RAUCH AXIS - iránymutatás a mûtrágyaszórásban

Agro Napló
A növények tápanyag-utánpótlásában évtizedek óta meghatározó szerep hárul a mûtrágyázásra. Hazánk mûtrágya-felhasználása a különbözõ kényszerek hatására óriási változásokon ment át: 1960 és '85 között dinamikusan fejlõdött (1985-ben 270 kg/ha), 1985–90 között mérsékelt, majd 1990 után erõteljes csökkenés követte, és a felhasználás visszaesett a 60-as évek szintjére (37 kg/ha), azzal a különbséggel, hogy abban az idõszakban 10-szer több szerves trágyát használtak.  





A mûtrágyázás részben agronómiai, másrészt gazdaság(osság)i kérdés, márpedig jelen körülmények között (mûtrágya- és terményárak nagymértékû változása) csak igen nehezen határozható meg a gazdaságossági szempontból optimálisan kiszórandó mennyiség. Egy azonban biztos: jelenleg a fenntartható gazdálkodás megköveteli a mûtrágyázást, a mûtrágyát pedig ki kell juttatni.



Manapság sokszor az egyenletes és pontos mûtrágyakiszórást tartják az eredményes növénytermesztés alfájának és omegájának. Napjainkban a kijuttatásra szolgáló gépek kb. 85%-a kéttárcsás mûtrágyaszóró. A RAUCH több, mint 60 éve ezen piaci szegmens leginnovatívabb gépgyártója. Számos – ma már más gyártóknál is teljesen hétköznapinak tûnő- megoldást a német gyár mérnökei szabadalmaztattak és vezettek be elsőként a piacon. Az évente legyártott több, mint 15.000 db mûtrágyaszóró közel 70%-a külföldi piacokon talál gazdát.



A termékpaletta – hazánkban is – legkedveltebb gépe a 2006-ban bevezetett AXIS sorozat, annak is 30.1 típusjelzésû tagja. Az 1200 literes alaptartály 6 fokozatban 3000 literig bővíthető. A szórásszélesség 12–42 méter között választható, s a 24 méter feletti szóráshoz tartozó lapátok speciális bevonattal rendelkező, növelt kopásállóságú kivitelûek. A gép egyedülálló megoldása a DLG ezüstéremmel is kitüntetett un. CDA (Coaxiale Dosier- und Arbeitsbreitenverstellung) technika, melynek segítségével igen egyszerûen és gyorsan elvégezhető mind a munkaszélesség, mind a kiszórandó mennyiség beállítása. Szintén egyedülálló a piacon az igen magas röpítőtányér fordulatszám és az optimalizált mûtrágya kiadagolás.

 

 

 

 



Az integrált Granusafe rendszer megakadályozza a mûtrágyaszemek, granulátumok sérülését, s ezzel megőrzi azok repítési tulajdonságait. Mindezek azt jelentik, hogy a felülmúlhatatlan kezelési komfort rendkívül pontos és egyenletes szórásképpel párosul akár 500 kg/perc kijuttatás mellett!



Ebben a kategóriában ma már természetesnek számít a szóráshatároló berendezés használata, részben a költségek további optimalizálása, másrészt az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt is. A TELIMAT T25 szóráshatárolóval mind a termésoptimalizált, mind a környezetoptimalizált szóráskép könnyen elérhető.

 


 

 



A gép kivitelétől függően a tolózár állítása történhet hidraulikusan vagy teljesen automatikusan, elektromos lineármotorral. A mérleges változatnál a rendszer automatikusan észleli az anyag folyási tulajdonságainak esetleges változásait is, s azonnal reagál a megváltozott viszonyokra. A QUANTRON számítógép a gép mûködtetése és az aktuális, valamint táblaadatok megjelenítése mellett számos egyéb paraméter (traktor, mûtrágya) eltárolására is lehetőséget ad, és az eltárolt adatokat egy pen-drive segítségével otthoni számítógépünkre is átvihetjük.

 


 



Az AXIS 50.1W az előző gép „nagytestvére”, alaphelyzetben 2000 literes, de 3000 vagy 4000 literre is magasítható. Ennél a gépnél az alapfelszereltség része a 100Hz-es mérlegtechnika a számítógépes kezelőterminállal és a Telimat T50 szóráshatárolóval. Szórásszélessége akár 50 m is lehet!

Nem kérdés, hogy a mûtrágyázás igen komoly hányadot jelent a termelési költségek között, s már csak ezért sem mindegy, hogy milyen minőségben, s milyen pontossággal juttatjuk ki a mûtrágyát.

A RAUCH gépek évtizedek óta bizonyítják, hogy tulajdonosuk jól választott amikor RAUCH termék mellé tette le voksát. A gépeket és háttérszolgáltatásokat keresse a VALKON Kft.-nél!



– dobos –

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara International ASA norvég tulajdonú világcég, amely magyar érdekeltsége, a Yara Hungária Kft. révén 2008 óta van jelen hazánkban, és magas színv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!