2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Mit érdemes tudni az MNB Növekedési Hitelprogram 2.
igénylésekor?

Agro Napló
Változások az első szakaszhoz képest, 2014-ben bevezetett újdonságok 

2013. szeptember 11-én
a Monetáris Tanács a hitelprogram folytatása mellett döntött.
A Növekedési Hitelprogram 2. az első szakaszhoz képest számos változást, illetve újdonságot hozott.
A továbbiakban bemutatjuk ezen módosításokat.

Az MNB a második szakaszban jelentősen megemelte a felhasználható forrás nagyságát. Míg az első körben 750 milliárd forint állt rendelkezésre, a második szakaszban akár 2000 milliárd forint kedvezményes hitelt is kihelyezhet a bankrendszer az ügyfelek részére. A megemelt keretösszeghez hosszabb igénybevételi lehetőség is párosul. A mostani programban 2014. december 31-ig van lehetőség a szerződések megkötésére, valamint a folyósításra. Ez az idő első látásra talán hosszúnak tűnhet az előző program meglehetősen szűk határidejével szemben, azonban azt javasoljuk, senki ne hagyja az utolsó pillanatra a hiteligénylési folyamat elindítását. Ne feledjük, hogy még egy jól átgondolt beruházáshoz is többféle engedélyt kell beszereznünk és a papírmunka is sok időt elvisz. Érdemes tehát időben lépni. Egyébként kedvező változást hozott az a módosítás is, amelynek értelmében a korábbi 3 milliárd forintos hitelfelvételi maximum 10 milliárd forintra emelkedett.
Ez a változás főleg a beruházási hitelcélok megvalósításának ad nagyobb mozgásteret. Fontos, hogy beruházási hitelcél esetén ebben a hitelprogramban nincs lehetőség az épített, vagy vásárolt eszközök, valamint termőföld bérbe adására. A hitelcélnak a KKV saját üzleti stratégiáját kell szolgálnia, azonban a program módosítása kivételként lehetőséget ad beruházási hitel nyújtására üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére, valamint beruházási hitel esetén a vásárolt eszköz (az ingatlant is beleértve) cégcsoporton belüli bérbe adására. Az NHP 1-hez képest módosultak a hitel igénybevevőre vonatkozó rendelkezések is annyiban, hogy a szerződéskötést követően, a KKV törvény szerinti KKV státus fennállásának már nem kell teljesülnie a teljes futamidő alatt. Lényeges változás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló MNB állásfoglalás alapján lehetőség van őstermelők és családi gazdálkodók számára is forrást nyújtani a hitelprogram keretében. Továbbra is elvárás azonban, hogy kizárólag 2013. augusztus 31. előtt alapított KKV vehet részt a programban. A hitel maximális futamideje a második szakaszban 2024. december 31. Fontos változás, hogy a forgóeszközhitel lejárata az első szakaszban megjelölt 5 éves helyett a második szakaszban 1 évre rövidült. A hitelcélokat illetően a forrás felhasználható beruházás finanszírozáshoz, forgóeszköz finanszírozáshoz, EU-támogatás előfinanszírozáshoz, valamint hitelkiváltáshoz (forint, deviza). Az MNB azonban elvárja a résztvevő bankoktól, hogy a hitelkiváltás az általuk kihelyezett összeg maximum 10%-a lehet, tekintettel arra, hogy a hitelprogram célja új forrás biztosítása. Fontos kiemelni, hogy őstermelők, családi gazdálkodók, illetve egyéni vállalkozók esetében van lehetőség saját művelés céljára történő termőföld vásárlásra (a termőföld bérbeadására nem megengedett).

Újdonság a vállalkozások számára az is, hogy a finanszírozási formák közül nem csak a pénzügyi lízing válik elérhetővé a program keretében (ideértve a nyílt végű és zárt végű pénzügyi lízinget, de nem ideértve az operatív lízinget), hanem mind a pénzkölcsönt, mind a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja.


Az OTP Bank továbbra is az akvizíció fontos eszközeként tekint a Növekedési Hitelprogram nyújtotta lehetőségre. Az első szakaszban a szerződött agrár vállalkozások fele új ügyfélként választotta az OTP Bankot finanszírozási partnerének. A második szakaszban ennek a finanszírozási aktivitásnak a fenntartását tűzte ki célul a bank, amelynek elérése érdekében a kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitel felhasználható az európai uniós területalapú és egyéb mezőgazdasági közvetlen támogatások előfinanszírozásához, termőföld vásárláshoz. Továbbá állattenyésztéshez vagy élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztéséhez kapcsolódó beruházás esetén a nyertes pályázat megvalósításához támogatás-előfinanszírozási és beruházási hitellel áll az OTP Bank az ügyfelei rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!