A szántóföldi növénytermesztés energiamérlege

Agro Napló

Nem kétséges, hogy energetikai szempontból a fosszilis eredetû üzemanyagok rosszabb mutatókkal rendelkeznek, mint az ipari nyersanyagként szolgáló növények, jelenleg – gazdasági szempontokra hivatkozva – a biológiai eredetû alapanyagok mégis háttérbe szorulnak.

A növénytermesztés energiamérlegének számítását bemutatva a szerzők egy tévhitet szeretnének eloszlatni, és ezzel bizonyítani a biológiai eredetû nyersanyagok hosszú távú, fenntartható létjogosultságát.

A rendelkezésre álló növényi szervesanyag mennyiségét elsősorban természeti tényezők befolyásolják. A növénytermesztés folyamatos fejlődésével ugyanakkor a megtermelhető növényi szervesanyag mennyisége bizonyos korlátok között befolyásolható. Bár az egyre intenzívebb ipari hasznosításnak köszönhetően egyre többen élelmiszerválságról beszélnek, másrészről körvonalazódik egy újabb megközelítése a problémának, miszerint nem élelmiszer-, hanem szervesanyag válságról van inkább szó.

A növényi szervesanyag globális mennyiségének meghatározása nem könnyû feladat, ugyanakkor egyes országokra, illetve régiókra rendelkezésre állnak viszonylag pontos adatok. Így van ez Magyarország esetén is, hiszen Láng István akadémikus a 80-as évek elején publikálta kutatási eredményeit, miszerint a mezőgazdaságban és az erdészetben hazánkban egy év leforgása alatt 54,4 millió tonna szerves anyag keletkezett. Hiszen ennek elemi széntartalma jelentősen nagyobb, mint a hazai és import fosszilis energiahordozók széntartalma. Érdemes azt is megemlíteni, hogy ennek a nagy mennyiségû szerves anyagnak több, mint 85%-a mezőgazdasági eredetû.

Felmerül a kérdés, hogy ezt a szervesanyag mennyiséget mekkora befektetés árán tudjuk elérni? Ennek megválaszolására született meg az első olaj világválság idején az azóta önállósodott kutatási terület, amely a növénytermesztés energiamérlegével foglalkozik. A tudományág az optimális energiamennyiség felhasználását igyekszik meghatározni, figyelembe véve a befektetett és a kinyert energiamennyiségeket. Az azóta többször bekövetkezett energiaválságok, az energiafüggőség fokozódása, illetve a környezetkímélő gazdálkodás egyre gyakrabban felmerülő igénye afelé mutat, hogy ezek a vizsgálatok időszerûségükből mit sem veszítettek, sőt egyre inkább felerősödik jelentőségük.

A növénytermesztés energiamérlegének vizsgálata napjainkban „reneszánszát éli”, hiszen egyre nagyobb mértékben hasznosítják a növényi eredetû szerves anyagot ipari – elsősorban üzemanyag előállítás – céljából. Számos tanulmány készült arról, hogy a hagyományos (fosszilis eredetû) üzemanyagoknak nem jelentenek valós konkurenciát a bio hajtóanyagok, hiszen a hagyományos üzemanyagok árával nem vetekedhetnek. /Köz/gazdasági szempontból jelenleg megállja ugyan ez az állítás a helyét, azonban energetikai szempontból semmiképp nem igaz, hiszen a fosszilis eredetû hajtóanyagok energiamérlege kb. 0,85, ami azt jelenti, hogy ezek a hajtóanyagok mire a felhasználóhoz kerülnek, ahhoz, hogy egy egység energiát nyerjünk ki belőlük 1,2 egység energiába kerülnek. A biológiai eredetû hajtóanyagok energiarátája (a biológiai anyag energiatartalma/az energiaráfordítás) ugyanakkor régiótól és technológiától függően 1,5–36 (!) között változhat. Meg kell jegyezni, hogy minél korszerûtlenebb egy technológia, minél kevesebb a felhasznált energia annál nagyobb az energiaráta. Mint azt a későbbiekben látni fogjuk, a korszerû termelésnél a nagyobb energiabevitel nagyobb energiahozam és -ráfordítás különbséget eredményez. Belátható ezek alapján, hogy a fosszilis eredetû üzemanyagok ilyen mértékû favorizálása hosszú távon semmiképp sem lehet fenntartható. Vitára adhat okot az eltérő alapanyagú üzemanyagok összehasonlítása során a biológiai eredetû /hajtó/anyagok előállításhoz szükséges energiamennyisége. Bár ezek az energiamennyiségek a technológiai fejlődéssel változnak, a számítások során nagyságrendileg nem befolyásolják az eredményeket. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a szántóföldi növénytermesztés energiamérlege minden esetben pozitív, azaz a fosszilis energiahordozókhoz viszonyítva a növényi eredetû nyersanyagok ipari felhasználása a további folyamatokat energetikai szempontból pozitívan befolyásolja.

Az energiamérleg kiszámítása során figyelembe kell venni a bemenő (input) és kimenő (output) energia mennyiségét, amely összegek hányadosa adja meg az energiarátát. Az input energiák alapvetően két csoportra bonthatók: az első csoportba a direkt energiák (pl.: a talajmegmunkálás, a vetés, a növényvédelem, a betakarítás, a szállítás, a tárolás energiaigénye) a második csoportba az indirekt energiák (pl.: a mûtrágya, a növényvédő szerek, a gépek, a szaporító anyagok /vetőmag/ stb. előállításának energiaigénye) sorolhatók. Az output energiák számítása során szintén két megközelítést vehetünk figyelembe: az első megközelítés esetén kizárólag a betakarított magvakat, a második megközelítés esetén a teljes növény (ideértve tehát a szármaradvány is) energiatartalmát vesszük figyelembe az energiamérleg kiszámításakor. Ha a különböző bemeneti energiákkal számolunk, akkor egyértelmû, hogy az indirekt energiák sokkal nagyobb hányadot tesznek ki az input energiákból, mint a direkt energiák (1. ábra).

 


 

 

Az arányok minimális változása, mint korábban említettük lehetséges, hiszen a mûtrágya előállítás energiaigénye az eltérő hatóanyagok esetén különbözik (pl. nitrogén esetén a technológia függvényében 40–80 MJ/kg, foszfor esetén 8–15 MJ/kg, kálium esetén 3–10 MJ/kg értékekkel számolhatunk). A kimenő (output) energiák számításakor az eltérő ipari felhasználású növények eltérő energiamennyiségeket (fûtőértéket) produkálnak.

A táblázat adatainak felhasználásával meghatározható az egyes növények energiamérlege. Kukorica esetén ha csak a szemtermést vesszük figyelembe az energiaráta háromszoros, amennyiben a mellékterméket is számításba vesszük ez az érték elérheti akár a 6-ot is. Búza és árpa esetén ezek a különbségek nem ilyen mértékûek (szem: 2.2, illetve 1.8 körül; teljes növény: 3, illetve 2.4 körül) ám napraforgó esetén ismét nagy különbség mutatkozik (teljes növény: 5; csak szemtermés: 2.5) ugyanakkor az átészterezett termék esetén is 1.8 körüli az energiaráta.

 


 

 

Mint már említettük: a szántóföldi növényte rmesztés energiamérlegének vizsgálatakor egyre fontosabb az optimális energiafelhasználás meghatározása.

Az energiaráfordítás például a nitrogén hatóanyag függvényében a hozam parabolikus függvényt mutat. Az energiaráfordítás közel lineáris függvény: egyenes. A kettő különbsége ugyancsak parabolikus vagy legalábbis a parabolához hasonlító függvényt ad. Mint ahogy a 2. ábra mutatja, ennek a függvénynek a maximuma adja azt az energiaráfordítást, amely a leghatékonyabb, vagyis a legnagyobb bioenergia-hozam és energiaráfordítás különbséget eredményezi.

 


 

 

Napjainkban a növénytermesztés elé állított környezetvédelmi, minőségi, gazdaságossági stb. követelmények megkívánják, hogy elvégezzük azokat a számításokat, illetve megalkossuk azokat a modelleket, amelyekkel meghatározhatók az energetikai szempontú optimális termesztés feltételei; erről a munkáról kívánt a cikk ízelítőt nyújtani.

Prof. dr. Neményi Miklós

dr. Milics Gábor

A cikk szerzője: dr. Milics Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?