Gazdasági válság - a mezõgazdaság kisebb kitettségû

Agro Napló
A gazdasági válság a magyar mezõgazdaságot és élelmiszeripart kevésbé érinti, mint más ágazatokat, mert a magyar élelmiszerek nemcsak bel- hanem külföldön is jól eladhatók, megvan a piacuk. Így az agrártárca elsõ embere szerint az ágazatban kisebb lehet a termelés visszaesése, mint más nemzetgazdasági ágazatokban. Errõl Gráf József egy szakmai konferencián beszélt február elején Budapesten.  



A miniszter jelezte: az ágazat viszonylag jobb gazdasági pozíciójának megtartásához az szükséges, hogy az agrárium megfelelő módon finanszírozott legyen. Ennek megvalósítására több elképzelése is van a szaktárcának, de ezeket a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nem részletezte, mondván, ahhoz kormánydöntés szükséges. (Ez a szakértők szerint több, az ágazatot finanszírozó hitelprogram indítását jelentheti a későbbiekben.)



A miniszter tájékoztatása szerint a múlt évben az előzetes adatok szerint a magyar agrárkivitel értéke 5 milliárd euró körül mozgott. A behozatal pedig mintegy 3,2 milliárd euróra rúgott. Így az ágazat pozitív szaldója igen jelentős mértékû lett. Mindehhez Gráf József még azt is hozzátette, hogy a kivitelre szánt magyar áruk ára a múlt évben átlagosan 24 százalékkal emelkedett, az import termékekért viszont csak 12 százalékkal kellett többet fizetni, mint az előző évben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!