2024. április 29. hétfő Péter

A sokarcú gyomirtó szer: PLEDGE

Agro Napló
A hatóanyaga a flumioxazin, amely a herbicid fejlesztések új irányát képviselõ ún. „Protox-inhibitorok” csoportjába tartozik, ezért hatásmódjában eltér az eddig általánosan használt szerekétõl. Perzselõ, tartós hatású szelektív gyomirtó szer, amely hatását a talajon és a levélen keresztül egyaránt kifejti. Hatásmódjára jellemzõ, hogy a kezelés idején a területen lévõ kikelt gyomokat leperzseli, a késõbb csírázó gyomnövények pedig a talaj felszínén kialakuló néhány mm-es filmszerû herbicid réteggel érintkezve pusztulnak el.  



Az elmúlt időszakban sok napraforgó termesztő ismerte meg a készítményt és a gyakorlati tapasztalatok is azt mutatták, hogy napjainkban a rendelkezésre álló szûk termékpalettán gyakorlatilag ez az egyetlen olyan fajtától független megoldási lehetőség napraforgóban, amely 80 g/ha-osdózisával nemcsak preemergensen, hanem állományban is hatékonyan és gazdaságosan használható a gyomok elleni küzdelemben. A két alkalmazási mód nem zárja ki egymást sem, vagyis aki a PLEDGE-vel „alapkezelte” napraforgóját – szükség esetén – az is nyugodtan elvégezheti annak PLEDGE-vel történő felülkezelését.

 

 


 

 





Hogyan használjuk a PLEDGE-t kikelt napraforgóban?

 


 



Nagyon fontos, hogy a kezelést a napraforgó 4 valódi lombleveles állapotához időzítve végezzük, ügyelve arra, hogy a kezelendő állomány egyenletes fejlettségû, egészséges, stressz mentes legyen. Szikleveles, ill. egyéb okból, pl. hő- (hideg, csapadékos, vagy meleg, száraz időjárás) vagy gyomirtószer-stressz miatt gyengén fejlett napraforgót nem szabad kezelni!



A posztemergensen kijuttatott a legtöbb szik-4 leveles állapotú magról kelő kétszikû gyomnövényt jól irtja. Az évelő gyomokat (pl. mezei acat, apró szulák) ugyan nem pusztítja el teljesen, de a föld feletti hajtásainak leperzselésével jelentősen visszaveti őket fejlődésükben. A javasolt időpontban kipermetezve a PLEDGE-t a kultúrnövény levelein enyhe, átmeneti fitotoxikus tünetek előfordulhatnak, amelyek azonban sem a termés mennyiségét, sem pedig annak minőségét nem befolyásolják. A kezelést követő napokban lehulló csapadék hatására a hatóanyag a talajon aktivizálódik és a később kelő gyomokat is elpusztítja. A fejlettebb napraforgóban mindaddig lehet és adott esetben szükséges kezelni vele, amíg a napraforgó a 8-10 leveles fejlettséget el nem éri, vagyis amikor levelei a talaj felszínét és a gyomokat már takarják, illetve amíg azok „nem nőnek ki a foga alól”. Szélsőséges esetben még akár 10–14 leveles napraforgóban is szóba jöhet a PLEDGE-s kezelés, de ebben az időszakban történő alkalmazása már csakis levél alá permetezéssel lehet eredményes. Ez esetben a kezelés célja nem lehet más, mint a napraforgó „helyzetbe hozása” a gyomokkal szemben.



A gyomirtó hatás további fokozására különböző adalékanyagok hozzáadásával van lehetőségünk. A PLEDGE hatásfokozóval történő kijuttatására különösen száraz időjárás esetén van szükség. Ugyancsak javasolt adalékanyagok használata a túlfejlett, nehezen irtható (pl. parlagfû), viaszos levelû (pl. libatop, csattanó maszlag), vagy vastag-bőrszerû levéllel (pl. szerbtövis) bíró gyomok esetében. Számtalan kísérlet és üzemi tapasztalat alapján erre a célra legalkalmasabb a permetléhez hozzáadott 100–200 ml/ha Hyspray vagy Trend, illetve 50 ml/ha Silwet, 100 ml/ha Dash és a Frigate 200 ml/ha dózisban. Ezen hatásfokozók segítségével a PLEDGE még egyes nehezen irtható magról kelő egyszikû (pl. köles) és évelő kétszikû gyom (pl. apró szulák) ellen is látványos hatás érhető el. A hatásfokozó anyagok adagolásánál fokozottan ügyelni kell a javasolt dózisok pontos betartására. A permetezéseknél az egyenletes fedettség biztosítása érdekében törekedni kell a magasabb, 300–400 liter/ha permetlémennyiség kijuttatására. Tûző napon ne kezeljünk! További praktikus tanács, hogy a permetezés elvégzése után a permetlétartályt azonnal ürítsük ki és mossuk át tiszta vízzel, majd lúgos tisztítószerrel, amelyet 2-3 órán keresztül hagyjunk a tartályban állni, végül pedig az egészet tiszta vízzel öblítsük át. Ezzel elkerülhetjük a szer esetleges lerakódását a tartályban és a vezetékekben.



Másik fontos szempont – ami a posztemergens kezelésekkel kapcsolatban felmerül – a keverhetőség kérdése. A gyakorlat szemszögéből nézve két okból kerülhet szóba ez a kérdés a napraforgóban. Az egyik az egyszikû gyomok elleni posztemergens herbicidekkel, a másik pedig a rovarkártevők – elsősorban a barkók – ellen használható inszekticidekkel való keverhetősége, illetve tankkeverékben való alkalmazásának lehetősége. A PLEDGE-t tilos az engedélyezett posztemergens egyszikûirtók (graminicidek) és az olajos, EC formulációjú rovarölő szerek bármelyikével együtt kijuttatni! A posztemergens egyszikûirtó és a PLEDGE kijuttatása 3 nap eltéréssel történjen. Barkók elleni védekezésre a MOSPILAN 20 SP minden korlátozás nélkül használható a PLEDGE-vel tankkeverékben is.



Ki kell emelni a PLEDGE igen kedvező árfekvését, amelynek köszönhetően használata nem drágítja számottevően a termelés amúgy is magas költségeit. Tehát a PLEDGE egy olyan egyedülálló lehetőség a napraforgó termesztők kezében, amely rugalmas felhasználhatóságának, gazdaságosságának, környezet és felhasználó „barát” (alacsony dózis, vízoldható csomagolás) tulajdonságainak köszönhetően a napraforgó termesztés biztonságának egyik fontos alappillére különösen száraz, csapadékszegény időjárás esetén.



A PLEDGE előnyös tulajdonságait napraforgó mellett a hasonló gyomosodási viszonyokkal, agrotechnikai (széles sortávolság) és biológiai (kezdeti lassú növekedés) sajátosságokkal jellemezhető kultúrákban, így kukoricában és szójában is jól ki tudjuk használni. A kukorica gyomirtásában emellett egy másik, alacsonyabb hektárköltséggel megvalósítható gyomirtási lehetőséget is kínálunk, a PLEDGE-PROFI ikercsomagolású herbiciddel, amely a Pledge mellett acetoklórt és diklórmid antidótumot tartalmaz.

 


 



Mindezek mellett a szőlőültetvényeink, az almástermésûek, és a csonthéjasok aktuális gyomirtási problémáira is hatékony megoldást kínál a PLEDGE herbicid alkalmazása. Talajon keresztüli tartamhatása révén már rügyfakadástól biztosítja az ültetvény gyommentességét. Hatását gyorsan és a hőmérséklettől függetlenül kifejti, ezért kedvezőtlen időjárási körülmények között is eredményesen használható. Csapadékfüggősége más talajherbicidhez viszonyítva kevésbé jelentős, mindössze 4-5 mm-nyi csapadék is elegendő. Felhasználása során káros utóvetemény hatással nem kell számolni, így akár az ültetvény felszámolásának évében is kijuttatható. Kedvező környezetvédelmi megítélése mellett toxikológiai paraméterei is megfelelőek. A 107/2005. (XI.24.) számú FVM rendelet alapján a szőlő integrált növényvédelmében is felhasználható!



A terület gyomviszonyaihoz igazodva bármely más gyomirtó szerrel jól keverhető. Mivel nem szívódik fel a növényben – a szőlő fásodott törzsén perzselést nem okoz – ezért még a szőlő „nem kívánatos” törzshajtásainak eltávolítására is kiválóan alkalmas.





Hogyan használjuk a PLEDGE-t ültetvényben?

 


 



A készítmény 3 évesnél idősebb (fásodott törzsû) ültetvényben használható fel, elsősorban a magról kelő kétszikû (széles levelû) gyomnövények ellen. Kora tavasszal, a szőlő rügyfakadása előtt növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre 0,2 kg/ha (sorkezelésre számolva: 60–70 g/ha!) dózisban, legalább 300 l/ha vízzel kell kijuttatni.

Ebben az időszakban már kikelt egynyári gyomokat gyorsan elpusztítja és kihajtott évelő gyomok zöld növényi részeit is leperzseli. Kedvező hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a készítmény nem csak preemergensen, hanem a vegetációban, irányított (levél alá) permetezéssel is jó eredménnyel és biztonságosan használható. Megkésett kezelés esetén ugyanis a kultúrnövény levelére kerülve nem szívódik fel, csupán lokális jellegû, enyhe és gyorsan múló pettyezettséget okozhat, amely nem befolyásolja károsan a szőlő következő évi rügydifferenciálódását. A hatásspektrum kiszélesítése érdekében a magról kelő vagy évelő egyszikû és az évelő kétszikû gyomnövények ellen a szelektív és/vagy totális gyomirtó szerek engedélyezett dózisaival tankkombinációban javasolt kijuttatni. További hatásfokozás céljából – kifejezetten száraz, arid viszonyok mellett, illetve túlfejlett, nehezen irtható gyomok jelenléte esetén – nedvesítő szerrel kombinálva célszerû alkalmazni.



Vizsgálataink alapján erre a célra az ismert készítmények közül – a „költséghatékonyságot” is szem előtt tartva – különösen az Actirob B (1 l/ha) és az Agropon (3 l/ha) használata javasolható. A kezelések hatékonysága és biztonságossága (különösen fitotoxicitást kiváltó kombinációs partner pl. glifozát esetén) nagyságrendekkel növelhető az Auditker Kft.-vel közösen erre a célra kifejlesztett „Pledge-Spray” elnevezésû speciális, sávos szóró keret alkalmazásával, amely bármely univerzális erőgépre felszerelve üzemeltethető. A sorpermetező kerettel kapcsolatos további információkért hívja a 76/484-378-as telefonszámot.

 

Dr. Magyar László

Summit-Agro Hungaria Kft.

30/9510-394


A cikk szerzője: Dr. Magyar László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!