KWS avagy a népi hagyományok tisztelete

Agro Napló
A népi hagyomány úgy tartja, ha újév napján férfi látogatja meg elõször a házat, egész évben szerencse mosolyog a ház lakóira. Ha azt nézzük, hogy 2010 elsõ munkanapján régi jó barátunkat, Herceg Zsoltot látogattuk meg Csaholcon, akkor reméljük, meghozzuk neki ebben az évben is a szerencsét. Mire is értjük ezt?  

A magánjellegû érdeklődési kört kimerítve arra kértük, meséljen, a debreceni alma mater elhagyása óta mit sikerült elérnie.

„Sok dolog történt velünk 2006 óta. Édesapámmal megalakítottuk a Herceg-Farm Kft-t, melynek két fő profilja az állattenyésztés és a növénytermesztés.

 

Fejős létszámunk 2007. januárjában 42 db volt, 2009. decemberében a tejelő állományunk már 95 tehénből állt. A lelkiismeretesség és a szorgalom meghozta gyümölcsét. 2007-ben 11945 kg-mal megkaptuk a Holstein Fríz Tenyésztők Egyesületétől a Magyarország legértékesebb tenyészete címet. A következő évi kemény munkának ismét meglett az eredménye: 2008-ban 12581 kg-mal szintén kiérdemeltük ezt a címet. Ezek a mennyiségek természetesen az évenkénti zárt laktációra érvényesek. Az elért eredmények komoly elismerést jelentettek a szakma számára is, hiszen Magyarországon 2008-ig nem volt tehenészet, amely átlépte volna a 12000 kg-os határt.



Növénytermesztési ágazatunk 210 ha-t ölel fel, melyből 90 ha legelő, 120 ha szántó. Területeink nagy része Tisztaberek határában található, értékük 12 aranykorona hektáronként. Talajaink többsége kötött agyagtalaj, melyek sajátossága, hogy a tavaszi szántás elhagyását követően ősszel fontos a barázdák, a nyitott barázdák kialakítása, mivel ezek a talajok rossz vízgazdálkodásúak. Vetésünk általában április 20-a körül kezdődik, 75.000 szem/ha-os vetőmagnormával.



Vetésszerkezetünk gerincét a kukorica adja, 65 ha silókukorica és 30 ha takarmánykukorica kerül minden évben elvetésre. Silókukorica termőterületünk 90%-án a KWS Karen nevû hibridjét termesztjük. Azért esett erre a választásom, mert megnyerő volt a kukorica habitusa, kiváló beltartalmi eredményei, a növény robosztussága, vad zöld színe, silózáshoz kiváló nedvességtartalma, állományban mutatott tulajdonságai: kiváló szem-szár aránya, alacsony lignintartalma és ebből eredő kiváló hasznosulása. Átlagos évjáratban területeinken 350-380 q /ha az elvárt termésátlag, ebben az évben azonban 65 ha átlagában 480 q-t takarítottunk be.



Takarmánykukorica termőterületünk egészét a KWS Amandha nevû hibridjével vetettük be, melynek FAO száma 440-es. Azért választok magas FAO számú anyagot, mert ha szükséges, silóként is hasznosítható, de ha szemnedvessége eléri a megfelelő értéket, szemes kukoricaként takarítjuk be. Az Amandha betakarításkori szemnedvességtartalmának értékelésénél meg kell említenem, hogy az idei évben hullott csapadék 570 mm volt, melyből 250-300 mm betakarításkor ért bennünket. Ennek ellenére az Amandha-nak 30 ha átlagában 95 q volt a hektáronkénti termésátlaga, 22-23%-os betakarításkori szemnedvességgel. A 2009-es évben mind a siló mind a szemes kukorica választásom kedvezőtlen adottságú területen is átlagon felüli eredmények elérését tette lehetővé.





Eredményeinkhez a KWS nagymértékben hozzájárult kiváló kukorica, napraforgó és őszi káposztarepce vetőmagjaival. Remélem, idén is meghozzátok a szerencsénket!”

 


 

Szeretnénk megköszönni Herceg Zsoltnak a tájékoztatást, családjának egészséget, munkájához erőt és kitartást kívánunk! Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy megérkeztek a 3. generációs KWS hibridek: Krabas, Kornelius, Kessos, melyek az eddigi kukoricafejlesztési sorokban, demo- és az MgSzH-s kísérletekben is kimagasló eredményt mutattak.



A Krabas (FAO 310) a KWS kukoricanemesítés új csúcs hibridje. Minden évjáratban és termőhelyen kiemelkedően magas termőképesség és nagyfokú termésstabilitás jellemzi. Az aszályos 2009. évben 64 üzemi kísérletünkben átlagosan 9,26 t/ha száraz termést adott.



A Kornelius (FAO 380) a korai éréscsoport végén érő stabil hibrid. Magas termőképességét és termésstabilitását a rendkívül száraz 2007. és a kedvezőbb klímájú 2008. években egyaránt bizonyította. Magas, robosztus, zöld száron érő növények, gyors kezdeti fejlődés és kiváló termékenyülés jellemzi.



A Kessos (FAO 440) rendkívül magas termőképességû, középérésû hibrid. Magas, zöld száron érő növényei jól termékenyült, Fusarium-mal szemben átlagon felül ellenálló csöveket hoznak. Elsősorban jó adottságú termőhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk.

Amennyiben bővebb információra van szüksége, keresse kollégáinkat az egész ország területén, vagy tekintse meg honlapunkat: www.kws.hu

 

Pálovics Balázs

Regionális értékesítési vezető

B.-A.-Z., Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tel: +36 20/800-9629



Kántor Krisztián

Területi képviselő

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tel: +36 20/312-3566 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?