2024. április 29. hétfő Péter

Adótörvények évközi változásai I.

Agro Napló

SZJA törvény változása



A személyi jövedelemadóról szóló törvény július 1-jei módosítása szerint egyrészt az adótábla változik, ezzel a 2009. év egészére 1 900 000 forint jövedelemig 18% adókulcs alkalmazandó úgy, hogy az adójóváírás szabályai változatlanok maradnak. Ezt először a július havi bér számfejtésénél kell alkalmazni úgy, hogy az adókülönbözet az év második felében rendezésre kerüljön.



Az SZJA törvény szeptember 1-től hatályos változása, hogy az eddig adómentes családi pótlék 50%-a adóterhet nem viselő járandóságnak minősül ettől az időponttól. Ez azt jelenti, hogy a családi pótlék összegének 50%-át először a szeptember havi bér számfejtésénél össze kell vonni az egyéb összevonás alá eső jövedelmekkel (ezáltal előfordulhat, hogy az adózó esetleg magasabb adósávba kerül), majd a családi pótlék összegére jutó adó összegét a megállapított adóból le kell vonni (mint a nyugdíj és más adóterhet nem viselő egyéb járandóságoknál is).



Ezzel kapcsolatos teendő, hogy a munkavállalót augusztus 31-ig nyilatkoztatni kell a részére folyósított családi pótlék havi összegéről. Ez az összeg házastársak és élettársak esetén 50-50%-os megosztásban, egyedülálló szülő esetén 50%-ban lesz jövedelem mindaddig, amíg a magánszemély a családi pótlék folyósításának megszûnéséről nem nyilatkozik. Továbbra is adómentes a családi pótlék összege: a saját jogon jogosultként kapott támogatás, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerek után kapott magasabb összegû ellátás, a gyámként vagy nevelőszülőként kapott összeg, stb esetén.





Járulékfizetéssel kapcsolatos változások



A minimálbér kétszeresének megfelelő havi 143 000 forint járulékalapig július 1-től a járulékterhek %-ai a táblázat szerint csökkennek:

A 143 000 forint járulékalap feletti összegre a június 30-ig hatályos kulcsokat kell alkalmazni.

START kártyás foglalkoztatás esetén az első évi járulék 15-ről 10%-ra, a második évi járulék 25-ről 20%-ra csökken.

Fenti változásokat először a júliusi bér számfejtésére kell alkalmazni.





Áfatörvény változása



2009. július 1-től az általános adókulcs 20%-ról 25%-ra változik, kivéve a tej és tejtermékek, ízesített tej, és a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek, amelyek adókulcsa (későbbi időpontban a távhőszolgáltatás is) 18% lesz az 5%-os adómérték változatlan meghagyása mellett. A bruttó ellenértékből visszafelé számított adókulcs 25%-nál 20%, 18%-nál 15,25%. Ezt a módosítást az áfa- és az EVA törvény alanyainak kell alkalmazniuk. Az adókulcsváltozást a számlázásnál az alábbi módon kell érvényesíteni: először azon értékesítésekre kell alkalmazni, amelyeknél a teljesítés időpontja július 1. vagy azt követő időpont. Általános esetben a teljesítés kelte az a nap, amikor a termék a vevő birtokába kerül vagy a szolgáltatás nyújtása megvalósul, illetve az ellenérték megfizetésre kerül.





Egyéb adótörvények módosulása



• Az EVA törvény változása: 2009. adóév egészére az adóalanyiság feltételeként előírt értékhatár 26 millió forintra változik.

• Táppénz szabályok változása augusztus 1-től: táppénz a biztosítási jogviszony fennállása esetén maximum 1 éven át, a jogviszony megszûnése esetén (passzív táppénz) a megszûnést követően maximum 30 napig jár.

• Betegszabadság idejére a jövedelem 70%-a fizethető, a táppénz összege: két év folyamatos biztosítási jogviszony esetén a jövedelem 60%-a, ettől kevesebb biztosítási jogviszony esetén a jövedelem 50%-a.

 






Krenovszkyné Lovász Andrea

Okl. adószakértő

A cikk szerzője: Krenovszkyné Lovász Andrea

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!