Gráf József maradt az agrártárca irányítója

Agro Napló
Gráf József a Gyurcsány-kormány földmûvelésügyi és vidékfejlesztési minisztere maradt az új összetételû Bajnai-kormány agrártárcájának irányítója is. A régi-új földmûvelésügyi miniszter kinevezését támogatta az Országgyûlés Mezõgazdasági Bizottsága is a miniszterjelölt április közepén tartott meghallgatásán. Gráf József az országgyûlési képviselõk elõtt ismertette egyéves válságkezelõ programját.  



Az FVM vezetője az egyéves válságkezelő program kulcselemének nevezte az agrárágazat finanszírozhatóságának fenntartását és biztosítását. Emellett jelentős eredménynek tartotta azt is, hogy az ágazattól a válságkezelés költségeihez való hozzájárulás címén csak 33 milliárd forintot vonnak el a korábban tervezett 57 milliárd forinttal szemben.



A mezőgazdaság tevékenységének finanszírozhatósága érdekében az FVM a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) együttmûködve hitelprogramot dolgozott ki. Ennek keretében összesen 60 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdálkodók finanszírozásának megkönnyítésére.



A hitelprogramok közül Gráf József külön is kiemelte a búza forgóeszközhitelt, továbbá a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) számára elkülönített forgóeszközhitelt valamint a fejlesztéseket támogató hitelprogramot.



Gráf József hangsúlyosan szólt az Új Magyarország Vidékfejlesztési programról is, amelynek segítségével számos fejlesztési cél valósítható meg a gépberuházásoktól az állattartó telepek modernizálásán keresztül a falusi turizmus fejlesztésén át a vidéki örökség megőrzéséig. A fejlesztési célok finanszírozásának támogatására – a miniszteri meghallgatás időpontjáig – több, mint 100 milliárd forintot fizetett már ki a gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Ebben az évben az MVH még további mintegy 150 milliárd forint forrást bocsát a gazdálkodók rendelkezésére, jövőre pedig ez az összeg várhatóan eléri majd a 160 milliárd forintot.



Gráf József beszélt arról is, hogy a területalapú támogatások mértéke az idén nem csökken, sőt a múlt évihez képest valamelyest nő. Tavaly ugyanis az 1 hektárra jutó támogatás összege 42.106 forint volt, míg az idén ez 43.000 forintra emelkedett.



Az agrártárca vezetője a meghallgatáson utalt arra is, hogy az Út a Munkához program keretében az agrárágazatban hozzávetőlegesen 3-5 ezer új munkavállalót lehet majd alkalmazni szezonális munkára. További 5-10 ezer munkahely jöhet létre a miniszter szerint az ágazathoz kapcsolódó közmunkaprogramok nyomán is. Mindennek kapcsán Gráf József ágazati célként jelölte meg az úgynevezett munkaintenzív alágazatok, például a zöldség- és gyümölcstermesztés valamint az állattenyésztés gyorsabb fejlesztését.



Rámutatott ugyanakkor, hogy a jelenlegi gazdasági válság a mezőgazdaságot a többi ágazatnál kevésbé sújtja, mivel ezen a területen nem lehet nagy visszaeséssel számolni sem bel- sem külföldön. Gráf József ezt azzal támasztotta alá, hogy tavaly az ágazat exportteljesítménye elérte az 5,7 milliárd eurót, és ebből 1,9 milliárd euró volt a többlet. Úgy vélte: ez a trend az idén is folytatódhat, legalábbis ezt mutatják az első 3 hónap adatai. A magyar mezőgazdasági cikkekre és élelmiszerekre ugyanis van fizetőképes kereslet mind az országhatárokon belül, mind pedig azokon kívül. Ezért szerinte az ágazatot nem visszafogni, hanem fejleszteni kell.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!