Szálastakarmány-betakarítási bemutató Krone gyártmányú gépekkel

Agro Napló
Az elmúlt idõszakban a Valkon 2007 Kft. (6000 Kecskemét, Mindszenti krt. 55.) és a Bernard KRONE Maschinenfabrik GmbH (D 48480 Spelle) többnapos szálastakarmány-betakarítási bemutatót rendezett változó helyszíneken. A KRONE gyártmányú szántóföldi gépbemutatók aktualitását a szálastakarmány-betakarítási munkálatok megindulása, a lucerna elsõ kaszálási idõszakának a vége, a gyepek, fûfélék kaszálásának a kezdete adta.  





A különböző helyszíneken (Kiskunfélegyháza, Hajdúnánás, Ászár, Nagyberki) lebonyolított szántóföldi gépbemutatót minden esetben megelőzte a Bernard Krone Holding GmbH bemutatása, és ezen belül a szálastakarmány-betakarító gépek vonatkozásában a teljes termékpaletta bemutatása. Természetesen a Valkon 2007 Kft. szakemberei kihasználták az alkalmat arra is, hogy tájékoztassák a résztvevő szakembereket a cég egyéb más erő- és munkagép kínálatáról.



A Hajdúnánáson (május 5-én) lebonyolított szántóföldi bemutató – a száraz időjárási viszonyokat meghazudtolóan – jó hozamú lucernában történt. A bemutatott szálastakarmány-betakarító gépsort a betakarítási technológiáknak megfelelően képviselték.

 










A technológiai sort a KRONE EasyCut 320 függesztett, 3,2 m munkaszélességû tárcsás, rotációs kasza szársértő nélküli változata nyitotta meg. A hét forgórészes kasza 10-12 km/h munkasebesség-tartományban egyenletes tarlót, és szép szőnyegrendet hagyott maga után.



Szintén a kaszálási munkamûvelet elvégzésére állították be a bemutatón a KRONE EC 3210 CRi típusjelû középvontatású, tárcsás, gumihengeres szársértős kaszát. A vontatott kasza vágószerkezete paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik a vázkerethez, hidraulikus munkahengerekkel hozható szállítási, ill. munkahelyzetbe. A vágószerkezet talajterhelése a szerkezetet tartó tekercsrugók előfeszítésével állítható be. A paralelogramma felfüggesztés még magas, 12–14 km/h munkasebességek mellett is jó, biztonságos talajkövetést és egyenletes tarlót biztosít. A vágószerkezet mögé épített gumihengeres szársértő pedig hatékony munkát végez, ami különösen a lucernarendek egyenletes száradásának biztosítása szempontjából fontos.



A rendterítési munkákat a függesztett nyolc forgórészes – szállítási helyzetben a két-két szélső forgórész felcsukható – rendterítő végezte (KW8.82/8). A nagy munkaszélességû rendterítő használata különösen csapadékos időjárás esetén térül meg.



A rendterítőt – a technológiai sorrendben – a 4,6 m munkaszélességgel dolgozó, egy forgórészes rendképző követte. A függesztett kivitelû gép a kisebb teljesítményû, állandó bálakamrás gépek számára tud 1,2-1,4 m szélességû, egyenletes keresztmetszetû rendet rakni. Ennek megfelelően az így összerakott lucernarendek bálázására a KR130 típusú, állandó bálakamrás gép került bemutatásra. A KR130-as láncos, rudas tömörítőszerkezetû gép 1,25 m átmérőjû és 1,2 m szélességû lucernaszénából 180–200 kg tömegû hengeres bálákat készít. A gép egyaránt használható zsineges és hálós kötözőanyaggal.



A nagyobb teljesítményû gépsorban a rendképzést – a vontatott kasza után – a KRONE SVADRO 800/26 két forgórészes gépe végezte. Mindkét bemutatott rendrakó forgórésze természetesen vezérelt ujjas kivitelû. A rendrakó gépek esetén – azon túlmenően, hogy a rend geometriai méretei igazodjanak a következő gép, a bálázó vagy szecskázó, rendfelszedő berendezésének munkaszélességéhez – nagyon fontos szempont, hogy pormentesen vagy legalábbis kevés porszennyezéssel kezeljék a takarmányt. Ennek az igénynek a kielégítésére a KRONE rendrakók futómûve mind a függesztett, mind a vontatott – nagy munkaszélességû – változat esetében tandem kivitelû, és a forgórészek mûködő magassága csavarorsó segítségével „nagyon finoman” állítható, éppen azért, hogy a vezérelt ujjak eljárjanak a talaj fölött, de az elhagyási veszteség értéke is elfogadható maradjon.



A nagyobb teljesítményû gépsorban szintén láncos, rudazatos tömörítő-szerkezetû hengeres nagybálakészítő, RoundPack 1550MC és a KRONE BIG PACK 1270XC MultiBale szögletes nagybálakészítő követte a rendrakó gépet. Természetesen a szálastakarmány-betakarító gépeket Valtra traktorok üzemeltették.



A KRONE gépsorra alapozott bemutató szemléltette, hogy a minőségi szálastakarmányok (lucerna-, gyepszéna és szenázsok) előállításához szükséges, különböző nagyságrendû és teljesítményû gépsorok komplexen összeállíthatók, emellett azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az adott gépek a termőterület nagyságát, és az agrotechnikailag adott optimális betakarítási időszak hosszát tekintve a megfelelő gépi kapacitás, vagyis darabszám is meglegyen, ill. rendelkezésre álljon.



Az utolsó napon a bemutatót tovább színesítette Farkas Lászlóné előadása, aki a pécsi Pannonpower csoporthoz tartozó PannonTrading Kft. ügyvezetőjeként röviden bemutatta az erőmû tevékenységét, majd részletesen beszámolt a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségeiről az erőmû keretein belül. Bemutatójában súlyponti szerepet kapott a közeljövő egyik nagy beruházása, a szalmatüzelésû blokk, mely igen jelentős mennyiségû szalma beszállítását teszi majd lehetővé, s ezzel a gazdáknak (és a KRONE bálázók tulajdonosainak) egy új és hosszú távon is jól számolható bevételi forrást jelent majd.



Dr. Kelemen Zsolt


A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?