2024. május 14. kedd Bonifác

A repce tavaszi védelme és lombtrágyázása

Agro Napló
A hosszú õsznek köszönhetõen a repceterületek nagyobb része a tartós fagyok ellenére is jól fog telelni, sõt a tavalyinál nagyobb terméssel is kecsegtet!  

 

Egyrészt az ősszel rozettásodott, fejlett repcéken most jó feltételek mellett differenciálódhattak a későbbi oldalelágazások rügyei, másrészt az újév egyben új lehetőség mindenkinek, aki tavaly megkésve permetezett a szárormányos (2. kép) és/vagy a nagy repceormányos ellen.

 


 

 

Szerencséjük volt, mert meglepően kis egyedszámmal jelentkeztek általában a repce kártevők, így a szárormányos lárvája (1. kép) sem okozott tonnás kárt, de néhány mázsát azért valószínûleg. Tavaly azzal lepett meg minket ez a korai kártevő, hogy február végén már előjött, március 10. körül már a peterakás nyomai is észlelhetőek voltak. Aki csak ekkor kezdett árajánlatot kérni, az el is késett a védekezéssel.

 

 


 



Idén javíthatunk és fontos is lehet ez, mivel az egyenletes tartós mínuszok jó rovartelelést valószínûsítenek és a megnőtt vetésterület is a kártevők malmára hajtja a vizet. A sárgatálas előrejelzés nagy segítség számunkra, de előfordul, hogy rossz helyre tesszük, illetve a hûvös idő miatt a bogaraink képtelenek még annyit repülni, hogy időben megtalálják őket. A hálózás szárba szökés előtt még nem kivitelezhető és a vizuális vizsgálat sem mindig eredményes. Reméljük idén több napsütés mellett könnyebb dolgunk lesz velük.



A védekezésre a tartamhatású Talstar® 10 EC-t javasoljuk, hiszen a kártevő betelepedésének elhúzódása esetén ez több mázsás terméstöbbletet is hozhat a tartamhatás nélküli készítményekhez képest. Utóbbiakat – pl. a Fury® 10 EC-t a bimbós korban célszerû használni, hogy a fénybogár (3. kép) elleni védekezéssel egy menetben a becőormányosok számát is jelentősen gyérítsük.

 

 


 

A permetezést követő napon már nem jelentenek veszélyt a méhekre sem. A kén és a bór lombtrágyát akár mindkét alkalommal kombinálhatjuk a rovarölő permetezéshez. Szárba szökés elején a magas N-igénnyel párhuzamosan a kén lombtrágyázásra, míg virágzás előtt a bórozásra érdemes többet fordítanunk, utóbbinál a túldozírozásra is ügyelnünk kell.



Az elmúlt év sajátossága volt, hogy a fénybogarak és a becőormányosok csak virágzás elején lepték meg kisebb-nagyobb számban a repcetáblákat. A becőormányos peterakásának megelőzése végett az újabb permetezés szükséges volt. Ezt a szokványos évjáratokban sem érdemes megspórolni, mert korábbi megjelenés esetén is elhúzódhat a betelepedésük, illetve csapadékos májusban a repcebecő gubacsszúnyog lárvakártétele is párosul hozzá, ami ellen szintén megéri védekezni. A virágzó állományokat csak nehézkesen tudjuk alaposan hálózással ellenőrizni, ezért ennek esetleges elmaradásakor inkább „vakon” permetezzünk méhkímélő technológiával.

 


 



A repce regulálását az intenzív növekedési időszakokban ne hagyjuk el! A jelenlegi árakon a regulátorhatású fungicidekkel ez gazdaságos, a virágzás előtti kezelésekhez jól illeszthető. A szklerotinia elleni védelmet azonban nem elég rájuk bízni, ez ellen még a repce vetését megelőzően lehet védekezni a Koni® WG talajba dolgozásával, ami hosszú hatáskifejtési idővel, de nagy hatékonysággal pusztítja a fertőzési forrást, a szkleróciumokat.

 


 





A Magyar Kwizda Tavaszi repcecsomagja idén is 40 ha-os egységben kapható kereskedő partnereinknél, azaz 5 l Talstar® 10 EC, 120 l Jello® Classic, 4 l Fury® 10 EC és 80 l Wuxal® Boron vásárolható meg együttesen, jelentős árkedvezménnyel.



Reméljük, hogy idén is sok repcetermesztő „bízza a Kwizdára” a repce tavaszi permetezéseinek gerincét. Ehhez területi képviselő kollégáink igyekeznek minden segítséget megadni. Sok sikert és hajrá repce!



Fehér Tamás

Magyar Kwizda


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Legyen közös a siker 2019-ben is!

Legyen közös a siker 2019-ben is!

Jelen sorok írásakor még joggal bizakodhatunk abban, hogy az idei telünk végre olyan lesz, amilyennek egy télnek lennie kell: a talajból hiányzó nedve...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?