2024. május 17. péntek Paszkál

Eu-tagság - a mezõgazdaság az egyik nyertes

Agro Napló
Magyarország uniós tagságának egyik nyertes ágazata a mezõgazdaság – jelentette ki Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter április végén az FVM-ben, értékelve az ország öt éves EU-tagságának a magyar mezõgazdaságra gyakorolt hatásait.



A miniszter az uniós tagság egyik legfontosabb hozadékának mondta: a magyar mezőgazdaság korábban mintegy 200 milliárd forintos éves összeggel gazdálkodhatott, az EU-tagságot követően pedig mára ez a forrás 440–450 milliárd forintra emelkedett. Jelentős mértékben javult az ágazat eredményessége is, mivel az ezredfordulón még csak 34–35 milliárd forint volt az agrárium nyeresége, 2004-ben ez elérte a 45–50 milliárd forintot, a múlt évben pedig 74–76 milliárd forintot tett ki. Mindez Gráf József szerint azt jelzi, hogy a csatlakozást követő kezdeti nehézségeken túljutva a magyar mezőgazdaság és annak termékei megtalálták piaci helyüket az Európai Unióban.



Ezt a véleményt az agrártárca vezetője szerint az is igazolja, hogy a magyar agrárium tavaly eddig soha nem látott mértékû exportbevételre tett szert, ami 5,7 milliárd eurót tett ki. Az import pedig 3,8 milliárd euró volt, ami azt jelenti, hogy az ágazat pozitív szaldója megközelítette a 2 milliárd eurót. Annak érdekében pedig, hogy az ágazat teljesítménye a továbbiakban se csökkenjen, az agrárkormányzat további erőfeszítéseket tesz, és piacokat kíván szerezni a magyar áruk számára, például Ukrajnában és a térség többi országában, ugyanúgy, ahogyan ezt korábban már Románia esetében megtette – hangoztatta Gráf József.



Az ágazat fejlődésének alapjaként jelölte meg a miniszter, hogy a 2013-ig összességében rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forint uniós fejlesztési pénz 48 százaléka a magyar mezőgazdaság mûszaki színvonalát hivatott emelni. Ez pedig Gráf József szerint nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy az agrárszektorban 50 százalékos támogatottsági szint mellett ezen a területen több, mint 600 milliárd forint értékû beruházást valósíthatnak meg a gazdálkodók. A miniszter jelezte: igaz ugyan, hogy ezeknek a fejlesztéseknek a hatása csak a következő években fog ténylegesen érződni, ám az eredmények fellendítik majd a gazdálkodás általános színvonalát, és ezen belül is kiemelten jó hatással lesznek az állattenyésztésre és a gyümölcstermesztésre. Az FVM első embere szerint ugyanis az említett két alágazat fejlődik majd jelentős mértékben a következő években az agráriumon belül.



(bővebben a www.agronaplo.hu/hirek/2867 )

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?