2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Jó fajta, jó agrotechnika, jó szaktanácsadás

Agro Napló
A közelmúltban átalakult a szegedi Gabonakutató Közhasznú Társaság Kft.-vé, ugyanakkor a nonprofit és közhasznú jelleget megtartotta, hiszen továbbra is ugyanazokat a feladatokat ellátva folytatja tevékenységét, vagyis a jó fajtákkal, a jó agrotechnikával szolgálja elsõsorban a magyar mezõgazdaságot – hangzott el Szegeden a Gabonakutató Kft. kalászos fajtabemutatóján. A bemutatón dr. Beke Béla nemesítõvel beszélgettünk a fajtáikról.  

 








– Az előadásban is hallhattuk, hogy a nagyüzemi kísérleteket összevetve a szegedi fajták termésmennyisége 1,5–2 tonnával meghaladta az országos termésátlagot. Valós számok ezek?

– A nagyüzemi kísérletek exponáltak, a legprofibb gazdaságokban folynak. Az időjárást ugyan nem tudják befolyásolni, de agrotechnikában, mûtrágyában, növényvédelemben az élen járnak. Ezekben a kísérletekben a szegedi fajták az országos átlaghoz képest 500–1000 kg-mal magasabb hozamokat érnek el hektáronként, mint az országos átlag, ami a részarányukat tekintve 250–600 000 tonnát jelent évente, ami igen jelentős eredmény.



– Milyen új szegedi fajtákat ajánl a termelőknek?

– Egy-két éves fajtákat nézve új fajtának számít a GK Csillag, mely korai fajta, jó malmi minőségû, pannon standard kategória, kiemelkedő termőképességgel. Szintén nagy perspektívát látok a GK Fényben, ami szintén korai érésû, kiváló sütőipari értékkel bíró malmi búza. A tavaszi búzafajták közül a GK Március, a GK Idus pedig tavaszi tritikálé, ami nagy figyelmet érdemel. Újnak számít a GK REGE saját nemesítésû őszi tritikálé fajta is, mely egyedülálló, hiszen eddig Martonvásár és Szeged is lengyel tritikálékat honosított, szaporított és forgalmazott.



– Külföldre történik e értékesítés?

– Közép Európát céloztuk meg az exporttal és a vetőmag-szaporítással. Romániá­ban és Szlovákiában már évek óta jelen va­gyunk, a fajtáink vetésterülete közel

1–2%, ami nagyon jelentős, hiszen a nevezett országokban több, mint 2 millió hektáron termesztenek búzát. Szerbiában és Horvátországban minősítésre került a GK Bétadúr és a GK Selyemdur őszi durum búza is, melyek vetésterülete évről évre nő.



A rendezvényen nagy hangsúlyt kapott a szabadalmaztatott fajták használatának kérdése is (Farm Saved Seed), ami a saját vetőmaghasználat szabályozásáról szól a szabadalmi törvény módosításának függvényében. A témáról lapunk weboldalán www.agronaplo.hu/kepgaleria/58 bővebben is olvashatnak.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!