A Biomin szaporodásbiológia csomagja

Agro Napló
Az iparszerû sertéstartás legfontosabb szereplõi a folyamatosan és megfelelõ ütemben sok malacot fialó és felnevelõ kocák. A kocától elvárjuk, hogy szünet nélkül szaporodjon, s legfeljebb csak a vemhesség 115 napja alatt „pihenjen”.  

A fialás és az újraivarzás közötti időszak nagyon rövid, általában mindössze 33-40 nap. Ez a rövid időszak azonban rendkívül nagy igénybevételt jelent a kocáknak.

Kezdődik a fialással, amikor is a kocának 10-16 malacot kell megszülnie, a lehető leggyorsabban, vagyis hogy a fialás közben minél kevesebb malac pusztuljon el a szülőútban.

Folytatódik a szoptatással, melyhez a kocának napi 10-12 liter tejet kell termelnie. Ehhez az extrém mennyiséghez megfelelő minőségû és összetételû, jól emészthető takarmányt kell felvennie. Ha a koca takarmányfelvétele nem elegendő a tej termeléséhez, akkor a koca saját testéből kénytelen lebontani a szükséges anyagokat. Ez persze kimeríti az anyaállat energiatartalékait, s mire a malacokat elválasztják (kb. 28 nap) a koca lesoványodik, „lezsarolódik”. Ez alapjában még nem lenne katasztrófa, hiszen a vemhesség 115 napja alatt bőven „összeszedheti magát”. Igen ám, de ehhez vemhesülnie kell! Ennek alapfeltétele a választás/elapasztás után hamar bekövetkező ivarzás és termékenyülés.

A lezsarolt koca vagy egyáltalán nem ivarzik, vagy ha ivarzik is, nem vemhesül, de ha vemhesül is, kevés malacot fial.

Tetézi gondjainkat, hogy az ivarzás egymagában nem elég, a koca méhének „vissza kell alakulnia” (involúció), hogy a megtermékenyült petesejteknek megfelelő környezetet biztosítson. Ha a méhinvolúció zavart szenved, akkor az embriók elpusztulnak.

A méh involúciójának legnagyobb ellensége a fialás utáni méhgyulladás, melyre hajlamosít az elhúzódó fialás, a szakszerûtlen ellési segélynyújtás (gyakori „benyúlkálás”) és a kórokozókkal teli istálló környezete.

A fialás után méhfertőzéseket (méhgyulladásokat) igen gyakran a vizeletben nagy tömegben eloforduló patogén baktériumok idézik elő. (Húgyúti fertőzések). A savanyú pH-jú vizelet kedvezőtlen a patogén csíráknak, ebben a környezetben nem szaporodnak, elpusztulnak.

 


 

Mit tudunk tenni - a fentiek ismeretében - a kocák folyamatos és magas színvonalú szaporodása érdekében?

1. Az ellés ütemének biztosítása, a húgyúti fertőzések kivédése.

Erre a komplex célra kiválóan alkalmas a Biomin pHD, amely:

- csökkenti a vizelet pH-ját, tehát megakadályozza a baktériumok elszaporodását és megtelepedését,

- segíti a megfelelő ütemû ellést

- növeli az újravemhesülés esélyét

2. A szoptató koca napi tápanyagfelvételének növelése.

Ezt a célt szolgálja a Biomin TopLac, mely koncentráltan tartalmaz energiát, aminósavakat és vitaminokat.

A Biomin P.E.P. vemhes és szoptató kocák takarmányába való keverésével növelni tudjuk a tápanyagfelvételt az ellés körüli időszakban, csökken a kocák szoptatás alatti testtömegvesztesége, valamint egyöntetübb alom választható.

3. Termékeny (fertilis) ivarzások jelentkezésének biztosítása.

A Biomin TopRausche szerves és szervetlen kötésû nyomelemeket és vitaminokat, valamint fitobiotikus adalékanyagokat tartalmaz. Ezek kifejezettebb ivarzást és nagy ovulációs rátát biztosítanak, vagyis garantálják a magas ellési arányt és fialási átlagot.

4. A kocatakarmányok mikotoxin szennyezettségének megszüntetése.

A Mycofix Plus 3.E a mikotoxinokat enzimatikus úton bontja le, s így biztosítja a kocák kiváló szaporodási teljesítményéhez szükséges megbízható, „toxinmentes” takarmányt!

Prof. Dr. Wekerle László


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?