2024. június 16. vasárnap Jusztin

Erõs hibridek és fajták a gyenge árak ellen

Agro Napló
Az elmúlt idõszakban már szinte „természetessé” váló hozam- és áringadozások miatt a növénytermesztés jövedelmezõsége 2010-ben is vélhetõen nehezen kalkulálható elõre. Ezért a tavaszi vetésekkel kapcsolatos döntéshozatalnál meghatározó jelentõségûvé válik a termésbiztonság és a költséghatékonyság. Az alacsonyabb költségszint mellett realizálható nagyobb termés és termésbiztonság eléréséhez üzemi szinten azonban szélesebb faj- és fajtaszortiment szükséges.  

A SAATEN-UNION ezért a kiemelt jelentőségû kultúrák mellett - kukorica és napraforgó - nem veszíti szem elől a kisebb, speciális jelentőségû fajok fejlesztését sem, mert véleményünk szerint a sörárpa, a zab, a szárazborsó vagy éppen a köztes növények nemesítésére fordított erőforrások is hozzájárulnak egy sokszínû és egészséges, a környezetünkkel összhangban funkcionáló növénytermesztés kialakításához.

Minél kétségesebbek a piaci kilátások, annál inkább szükség van a jó fajtákra. A SAATEN-UNION fajták dinamikus piaci előretörése az innovatív nemesítésen túl többek között annak az Európában szinte egyedülálló, Magyarországot is magában foglaló szelekciós és adaptációs kísérleti hálózatnak köszönhetőek, melyek megalapozott információkat biztosítanak új fajtáink teljesítményére és adaptációs képességére vonatkozóan. Európai nemesítési programjaink hatékonyságát nem csak a kiváló terméseredmények, valamint fajtáink növekvő vetésterület adatai jelzik, hanem az is, hogy 2010 tavaszára a klasszikusok mellett számos újdonsággal bővül magyarországi fajtakínálatunk.

 

KukoricaA SURREAL (FAO 370) SAATEN-UNION új csúcshibridje a FAO 300-as csoportban 14-16 to/ha terméspotenciállal. Az elmúlt két év kísérleteiben, csapadékos és száraz körülmények között egyaránt több mint 5%-kal múlta a piacvezető hibridek teljesítményszintjét.

Közepesen magas fajta, közepes csőillesztési magassággal. Szárszilárdsága kiváló, gyökérdőlésre sem a virágzás, sem a betakarítás előtt nem hajlamos. Gyökér- és szárfuzáriumra nem érzékeny, csőbetegségek nem károsítják. Kezdeti fejlődése rendkívül erőteljes, ezért kifejezetten ajánlható korai vetésre. Csuhélevelei vékonyak, a csöveket lazán fedik, már a teljes érés elérése előtt szétnyílnak, segítve ezzel a gyors vízleadást. Zöldszáron érő típus, egészséges érés jellemzi. (1. ábra)

 


 

A SUAREZ (FAO 350) kompakt, korai hibrid viszonylag alacsony-közepesen magas csőillesztéssel, ami rendkívül „szárstabillá teszi”. Terméspotenciálja 14-15 to/ha, különösen az intenzív és félintenzív területeken bizonyítja, hogy méltó kihívója bármely nagynevû versenytársának. Szárszilárdsága rendkívül jó, gyökérdőlésre sem a virágzás, sem a betakarítás előtt nem hajlamos. Gyökér- és szárfuzáriumra nem fogékony, csőbetegségekkel és golyvásüszöggel szembeni ellenálló-képessége kiváló. A virágzást követően nagyon intenzív, és gyors szárazanyag beépítés jellemzi. Zöldszáron érő típus, egészséges érés jellemzi.

A SUPERBIA (FAO 450) a 2009. évi Magyar Kukorica Klub kísérletek termésbajnoka a Dalmandon elért 16,5 to/ha termésével. Kimagaslóan nagy terméspotenciál, az éréscsoportnak megfelelő vízleadás és kiváló szártulajdonságok jellemzik. A 2008-2009. évi fejlesztési kísérletekben termésszintje mintegy 4%-kal meghaladta az éréscsoport vezető hibridjeinek teljesítményét. Csövei közepesen hosszúak-hosszúak, csutkája kimondottan vékony, a szemek mélyen ülnek, így morzsolási aránya a többi hibriddel összevetve jobb. Csuhélevelei vékonyak, a csöveket lazán fedik, a teljes érés elérése előtt szétnyílnak, segítve ezzel a gyors vízleadást. Csövei közepes mértékben a sorok közé hajlanak, illetve lehajlanak, megakadályozva ezzel az őszi visszanedvesedést, és a csőbetegségek kialakulását. Levelei a nagyon sokáig zöldek, ezzel segítik az egészséges, és egyenletes érést, száradást. Kifejezetten az intenzív területekre ajánlott.

A SUMBRA (FAO 480) kompakt és erőteljes középérésû hibrid 14-16 to/ha terméspotenciállal, 400 g feletti ezerszem-tömeggel. Ezt a terméspotenciált intenzív viszonyok között megközelíti, de kedvezőtlen körülmények között is stabilan a sztenderdek fölött terem, ezt a 2008-2009. évi kísérletekben is meggyőzően bizonyította.

Gyökérdőlésre sem a virágzás, sem a betakarítás előtt nem hajlamos. Gyökér- és szárfuzáriumra nem hajlamos, a sztenderdek szintjénél sokkal jobb szárszilárdsági eredményeket mutatott. Morzsolási aránya a többi hibriddel összevetve jobb, 90% körüli. Csuhélevelei vékonyak, a csöveket lazán fedik, a teljes érés elérése előtt erősen szétnyílnak, segítve ezzel a gyors vízleadást. Csövei a sorok közé hajlanak, csak túlérésben lógnak a szár mellett teljes mértékben. Levelei a nagyon sokáig zöldek, ezzel segítik az egészséges, és egyenletes érést, száradást. Intenzív és félintenzív viszonyok közé ajánlható. (2. ábra)


 

A SUDOKU (FAO 270)A  igen korai hibrid válasz azokra a kihívásokra, melyeket a szélsőségesen váltakozó időjárási körülmények, a folyamatosan emelkedő szárítási költségek és a kukoricabogár miatt kikényszerített vetésváltás kényszere támaszt a hazai termelőkkel szemben. A SUDOKU valódi különlegesség az igen korai éréscsoportban: virágzása az igen korai hibridekénél 3-4 nappal korábbi, a FAO 300 eleji hibridekkel szemben pedig 5-6 nap virágzási előnnyel rendelkezik! Rendkívül erőteljes korai fejlődése, dinamikus szárazanyag-beépülése mellett ez biztosítja, hogy aszályos, stresszes évjáratokban bármely korai vagy középérésû csúcshibriddel felvegye versenyt termőképességben. Általában augusztus végén, de legkésőbb szeptember elején szárítás nélkül betakarítható. Gyors kezdeti fejlődése arra is garancia, hogy hûvös, mély fekvésû területek esetén is dinamikus kelés, erőteljes korai fejlődés valamint homogén állomány és érés jellemezze. Szárszilárdsága kitûnő.A MONTONI (FAO 550) képviseli a kukorica portfóliónkban a késői szegmenst. Az éréscsoport közepén érő hibrid hatalmas terméspotenciállal rendelkezik, az elmúlt három év szántóföldi silókísérleteinek kiemelkedő csúcshibridje. A déli, valamint a középső országrész intenzív területein szemes célú hasznosításra is jövedelmező, silóként az ország teljes területén javasolt. A MONTONI hatalmas termetû hibrid, melyet rendkívül erőteljes szár, nagytömegû levélzet és betegségekre nem fogékony egészséges csövek jellemeznek. Kiemelkedő szárazanyag-termése a magas csőarányon és jó szemtermésen alapul. A teljes növény emészthetősége jó, a hasznosuló energiatartalom átlag feletti. Zöldszáron érik, felszáradásra nem hajlamos. 

NapraforgóA SAATEN-UNION a napraforgó hibridek európai fejlesztését a versenytársakkal szemben gyökeresen más genetikai alapokra helyezve kezdte el néhány évvel ezelőtt. Argentín partnerével közösen olyan hibridek létrehozása volt a cél, amelyek magukban hordozzák a dél-amerikai kontinens vezető napraforgó nemesítésének innovatív eredményeit és az európai termesztési viszonyokhoz történő széleskörû adaptáció képességét. A fejlesztések eredményeként 2009 tavaszán került bevezetésre ez első imidazolin rezisztens hibridünk, a PARAISO 102 CL, melynek termesztési tapasztalatai a nehéz évjárat ellenére a kiemelkedően jók voltak. A herbicid rezisztens napraforgók szegmensében számos meghatározó vetélytársat előzött meg mind kaszattermés mind olajtartalom tekintetében. (3. ábra)


 

A PARAISO 102 CL magas, kiegyenlített állományú, bókoló tányérállású, zöld száron érő, nagy tányérméretû és ezerkaszat-tömegû, jó szárszilárdságú hibrid. Az összes Magyarországon előforduló peronoszpóra rasszra rezisztens, emellett jó általános szántóföldi rezisztenciával rendelkezik a gombabetegségekkel szemben. Bár a korai fajtáknál néhány nappal későbben virágzik, dinamikus szárazanyag beépítésének köszönhetően szemnedvessége aratáskor gyakorlatilag megegyezik a korai hibridekével, betakarítása nem csúszik későbbre. Az új tavaszi szezonra tovább erősítjük kínálatunkat, a bevezetésre kerülő TAMARA CL és SUNFLORA CL hibridek jelzik, hogy a SAATEN-UNION innováció napraforgóban is hatékonyan képes támogatni a kiemelt jövedelmezőségre és termésbiztonságra törekvő termelőket. Valamennyi napraforgó hibridünk vetőmagja rovarölőszerrel csávázva kerül forgalomba.Tavaszi sörárpaA SAATEN-UNION sörárpa fajtái Argentínától Szibériáig, széles körben elterjedtek. Nemzetközi szinten legjelentősebb fajtáink a magyarországi termesztés viszonyai között is bizonyítottak az elmúlt évek szélsőséges viszonyai között. A XANADU kiváló termőképességû, jó alkalmazkodóképességû, Közép- és Kelet-Európa egyik meghatározó sörárpája, melyet kiváló malátázási tulajdonságainak köszönhetően a vezető maláta- és sörgyárak is szívesen fogadnak. Az MGSZH tavaszi árpa fajtakísérleteinek új standard fajtája! (4. ábra)

 


 

Az új fejlesztésû sörárpáink ígéretes képviselője a MARTHE, mely 2008-ban már a német piac vezető fajtájává vált mintegy 31% piacrészesedéssel. Csúcsminőséget képviselő sörárpa, mely minden eddigi fajtánál magasabb osztályozottsággal rendelkezik. Kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságainak köszönhetően kiválóan tolerálja az abiotikus stressz-hatásokat. (5. ábra)

 


 

 

Tavaszi zabA SAATEN-UNION Európa-szerte a legsikeresebb zabnemesítő, a DIAKON és TRITON fajták elismerésüket követően hamar közkedvelté váltak Magyarországon is. Azok számára akik továbbra is alacsony mûtrágya és növényvédőszer ráfordítást igénylő tavaszi előveteményt keresnek őszi búzájuk elé, valódi alternatívát jelenthetnek zabfajtáink, melyek kiváló beltartalmi mutatóinak köszönhetően kimagasló takarmányértékkel is rendelkeznek. Az eddig ismert zabfajtákat jelentősen felülmúló termőképességük jó állóképességgel párosul, jelentősen javítva a zabtermesztés jövedelmezőségét. Betegségekre nem fogékonyak.

 

Tavaszi repce, szárazborsó, köztes és zöldtrágya növényekA tavaszi repce termesztése korai kitavaszodás és kedvező termesztési feltételek esetén jövedelmező tavaszi alternatíva lehet. A korai vetést, a kiegyensúlyozott tápanyagellátást, valamint a konzekvens növényvédelmet akár 2,5 t/ha feletti terméssel és 42%-ot is felülmúló olajtartalommal képesek meghálálni. A Saaten-Union a hazai termesztési körülmények között elsősorban a KALIBER MSL-hibrid vetését javasolja. A tavaszi hibridrepce előnyei a fajtákkal szemben – az ősziekhez hasonlóan – a nagyobb termőképesség mellett leginkább a

z erőteljes kezdeti fejlődésben, a jobb aszály- és stressztûrésben nyilvánulnak meg.

A takarmányok fehérjeszükségletének hazai biztosításához, a környezetgazdálkodási célprogramok feltételeinek teljesítéséhez kiváló alapot biztosít a CONCORDE szárazborsó. Kiváló szem- és fehérjetermés jellemzi, melyhez nagyon jó állóképesség és betakaríthatóság párosul. Korai virágzása és érése rendkívül előnyös a kora nyári aszályra hajlamos területeken.

A köztes és zöldtrágya növények jelentős mértékben javítják talajaink termékenységét, hatásosan megakadályozzák a tápanyagok kimosódását, csökkentik ez eróziót, javítva ezzel a talajok fizikai szerkezetét, vízháztartását, a talajéletet. Mustár, olajretek és facélia fajtáink vetőmagjai az ismert vetőmagkereskedő partnereinknél érhetőek el.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?