Korszerű válaszok az új kihívásokra

Agro Napló
Beszámoló a SAATEN-UNION és a RAPOOL évnyitó kereskedelmi rendezvényéről Tájékoztatót tartott nagykereskedő partnerei számára a SAATEN-UNION Hungária Kft. és a RAPOOL Hungária Kft. Január 16-án, a budapesti Novotel Hotelben gyorsan megtelt a terem, közel kilencven résztvevővel kezdődött a délutáni program. 

Blum Zoltán

Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetője az Őszi szezon után, tavaszi szezon előtt című bevezetőjében bemutatta a cégcsoport tevékenységét és eddig elért eredményeit. A SAATEN-UNION 7 különböző, ma is családi tulajdonban lévő nemesítőház termékeinek forgalmazására alakult 1965-ben.
A vetőmag-forgalmazás terén kialakított együttműködésnek köszönhetően, a cégcsoporthoz tartozó RAPOOL termékpalettájával együtt, a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrum vetőmagigényét ki tudja elégíteni. Nemesítési tevékenysége 20 nemesítő állomáson, Európa-szerte 100 kísérleti helyszínen zajlik és több mint 40 növényfajra kiterjed. Ennek köszönhetően mintegy 240 elismert fajta és hibrid forgalmazását végzik 8 európai leányvállalat, köztük a hazai SAATEN-UNION Hungária Kft. közreműködésével. Az alapítás évében elért árbevételt a következő tíz évben megtízszerezte az anyavállalat. 1995-ben a forgalom már meghaladta a 100 millió eurót, a tavalyi évben pedig a 200 millió eurót közelítette. Kutatásra, termékfejlesztésre az éves forgalom 13%-át forgatják vissza.

A hazai leányvállalat pozíciói kifejezetten jók a kalászos gabonafélék vetőmagpiacán. A NÉBIH 2012-13. évi nyilvántartása szerint például a SAATEN-UNION Hungária Kft. vezeti a sort 23 őszi búza fajtabejelentéssel, megelőzve a hazai vetőmagcégeket is. Nem csak a belföldi vetőmag-előállítás területe növekszik évről évre, hanem a hibrid búza forgalma is dinamikusan emelkedik. A hibrid búza mellett hibrid rozs is található a palettán, melynek kereslete szintén növekvő.


A SAATEN-UNION napraforgó-vetőmag kínálatában megtalálhatók a hagyományos (LO) és a magas olajsavtartalmú (HO) hibridek is. Mindegyik hibrid alkalmas a CLEARFIELD gyomirtási rendszerben történő termesztésre. Sőt, idén már 2 új SAATEN-UNION hibrid a továbbfejlesztett CLEARFIELD PLUS gyomirtási rendszerben is bemutatkozik Romániában és Bulgáriában. Hazai bevezetésük 2015-ben várható. A kukoricahibridek különlegessége a genetikai alapok mellett a PRIMUS SEED vetőmagkezelés. A bioaktív anyagok vetőmagon történő alkalmazása mérhető terméstöbblettel jár, amit a kísérletek eredményei évről évre bizonyítanak is. A korszerű, központi vetőmagtartályos vetőgépek gyors kiszolgálása érdekében pedig már MAXI PACK kiszerelésben is elérhető a cég SURREAL hibridje.

Az őszi és tavaszi vetésű nagykultúrák mellett a kisebb területen vetett silócirok, szója, borsó, mustár, olajretek, takarmányrepce és facélia vetőmagjai is elérhetők a kínálatban. A széles körű, bővülő termékválasztéknak köszönhetően a cégcsoport forgalma a 2011-12. gazdasági évben megközelítette a 1,5 milliárd forintot, amit az elmúlt évben sikerült megduplázni (3,1 milliárd Ft).

A vetőmagüzemi beruházás idén lezárult első üteme egy új csávázó és csomagolósor kialakítását teszi lehetővé, továbbá a fejlesztés része egy szín szerinti válogató is. A mintegy 200 millió Ft értékű beruházás célja a legkorszerűbb technológia alkalmazása révén a legmagasabb minőségi követelményeknek történő megfelelés. Ezzel a lepsényi vetőmagüzem a közép- és kelet-európai ellátás egyik alappillérévé válik. A növekvő kereslet zökkenőmentes kiszolgálása érdekében sikerült új munkatársakat is megnyerni, így több kulcsterületen, összesen hét kollégával erősödött a csapat.

A SAATEN-UNION aktuális tavaszi termékkínálatát Varga Gábor fejlesztési vezető mutatta be. A termékjellemzők mellett részletesen ismertette az egyes fajták és hibridek felhasználási területét, illetve ezek gyakorlati jelentőségét. A repce piacáról és a RAPOOL újdonságairól Marcus Bankert termékfejlesztő számolt be. A repcehibridek vetésterületi részaránya a fémzárolt vetőmag piacából az EU 28 tagállamának átlagában – szakértői becslések szerint – 82%-os. Magyarországon az arány 90% körül alakul, ugyanez Romániában 93%, Bulgáriában 95%. Ezen belül a RAPOOL részesedése Európa-szerte stabil, illetve növekvő.


Pierre-Louis Carrier

A szakmai programot Pierre-Louis Carrier, a SAATEN-UNION France termékmenedzserének előadása zárta. A francia szakember a hibrid búza nemesítésének helyzetét, a szántóföldi vetőmag-előállítás gyakorlatát, továbbá a hibrid búza piacának jelenét és jövőbeni alakulását mutatta be. A közel negyedmillió hektáros európai vetésterület 8%-ával Magyarország az előkelő második a vezető Franciaország (76%) után. Hazánk a hibrid búza vetésterületi részarányát tekintve is dobogós az európai országok között. Az elmúlt 5 év forgalmi adatait vizsgálva kiderül, hogy évente átlagosan 15%-kal nőtt az európai hibrid búza vetésterület.
A hazai vetésterület eközben egy év alatt megduplázódott, amit az idei várakozások további 95%-kal haladnak meg. Középtávon ezért szükségessé válik a hazai vetőmag-előállítás, ami nem csak a belföldi, hanem a környező országok növekvő keresletének kiszolgálását is célozza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?