2024. május 18. szombat Erik, Alexandra

Axiál Kft. - a magyar gazdák szolgálatában

Agro Napló
A CLAAS XERION 3800-as traktort 2007-ben láthatták az érdeklõdõk hannoveri kiállításon, Németországban. A bemutatást követõen ezek a 379 lóerõs gépek világszerte folyamatosan veszik át a mezõgazdasági üzemekben az úgynevezett „gazdaságok vezérgépe” pozíciót. Alig néhány hete ez a traktor nyerte el az AGRO+MASHEXPO Innovációs Díját.

 


 







A hazai fogalmazó, az Axiál Kft. célja: a CLAAS XERION 3800-assal egy olyan gépet biztosítani a magyar gazdaságok és a gazdálkodók számára, amely sokkal többre képes, mint egy 300 lóerős traktor. Ma már a legtöbb gazdálkodó tudja, hogy a siker egyik titka a gazdaságosság, s ez a mezőgazdaságban a megmûvelt területen történő mûveletek csökkentésével, alapos talajvédelemmel, valamint intelligens, sokoldalú géppark üzemeltetésével érhető el.

Az Axiál Kft. egyértelmû célként tûzte ki maga elé a hazai piacon a 300–400 lóerős kategóriában a 10–15 százalékos piaci részesedést, amit ebben a kategóriában a traktor a méretei és teljesítménye mellett gazdaságos üzemeltetésére, illetve sokoldalúságára alapozott. Céluk megvalósításához jobb indulást nem is kívánhatott volna, mint azt, hogy az idei AGRO+MASHEXPO Innovációs Díját elnyerték.



A cég legújabb büszkeségét természetesen megtekinthetik majd az érdeklődők az Axiál Kft. tizennyolcadik születésnapja tiszteletére ez év március 27-én Baján tartandó ünnepi rendezvényen is. Az ünnepelt ugyanis otthonába hívja partnereit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megmutassák a cég központját, például az alkatrész logisztikai központot, a központi szervizcsarnokot és a speciális szolgáltatásokat. A látogatás lehetőséget ad majd szemléltetni azt a folyamatot, amelynek eredményeként a cég termékei, szolgáltatásai találkoznak a társaság partnereinek igényeivel.



Pintér Zsolt ügyvezető szerint áttörést az 1996–97-es év hozott. Ekkor már nemcsak a gépalkatrészekkel foglalkozott az Axiál, hanem komplett gépek kereskedelmével is. Legelőször a Sulky és a Monosem gépeket vették fel a termékpalettájukra, majd az évek során bővült a kínálat. Mérföldkövet jelentett a cég életében az 1998-ban a Manitou forgalmazásának megkezdése, és nagy áttörés volt az is, amikor 2000-ben aláírták a CLAAS-szal a kereskedelmi megállapodást.

A cég múlt évi teljesítményét értékelve az ügyvezető úgy fogalmazott: „elmondhatjuk, hogy a 2008-as eredményeinkkel több mint 50 százalékos piaci részesedést értünk el az alkatrész értékesítésben, sőt ezt szintet meg is haladtuk a belföldi piacon. S mindez ugyanígy elmondható a gépértékesítés és szervizszolgáltatás terén is.”

Pintér Zsolt szerint a siker alapja a kollektíva csapatépítő, összefogó ereje és azon belül a szakmai tudás. Ezért a cégnél mind a vezetőket, mind pedig az alacsonyabb beosztásban dolgozó munkatársakat is folyamatosan oktatják, képzik, tudásukat pedig vizsgák során kérik számon minden év végén és az év elején. Az Axiálnál ugyanis az alapelv az, hogy folyamatosan kell megújítani a munkatársak tudását minden témában.

 


 



Volker Friederichs, a CLAAS regionális – Magyarországért is felelős – értékesítési menedzsere az Axiállal való együttmûködésről elmondta: a céggel szoros a kapcsolat, mivel az Axiál a CLAAS kizárólagos forgalmazója Magyarországon. A közös munka eredményei nagyon jók. Az Axiál Kft. nagyon jól ismeri a piaci és a fogyasztói igényeket egyaránt. Ezeket pedig képes mind termékekkel, mind a szerviztevékenységével magas fokon kiszolgálni.

A piaci részesedés nagyon magas: a kombájnok esetében az 50 százalékot is eléri, a szálastakarmány-betakarító gépek esetében pedig már az 50 százalékot is meghaladta, a bálázók piaci részaránya is jelentős, Magyarországon ez jelenleg 30–40 százalék között mozog. A megtérülési ráta ugyancsak kedvező. Az Axiál szerviztevékenysége nagyszerû, a hálózat az egész országot lefedi, még a nem CLAAS termékekre is. Nem beszélve arról, hogy a cég az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb fejlődést tudhatja maga mögött az európai régióban. „Ezek azok az okok és előnyök, amiért Magyarországon kizárólag az Axiállal dolgozunk együtt” – emelte ki Volker Friederichs. A német szakember ugyanakkor jelenleg még a bolgár piacért is felelős, de ez nemsokára változni fog – tette hozzá.



A szakmai részletekről szólva elmondta: a cég minden gépét, ami forgalomba kerül, tesztelik. Az új gépek nagy részét Magyarországon próbálják ki. Magyarországon 1970-71 óta végeznek teszteket traktorokkal, kombájnokkal és bálázókkal egyaránt. Ám nemcsak tesztelnek hazánkban, hanem számos gyártmány is készül Magyarországon. Törökszentmiklóson mûködik a CLAAS leányvállalata, ahol főleg vágóasztalokat, kaszákat, adapter részegységeket készítenek az anyavállalat számára. Mindemellett még számos vállalat van hazánkban, amely alkatrészt gyárt a CLAAS-nak. Például a XERION traktorokhoz Rába hidakat használnak, amik a CLAAS mérnökei szerint nagyszerûen mûködnek – összegezte a tapasztalatait a német szakember.

***

Volker Friederichs 1997 óta dolgozik a CLAAS-nál, és 2006 óta felelős a magyarországi eladásokért. A szakember úgy fogalmazott: „mindig is a magyar piac érdekelt. Más országok piacán történő eladásokkal szereztem tapasztalatokat. Így jutottam annak a tudásnak a bírtokába, hogy a magyarországi Axiál Kft. CLAAS importjáért legyek felelős, és eddig úgy tûnik, hogy én voltam a legjobb választás.” Az országfelelős szabadidejében szeret sportolni, futni és könyveket olvasni. S néha újságírók kérdéseire válaszolni…

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?