Kipróbáltam a Taltos-t

Agro Napló

Az Agro-Produkt Kft. területei a Mátra „árnyékában” találhatók. A csapadék éves mennyisége és eloszlása nem mindig kedvező, ezért itt a gazdaságos termesztéshez különös figyelmet kell fordítani a technológiai elemekre, többek között a növényvédelemre.

A gazdaság vetésforgójában három kultúra kap kiemelt szerepet: a gabonafélék, a repce és a napraforgó. A napraforgó több száz hektáros vetésterülete miatt nálunk jellemzően a fészkes gyomok, a Matricaria (ebszikfû, vagy ahogy itt Nógrádban mondják a „marmancs”) és az acat okozzák a legtöbb problémát. A mezei acat ráadásul az utóbbi években úgy felszaporodott, hogy tavaly eldöntöttem, olyan készítményt kell választanunk, ami az acatot is tökéletesen fogja. A búzában fontos gyomnak tartom még a galajt, aminek a hatékony irtására mindig odafigyelek.

2008-ban volt szerencsém kipróbálni a Dow AgroSciences mindhárom új gyomirtó szerét, a Colombus*-t, a Genius*-t és a Taltos*-t. A kísérletet egy napraforgó után vetett búzában állítottuk be ott, ahol számítottunk az acat megjelenésére. Mindhárom szer jó hatású volt, megfogta az acatot.

2009-ben aztán közel 1000 hektáron alkalmaztuk a Taltos-t. Ennek egyszerû oka volt: idén ennek volt a legjobb ára. Emellett jól viszi a galajt, a marmancsot és az acatot. A területet április elején, bokrosodás végén gyomirtottuk. 5 nap alatt végig is értünk az 1000 hektáron.

Az aszály miatt a búza idén jó 25%-kal alacsonyabb volt, mint szokott, de a Taltos kezelés után a gyomok nem tudtak feljönni benne. Mindenkinek ajánlom ezt a szert az ára és a hatása miatt. Nálunk az is lényeges szempont, hogy grammos szer, és 1000 hektár gyomirtásához nem kell több száz liter anyagot megmozgatnunk.

* a Dow AgroSciences LLC védjegye

PRÓBÁLJA KI ÖN IS!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02