Agritechnica-Hazai termékekkel
a nyugati piacon

Agro Napló
Egyre gyakrabban tűnnek fel a nagy nyugati kiállításokon a már ismert magyar fejlesztések, gépek és eszközök. Ugyan még alacsony számban, de évről évre erősödő jelenléttel képviselik e gyártók-forgalmazók kicsiny országunk kínálatát. A Hannoverben megrendezett Agritechnica kiállításon 2014-ben kilenc magyar és több hazai vonatkozású gépgyártó-forgalmazó vett részt, melyből néhányat az alábbiakban be is mutatunk.

Új úton a vetésellenőrzés

Mind a szemenkénti, mind a gabonavető gépek esetében használható a Digitroll Kft. újonnan fejlesztett vetésellenőrző szoftvere. Az agrárelektronikával 1992-től foglalkozó cég az Agritech-
nica kiállításra egy olyan újdonsággal készült, amely új irányba mutat a vetésellenőrzés területén. A XeedSystem-re hallgató fejlesztés fő eleme az iPad tabletre készült alkalmazásuk, amihez vezeték nélkül Bluetooth 4.0 kapcsolattal csatlakoztathatóak a magérzékelők. A fejlesztés során egy olyan nagy pontosságú gabona mag-
érzékelőt készítettek, amit a világon elsőként a Digitroll rendszere képes a gabonavető gépek soronkénti vetőteljesítményét mérni és azt oszlopdiagrammal az I-Xeed iPad alkalmazásban megjeleníteni. Az új rendszer várhatóan a nyár folyamán fog majd piacra kerülni. Reményeik szerint a kiállításon való részvétel segít az export kereskedelem növekedésében és a jövőben a meglévő vetőgépgyártók mellett (pl. Väderstad, Köckerling, Kerner, John Dale Drills, Vieskan Metalli Oy) még több vetőgépgyártó, vetőgép importőr, kereskedő és egyéni vásárló választja majd a Digitroll rendszereit.


A fejlesztések eredménye az értékesítés

A 2013-ban megrendezett Agritechnica kiállítás nagy lehetőséget biztosított a Fliegl-csoport számára. A kiállítás jó alkalmat adott az új fejlesztéseik prezentálására, úgy mint a 20 tonna össztömegű, tandem tengelyes, egyedi Fliegl letoló technikával ellátott ADS 200 szervestrágyaszóróval. A korábban már jól bevált ADS 120 típusú pótkocsit a piaci és vevői igényeknek megfelelően fejlesztették tovább a gyártó abdai gyárában. Az abdai Nemzetközi Kereskedelmi Központból történik Magyarország, Kelet-Európa és Dél-Európa országainak kiszolgálása. Főleg a keleti területekre jellemzőek a minél nagyobb földterületek. Ezen földek megműveléséhez nagy teljesítményű gépekre, szállítóeszközökre van szükség az idő  és gazdaságosság függvényében.


Kimondottan a nagygazdaságok célgépe lehet a szintén új átrakókocsijuk is. Az ULW 35 Mega névre keresztelt gyártmány olyan nagygazdaságok munkagépe, ahol a gabonát messzebbre kell szállítani. Az ULW 35 Mega, egy 35 m3 űrtartalmú teknővel rendelkezik, amely egy csiga meghajtásával 16 tonna/perc átrakási sebességre képes. Természetesen erre az új típusra és a régebbi, már jól bevált kisebb típusokra is nagy az érdeklődés, mind a keleti, mind a magyarországi piacot illetően.

Szintén újdonságként mutatták be a bálaszállító kocsijuk rakományrögzítési rendszerének fejlesztését. Ez nem más, mint egy hidraulikusan nyitható-zárható bálafogó keret. A cél itt is a gazdaságosság növelése (idő-, pénzspórolás) volt. A bálafogó keret rendkívül egyszerűen kezelhető. A pótkocsin a bálákat így nem kell egyesével, spaniferrel rögzíteni, ez a folyamat gyorsan, egyszerűen és biztonságosan pár gombnyomással elvégezhető, s már útnak is indulhat a szállítmány.

Erősödő piaci jelenlét

Magyarország teljesítette legjobban az elvárt forgalmi elvárásokat, de Oroszországban és Romániában is növelni tudta eladásait 2013-ban a hazai leányvállalattal rendelkező Güttler cég. A talajművelő gépek és hengerek specialistája 2014-ben tovább kívánja növelni értékesítői hálózatát Szerbia és Szlovákia irányába.
Új fejlesztéseik közül a Güttler SuperMaxx Profi 1200, 12 méteres kultivátor emelhető ki, amelyet az Agritechnica-n is bemutattak, valamint 2014 januárjában az AGROmashEXPO, Agrárgépshow termékversenyén különdíjjal is jutalmazták. Munkaszélességéből adódóan a gyártó elsősorban a kelet-európai piacot kívánja megcélozni, amire a nemzetközi kiállítás jó alkalom volt. A magyar piacra inkább hiánypótló termékek voltak jellemzőek. Elkészítették a hét- és nyolcméteres hengereikre utólag felszerelhető simító előtétet. A Güttler
Greenmaster gyepápoló gépcsalád nemcsak gyepek ápolására alkalmas, mivel a gépkombináció vetőgépet, rugós boronát, és Güttler-hengert is tartalmaz, így több célra is felhasználható.


2014-ben a SoilInject Kft.-vel együttműködve a kertészeti kultúrák számára is fejlesztenek és gyártanak munkagépeket.

Tavaly cégük életében egy nagy lépést tettek meg, ugyanis 2013 augusztusában belekezdtek az új hódmezővásárhelyi gyártócsarnokuk építésébe. A teljes beruházás értéke kb. 600 millió forint, melynek várható elkészülési ideje 2014 februárban lesz.

Magyar siker Hannoverben

Jó néhány megfeszített munkával telt hónap eredménye, hogy a Landasin-Agrogazda Kft. kiállítóként vett részt a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállításán Németországban. Ez mindössze kilenc magyar cégnek sikerült 2013-ban.


Cégük precíziós mezőgazdasági eszközök, GPS-es sorvezetők forgalmazására és labortechnikára specializálódott. Elsődleges céluk az Agritechnica kiállításon a külföldi viszonteladó partnerek keresése volt, melyet nem bíztak a véletlenre: több ezer külföldi mezőgazdasági érdekeltségű céget hívtak meg a standukhoz. A számtalan német érdeklődőn túl a világ minden tájáról érkeztek vásárlók és viszonteladók egyaránt. Saját fejlesztésű LD-Agro területmérőikkel és a GPS alapú sorvezetőikkel szeretnék kiszolgálni most már a hazai piacon túl Európa több országában is az igényeket.

A kiállításra való felkészülés során minden termékük kézikönyvét lefordították német és részben angol nyelvre is, minden egyes termékük új dizájnt kapott. Weboldaluk fejlesztésének eredménye, hogy termékeik már angol nyelven is megtalálhatók, illetve a nagy igényre való tekintettel létrehoztak egy német nyelvű weboldalt is, így külföldi ügyfeleik részletes információkat kaphatnak nemcsak az
LD-Agro sorvezetőikről, területmérőikről, hanem az általuk forgalmazott egyéb mezőgazdasági mérőműszerekről, nedvességmérőkről, laborfelszerelésekről is.

A rendszeres visszatérő

Az OPTIGÉP Kft. hagyományteremtő jelleggel már harmadik alkalommal vett részt a kiállításon. Standjuk egyik látványossága a 8 soros hidraulikus meghajtású, zúzós napraforgóasztal volt. Kiállítottak egy viszonylag újabb fejlesztést, a 8 soros, zúzós, összecsukható kukoricabetakarító adaptert; illetve egy 16 soros napraforgó betakarító rendszert is. A legnagyobb érdeklődés a 16 soros napraforgó adaptert övezte. Korábban csak az USA-ba szállítottak ilyen gépeket. Öt éve indítottak el egy exportpiac-bővítési folyamatot, programot, melynek eredményeként a keleti piacokon – ahol szintén nagy igény van ezekre a 16 sorosokra – is megnőtt az eladásuk. Hannoverben megjelentek az orosz, ukrán, moldáv, kazah piacok képviselői, s biztató tárgyalásokat folytattak az OPTIGÉP Kft.-vel. A felsoroltak mellett sokan érdeklődtek a görög, a bolgár, a német, az osztrák, a cseh és a szlovák régiókból is.
Sikeres marketingstratégia eredménye, hogy rekordévet zárt az OPTIGÉP Kft. Olyan sok megrendelésük volt, hogy a vevői igényekhez képest nem tudtak eleget gyártani. Jövőre további 20%-os bővítést terveznek.


Piacra került a hidraulikus zúzós adapterekből az összecsukható változat, mely újdonságnak számít. Idén jelent meg az OPTIGÉP a 12 soros „hidraulikus zúzós” változattal is, ami azt jelenti, hogy a kombájn részéről csak kardánmeghajtást igényel, saját olajtartálya, tápegysége van, ezek által meghajtva kétsoronként a zúzóegységeken egy-egy hidromotor van, mely meghajt két sort. Előnye még ennek a megoldásnak, hogy szekcionálva vannak a zúzóegységek, ez le tudja követni a talaj egyenetlenségeit azáltal, hogy nem egyben mozog, illetve külön mozog az asztaltól, tehát különböző nagyságú napraforgó állományban is lehet használni. Nagy előnye még, hogy akár földig le lehet engedni az asztalt, azaz a dőlt állományt is felszedi és le is zúzza.

Fontos a nemzetközi jelenlét


Presztízs értékűnek tartja a Hannoverben való megjelenést a Linamar-Hungary Zrt., hiszen az Agritechnica, mint a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, számukra is jó lehetőséget biztosít a partnertalálkozókra. Ez mellett minden jelentősebb gyártó és forgalmazó cég képviselteti magát, akik ebben az iparágban nemzetközi szinten tevékenykednek. 2013-ban a John Deere és a Claas szomszédságában kapott helyet az adaptergyártó standja, ami látogatottság szempontjából nagyon szerencsésnek bizonyult. Összesen három gépet állítottak ki: két kukorica és egy napraforgó betakarító adaptert. A jelenlegi prémium termékük, az OROS CORNADO 12 soros kukorica adapter csukható változatban került bemutatásra, rendhagyó módon a menetirány szerinti jobb oldalát felhajtva, hogy a törőegységet is jobban szemügyre tudják venni az érdeklődők. A több évtizedes gyártási múltra visszatekintő OROS HSA a kiállítás kedvéért új színt kapott, míg az OROS SUN rázótálcás napraforgó betakarító adapter a szériának megfelelő kiszerelésben került reflektorfénybe. Mint az már ismeretes,  adaptereik kivétel nélkül minden kombájntípusra felszerelhetőek. Ehhez hűen az OROS
CORNADO termékcsalád már a kombájn színéhez igazodó burkolattal is megrendelhető.

Első alkalmas bemutatkozás

Az Unicomp Kft. évek óta a kutatás-fejlesztés élvonalához tartozik a vezeték nélküli érzékelőhálózatok (WSN) területén. Ezen rendszerek egyik legfontosabb, a jövőben széles körben elterjedő alkalmazási területe a precíziós mezőgazdaság, melyben a természet jelenségei találkoznak az emberi találékonyság és precizitás legnagyszerűbb termékeivel az agrárinformatika segítségével.


 Az Unicomp Kft. nemzetközi szinten is jelentős, innovatív termékekkel lépett piacra, így a világ legnagyobb agrártechnológiai vásárán kívánta bemutatni megoldásait a nagyközönség előtt.

A székesfehérvári székhelyű vállalkozás agrárinformatikai fejlesztései olyan vezeték nélküli mezőgazdasági adatgyűjtők, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a mezőgazdaságban a vetéstől a betakarításon át egészen a termény tárolásáig.

Egyedülálló vezeték nélküli terménymonitorozó rendszerük iránt a világ számos pontjáról érkezett érdeklődés, így pozitív tapasztalatokkal és számos nemzetközi együttműködési lehetőséggel zárták a rendezvényt. Véleményük szerint a látogatók visszajelzései alapján a jövőben komoly keresletre számíthatnak, hiszen a hatékonyságot növelő műszaki megoldásaik a korszerű mezőgazdasági termelés és növényvédelem elengedhetetlen segédeszközei lehetnek.

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!