2024. május 5. vasárnap Györgyi

Új technológia a kukorica termesztésben

Agro Napló
A klimatikus változások a kukoricatermesztésben is technológiai változtatás szükségességét követelik meg. – nyilatkozta lapunknak Szundy Péter Bábolnán, a Dow AgroSciences standján. A Dow MTI fajtái olyan új technológia lehetõségét kínálják, amellyel a gazdák a költségeiket tudják csökkenteni és a termésbiztonságot pedig növelni.  




 





A technológia lényege, hogy nagyon korai vetést kell kombinálni hidegtûrő rövid tenyészidejû kukoricával. Ennek agronómiai és gazdasági előnyei is vannak. Ha korán vetik a korai kukoricát (már 6 fokos talajhőmérsékleten), a kora tavaszi nedvesség hasznosul, a virágzás, a szemtelítődés pedig abban az időszakban történik, ami megelőzi a kukorica számára kritikus időszakot.



A vízleadás augusztus-szeptemberre tevődik, ami optimális az alacsony szemnedvesség  eléréséhez.



A Diabrotica ellen is javallott a technológia, hiszen a korán vetett   kukorica gyökértömege a kártétel időszakában már elég erős, így mérsékelt a lárvák okozta kár, illetve amikor a kukoricabogarak táplálkoznak, a korábbi virágzás miatt nincs kártétel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!