Rezisztencia menedzsment

Agro Napló
Európai tanácskozás Brüsszelben a Nufarm szervezésében  



2009. május 14-15-én Európa több országából gyûltek össze a szakemberek Brüsszelben, hogy a gyomnövények növényvédő szerekkel szembeni rezisztenciájáról, illetve a rezisztencia kialakulásának megakadályozásáról tanácskozzanak.

 


 





A Nufarm által szervezett tanácskozás nem titkolt célja volt az is, hogy a közel 140 meghívott képet kapjon a cég európai szervezetéről, tevékenységéről, a növényvédelemben és ezen belül is a gyomirtásban használható megoldásairól, fejlesztéseiről.



A program Alain Chalandon, a Nufarm Délkelet-európai igazgatójának megnyitójával kezdődött, aki mérföldkőnek tekinti ezt a rendezvényt, hiszen ennek a nagyszabású szakmai esemény megszervezésének előfeltétele a Nufarm stabil, meghatározó jelenléte az európai növényvédő szer piacon. Az elmúlt években jelentős szervezeti fejlődésen ment át a cég világszerte és Európában is. Több országban, így Magyarországon is közvetlen értékesítési jelenlét, jelentős termékpaletta bővülés, a következő években megvalósuló termékfejlesztések bizonyítják a cég nagykorúságát ezen a kontinensen is. A Nufarm az 1957-es megalakulása óta az anya kontinensen Ausztráliában vezető piaci helyet foglalt el, de a világ minden részén jelenlévő irodák is bizonyítják: a gyakorlati termelői igényeken alapuló termékfejlesztésekkel, az innovatív növényvédő szer formuláció kutatással, a stabil engedélyeztetési és gyártási háttérrel (Európában négy gyárral rendelkezik a Nufarm) valamint a partneri kapcsolatok kialakításával gyártói-kereskedői-felhasználói szinten sikeres üzletpolitikát követ a Nufarm.

 


 



Az első előadó Patrice Courvalin a francia Pasteur (ejtsd: pasztőr) Intézet munkatársa volt, aki a rezisztencia kialakulásának mechanizmusáról beszélt. A rezisztencia kialakulása minden élő szervezetben hasonló módon történik

 


 

.

A hallgatóság a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásán keresztül ismerhette meg a folyamatot.

Az emberi gyógyászatban is nagy problémát jelentő jelenség megakadályozása érdekében felhívta a figyelmet a különböző hatásmechanizmusú készítmények váltott használatára, és a túl alacsony dózisok okozta fokozott veszélyre.

Jean Wagner a Hohenheim Egyetem munkatársa a rezisztencia kialakulásának molekuláris alapjairól beszélt, majd a spanyol Andreu Taberner Palou (Lleida egyetem) professzor és az angol Jim Orson (ADAS) mutatta be a rezisztencia menedzsment gyakorlatát Spanyolországban és Angliában.

Az első nap zárásaként a meghívottak látogatást tettek a brüsszeli Európa Parlamentben, ahol a korábbi francia mezőgazdasági miniszter, Henri Nallet beszélt az EU agrárpolitikájáról, a közösségi agrárpolitika kialakításának politikai nehézségeiről és a gazdálkodókra váró makrogazdasági nehézségekről. A vendégeket nem álltatva megállapította, hogy az elkövetkező évek nem lesznek mentesek az extrém gazdasági kilengésektől és kiemelte a júniusi EU parlamenti választások jelentőségét.

A második nap fő témája a Nufarm által az Európai Uniós pozitív listán engedélyezett klórtoluroné és klórtoluron kombinációké volt a főszerep. A hatóanyag történeti áttekintése után a vendégek alapos betekintést nyerhettek a klórtoluron tulajdonságaiba, a fenntartható növényvédő szer használatban betöltött szerepébe, a kombinációs fejlesztésekbe. Európában egyre több helyen megjelenő egyszikû gyom rezisztencia a nagy mennyiségben használt hatóanyagokkal szemben kiemelt jelentőséget ad az alternatív megoldásoknak, így például a klórtoluronnak. A Magyarországon is engedélyezett hatóanyagnak (Lentipur) ígéretes szerepet jósoltak a megszólaló szakemberek.

A maroknyi magyar szakember csapat egybehangzó véleménye volt, hogy itthon is szükség lenne egy a gyomok rezisztenciájával foglalkozó kutatási programra, hiszen a hazai gyakorlat is küzd a sikertelen gyomirtás, csökkent hatékonyság problémájával.

Alain Chalandon zárszavában elmondta, hogy ez volt az első európai Nufarm konferencia, de szándékaik szerint nem az utolsó. Kihívás ma a mezőgazdaságot szolgálni, és ez a kihívás folyamatos fejlesztésre, fejlődésre sarkalja a Nufarm munkatársait is.

 

 






Bővebben: www.nufarm.hu

www.nufarm-eu.com/pages/convention3.html

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

Gabonáink egészségére!

Gabonáink egészségére!

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei...

Zamir és Mavrik

Zamir és Mavrik

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!