A DEKALB innováció új generációs hibridjei

Agro Napló
Ami az elmúlt évtizedben már többször elõfordult, az most újra bekövetkezett: két egymást követõ év jelentõs, és merõben eltérõ kihívás elé állította a magyar mezõgazdaságot, a magyar kukoricatermesztõket. A folyamatosan és drasztikusan emelkedõ költségek, a jelentõsen ingadozó értékesítési árak – vagyis az instabil gazdasági környezet – mellett a természeti tényezõk is igen különbözõek voltak a 2007-es és 2008-as évben. Míg 2007-ben hatalmas, tán még soha nem látott, hõstressz és az ehhez társuló vízhiány sanyargatta a kukoricát, addig 2008-ban majdnem tökéletes körülmények között fejlõdhetett a termés.  


 





A MONSANTO sem a természeti, sem a gazdasági környezetet nem tudja megváltoztatni, mégis jelentősen képes befolyásolni a gazdálkodók sikerét, eredményességét. Hogyan?



Egy innovatív, minden éréscsoportban és évjáratban kiemelkedő teljesítményre képes DEKALB portfólióval, melyben a legfontosabb értékmérők a kiváló évjárat és termőhely stabilitás, a kiemelkedő stresszestûrés, kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságok. Vagyis: DEKALB = Kockázatkezelés a legmagasabb szinten.



A korai éréscsoport új csillaga a DKC4490. Új kategória a stressztûrésben!

A 2007-es év eredményei bizonyítják ezt az állítást, hiszen minden vetélytársát megközelítően 6 q/ha-ral felülmúlta az üzemi kísérletekben, 14 kísérlet átlagában (1. ábra).

 


 

Ha ezt a terméselőnyt megszorozzuk az aszályos évekre jellemző magasabb értékesítési árral, a DKC4490 hektáronként 20–30 000 Ft többlet árbevételt eredményezhet. Egy generatív, alacsony csőeredésû hibrid nyújtja ezt a teljesítményt, kiváló szár- és gyökérerősség mellett. A vastag, hengeres-kúpos cső termékenyülését a hím és nővirágzás szinkronja teszi tökéletessé. Páratlan évjárat és termőhely stabilitását mi sem bizonyítja jobban, mint a 2008 évi kísérleteink eredménye, ahol ugyancsak a legjobbak között szerepelt. Ebben az évben legjobb versenytárs hibridnél mintegy 4,5 q-val termett többet (2. ábra).

 




Tehát a DKC4490 egy alacsony, erektív levélállású hibrid az éréscsoport közepén-végén található, és páratlan évjárat és termőhely stabilitással rendelkezik. Termőképességéről, szár-, illetve gyökérerősségéről annyit lehet elmondani, hogy a szélsőséges klímájú, (száraz, szeles) Amerikai Egyesült Államokban 1 000 000, azaz egymillió hektáron termesztik! Kiváló tulajdonságait tekintetbe véve, minden olyan magyar gazdálkodónak ajánljuk szíves figyelmébe ezt a hibridet, aki fontosnak tartja a stabilitást és a szélsőséges körülmények közt is a legmagasabb profitra törekszik.



A DEKALB portfólió középérésû csoportjában is található kiemelkedő teljesítményre képes, új fejlesztésû hibrid. Érésidőben a 400-as FAO csoport elején helyezkedik el a DKC4889. Termésében, agronómiai tulajdonságaiban, stressztûrésben kiemelkedőt nyújt, teljesítménye 2007-ben kimagasló volt, és 2008-ban is a legjobbak között található. Korai fejlődése, szár és gyökérerőssége kiváló a DEKALB hibridekkel, és a konkurenciával való összehasonlításban egyaránt. A DKC4889 alacsony hibrid, alacsony csőeredéssel, kiváló agronómiai csomaggal, és – ami a kockázatkezelés szempontjából különösen fontos –, a csoport átlagánál 2 nappal korábban virágzik. Ez utóbbi tulajdonság a virágzáskori hőstressz elkerülése szempontjából lényeges.



A DKC4889 párja a DKC4983, ami sok tulajdonságában megegyezik, de néhány mutatóban eltér a már bemutatott hibridtől. A DKC4983 érésideje valamivel korábbi, de stressztûrés tekintetében azonos teljesítményt mutatott a 2007-es évben. Magasabb, mint a DKC4889, virágzása az éréscsoportjának megfelelő, agronómiai tulajdonságaiból a csőfuzárium elleni toleranciája és a jó vízleadása emelendő ki.



Az éréscsoport közepén–végén két kiváló hibridet ajánlunk a termelők szíves figyelmébe. A DKC5170 FAO 440-es hibrid, amely termésstabilitásában és egyéb termesztési tulajdonságaiban is előrelépést jelentenek. A 2007-es évben csak egy hibrid, a később említésre kerülő DKC5276, volt képes megelőzni a termésben (3. ábra).

 


 

Ez a közepes növénymagasságú hibrid kivételes termőképességgel rendelkezik az alacsony és a magas termésszinten egyaránt. Nagyon jó termése mellett kiváló a korai fejlődése, szára, gyökere teszi képessé a DKC5170-et arra, hogy csoportja vezérhibridje legyen.



Egy igazi középkései hibrid a DKC5276, hatalmas terméspotenciállal és az átlagnál jobb vízleadással rendelkezik. A DKC5276 a 2007-es és a 2008-as évben is verhetetlennek bizonyult, és ezt nem csak saját kísérleteinkben tapasztaltuk, hanem független eredmények is bizonyítják (4. ábra).

 


 

Erre a hibridre is igaz, az új generációs DEKALB hibridekre jellemző előrelépés az agronómiai tulajdonságok (korai fejlődés, szárszilárdság) terén, valamint az egyedülálló termésstabilitás.

A DKC5170-et mindenhova bátran ajánlhatjuk, ahol a DKC5143-at sikeresen termesztik, a DKC5276 azonban egy igazi középkései hibrid, ami igazán a magasabb hőösszegû, az ország délebbi területeinek vezető hibridje lehet.



Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az idei szezonban bevezetésre kerülő kukoricák méltó társai a már több éve kimagaslóan teljesítő DK391, DKC3511, DKC4626, DKC4964, DKC5143 csapatnak, sőt agronómiai tulajdonságaikban és termésstabilitásban határozott előrelépést jelentenek. Vagyis a DKC4490, DKC4889, DKC5170, DKC5276 új generációs hibridek, a „régiekkel” kiegészítve egy harmonikus, a gazdák igényeinek messzemenően megfelelő, a legmagasabb profitot hozó portfóliót alkotnak.



Vagyis: DEKALB = KOCKÁZATKEZELÉS A LEGMAGASABB SZINTEN!




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03