ODesi - azaz új formában a Sekator és a Huszár

Agro Napló

Ebben a cikkben az új, ODesi formuláció tulajdonságaival és az abból következő gyakorlati előnyökkel szeretnénk a kedves Olvasót megismertetni. Mindkét új készítményben a WG-hez képest kétszeres a hatóanyagtartalom. Az új, előnyös tulajdonságokat a hatóanyagok mellett szereplő, az ODesi formulációt adó segédanyagok nyújtják.

ODesi? Mi az?

Egy levélherbicid hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy a hatóanyagból mennyi marad a célfelületen, ott milyen egyenletesen terül szét, és milyen gyorsan jut be a gyomnövény levelének belsejébe. Az új készítmények ODesi (OD = olajos diszperzió) formulációja épp a fenti tényezőket optimalizálja.

Az ODesi a Bayer Cropscience új herbicid formulációs technológiája. Kipermetezéskor az ODesi felületaktív anyaga a permetcseppek külső felületére kerülnek és töredékére csökkentik azok felületi feszültségét. A cseppek így a becsapódáskor nem pattannak le, hanem megtapadnak és elterülnek. A hatáskifejtéshez szükséges hatóanyag-mennyiség a levélen marad. A szétterült permetcseppből a víz gyorsan elpárolog, az olaj mikrocseppek pedig befedik a hatóanyag molekulákat. Az eső ekkor már nem tud hatékonyságcsökkenést okozni. A hatóanyagok az olajos fázisból igen gyorsan felszívódnak, s a levél belsejében azonnal kifejtik hatásukat.

Az ODesi tehát elsősorban az alábbi három, igen fontos jellemzőben tér el a hagyományos formulációktól: (1) jobb tapadás: a csepp nem pattan le a levélről, (2) jobb terülés: a cseppek laposan, egyenletesen terülnek szét, nagyobb lesz a fedettség és (3) gyorsabb a hatóanyag-felvétel: a hatóanyag könnyen és gyorsan átjut a viaszrétegen a levél belsejébe.

Nagyobb hatásbiztonság

A fentiek a gyakorlatban az alábbi konkrét előnyöket nyújtják a gazdálkodók számára: a hatóanyagok nagyobb része hasznosul, hiszen kevesebb a talajra hulló, elveszett permetlé. A nagyobb fedettség és gyorsabb felvétel gyorsabb, biztonságosabb, összességében jobb gyomirtást eredményez. Különösen igaz ez a „nehezített viszonyokra”, pl. viaszos levelû, vagy túlnőtt gyomok esetére. A kevésbé érzékeny gyomfajok elleni küzdelemben és a hatáskifejtés sebességében szintén mutatkozik az ODesi forma előnye.

A folyékony változat kimérése nemcsak egyszerûbb, de pontosabb is. Az ODesi szerek kevésbé érzékenyek a permetezővíz minőségére. A permetlé könnyebben készül akár hideg, kemény vízzel is. Kisebb lémennyiség alkalmazásával is jó eredményt kaphatunk, így nagyobb lehet a területteljesítmény és kisebb az energiafelhasználás.

Az ODesi herbicideket a cseppbeszáradás után az olaj védi a lemosódástól. Ezért határozottan jobb az esőállóságuk, így kisebb a kockázata az újrakezelés szükségességének, vagy a hatástalanságnak.

A kisebb dózis egyben kevesebb szállítást, anyagmozgatást és megsemmisítendő göngyöleget is jelent.

A Sekator OD felhasználása

 


 

A Sekator OD kímélő és rugalmas megoldást nyújt a kétszikû gyomok ellen. Őszi búza, őszi és tavaszi árpa, illetve tritikále gyomirtására alkalmazható a kultúrnövények háromleveles és kétszárcsomós állapota között, magról kelő kétszikû gyomok és mezei acat ellen. Az engedélyezett kultúrákat fejlettebb állapotukban sem károsítja. Más kultúrákban (pl. zab, kanáriköles) viszont károsodást okozhat! Dózisa 0,15 liter/ha, 200–300 l/ha vízzel kijuttatva.

A Sekator OD a legtöbb kétszikû kalászos gyom ellen hatékony, beleértve a hazánkban legnagyobb területen fertőző ragadós galajt, mezei acatot és szikfûféléket. Elsősorban levélen keresztül hat. A gyomok viszonylag lassan, de következetesen – újrahajtás nélkül – halnak el. A hatás már 5°C-tól teljes, a végső hatékonyságot a kezelés előtti vagy utáni lehûlések alig befolyásolják. Lényeges, hogy a Sekator OD az árvakelésként egyre gyakrabban jelentkező IMI és SU toleráns napraforgó ellen is hatékony.

Az antidótumnak köszönhetően a Sekator OD semmilyen stádiumban nem fitotoxikus az engedélyezett kultúrákban. Az optimális kijuttatási idő tavasszal a bokrosodás kezdete és vége közötti időszak. Lehetőség van viszont a kitavaszodástól egészen a kétszárcsomós állapotig való kezelésre.

A Huszár OD felhasználása

 


 

Segítségével őszi búzában eredményesen védekezhetünk a legtöbb kétszikû és a legfontosabb egyszikû gyomok ellen. A háromleveles stádiumtól a szárbaindulás kezdetéig juttatható ki. Néhány kultúrában (pl. zab, őszi árpa, kanáriköles) károsodást okozhat! Dózisa 0,1 liter/ha, 200–300 l/ha vízzel kijuttatva. A Huszár OD-t a csomagban található Mero adalékanyag 1 l/ha dózisával együtt kell kipermetezni.

A Huszár OD hatékony az egyszikûek közül a nagy széltippan, a vadzab (fejlettségtől függ), a kanáriköles, és a perjefélék ellen. Emellett hatékony a kétszikûek igen széles skálája ellen, beleértve a legfontosabb fajokat, mint a mezei acat, a ragadós galaj és a szikfûfajok. A ragadós galajt és a széltippant nagyobb fejlettségnél is kiválóan irtja. A Sekator OD-hoz hasonlóan a Huszár OD is alkalmas az IMI és SU toleráns napraforgó árvakelések elleni védekezésre is. A hatásmódra és sebességre a Sekator OD-nál leírtak érvényesek.

Ajánlás

Kérem a kedves Olvasót, hogy használja továbbra is a Bayer kiváló gyomirtó szereit kalászos területén. Élvezze a megszokott hatékonyságot, gazdaságosságot, és tapasztalja meg az új folyékony készítmények előnyös tulajdonságait és a nagyobb hatásbiztonságot is.

Farády László, Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!