgetni.





– Tulajdonképpen egy fiatal, fejlődő cégről van szó – kezdi a bemutatást Tamás. A gazdaság fő profilja az állattenyésztés, ezen belül a húshasznú szarvasmarha tenyésztés és hízlalás. A 260 tehén a tavasztól késő őszig terjedő időszakot 2 gulyában a legelőn tölti, az áttelelés és a szaporulat hízlalása viszont már az istállóban történik. A takarmány túlnyomó többségét, és ezen belül a szálastakarmányt 100%-ban magunk termeljük meg. Ehhez 450 ha gyep és egyelőre kisebb méretû szántó tartozik. A célunk az, hogy teljes mértékben önellátóak legyünk a takarmány előállítás szempontjából, ehhez szükségünk van még földterületekre, a cél a 900–1000 ha.



– Mennyire lehet sikeres és eredményes jelenleg valaki az állattenyésztésben?



– Az élelmiszerre szükség van és szükség is lesz. Hogy lesz-e benne jövő? Előbb vagy utóbb kell, hogy legyen. Jelenleg a jövőnek, jövőért dolgozunk… De az elhivatottság és a paraszti vér miatt akkor is tartja az ember az állatokat, ha éppen nem éri meg. Az eredmények eléréséhez mindenképp szükséges a megfelelő szakértelem, odafigyelés, mert ennél az ágazatnál egy hiba is elég és oda az éves bevétel!





– Milyen gépek segítik a munkát?



– Vannak régebbi és új, korszerû gépeink is. Mindkettőt megtapasztaltuk, s így jól le tudjuk mérni a munkavégzés hatékonyságában a különbséget. Amikor az idei szezon előtt a szálastakarmány gépsor fejlesztése elkerülhetetlenné vált, el kellett döntenünk milyen irányba menjünk tovább. Veszünk olcsóbb, de nem a legkorszerûbb technikát képviselő gépekből, vagy beruházunk a legújabb, legjobb gépekbe. Mi az utóbbi mellett döntöttünk, s igyekszünk lépésről-lépésre ebbe az irányba fejleszteni a gazdaságot. Tapasztalatunk egyértelmûen azt mutatja, hogy a kevésbé korszerû géppark, amellett hogy elmarad teljesítményben, munkaminőségben, az emberi erőforrás igénye is lényegesen nagyobb. Végül is ezen megfontolások alapján döntöttünk a KRONE gépsora mellett és vásároltunk egy KRONE EC28 egy EC320 kaszát KRONE rendterítővel és rendképzővel együtt. A választásnál a földterületek bővítését is figyelembe vettük, mivel a jelenlegi földterülethez kisebb teljesítményû típus is elegendő lenne.





– És miért éppen KRONE?



– Nos igen, ez érdekes… A testvérem kinn él Németországban, s a gyakori látogatások alkalmával én mindig célirányosan, tudatosan kerestem a kapcsolatot az ottani gazdákkal. Sokat beszélgettem velük, figyeltem, hogy ők hogyan gazdálkodnak, milyen módszereket, gépeket használnak. Ott nagyon sok KRONE gépet láttam, s a gazdák is nagyon dicsérték ezeket. A döntés csíráját végül is ezek a tapasztalatok ültették el bennem. Aztán mielőtt sor került a beruházásra természetesen több gépet is megvizsgáltunk, és figyelembe vettük a forgalmazóval való kapcsolatot, annak rugalmasságát, szervizét is.





– Mit érdemes tudni a gépek, elsősorban a kasza munkájáról, üzemeltetéséről?



– Jelenleg az EC320-as kaszát a frontkaszával kombinálva egy 120 LE-s traktorral használjuk. A közel 6 méteres munkaszélességû gépkapcsolattal jelenleg 8–10 km/h-s sebességgel dolgozunk. Ez nem túl gyors, de a gyepes területek minősége még nem teszi lehetővé a nagyobb sebességet. Lucernában pedig egy komolyabb állomány esetén a traktor a szûk keresztmetszet. Természetesen használjuk a rendterítőt és a rendképzőt is. Az állomány száradása így lényegesen gyorsabb. Biztonságosan és jobb minőségû takarmányt tudunk betakarítani. Korábban RK kaszával és csillagkerekes rendsodróval végeztük el ezt a munkát. Óriási a különbség! Akinek mindegyikkel van már tapasztalata, csak az tudja igazán értékelni ezt a különbséget. Megfizethetetlen az abszolút problémamentes és nyugodt munkavégzés! Nem beszélve arról, hogy ezekkel a gépekkel a szálastakarmány-betakarítást teljes egészében két kolléga el tudja végezni. Ez a régi gépekkel elképzelhetetlen lett volna.





– Volt-e gond a kaszával, kellett-e állni meghibásodás miatt?



– Egyáltalán semmi probléma nem volt. A szezon közepe táján megfordítottuk a pengéket, de más nem. Természetesen figyelünk a gépek karbantartására és használat közben is vigyázunk a gépre. Egy év távlatában azt tudom mondani, hogy nagyon hasznos beruházás volt a KRONE gépeket megvenni. Ez egy olyan technika, amelyik mindenféle állományban 100%-ot nyújt.



-dp-


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?