Hét kelet-közép-európai ország agrárminisztereinek visegrádi tanácskozása

Agro Napló
A június 24–25-i találkozó egyben a magyar egyéves elnökség záróeseménye volt, melynek végén Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szlovák kollégájának átadta a Visegrádi Négyek agrárcsoportjának vezetését.  

Meggyőződésünk, hogy 2013-at követően is szükség van erős Közös Agrárpolitikára (KAP) – áll a Bolgár Köztársaság, Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia és a Szlovák Köztársaság közös nyilatkozatában, mely a Közös Agrárpolitika jövőjéről és a földmoratóriumról született Visegrádon. A nyilatkozatot magyar részről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Cseh Köztársaságtól a mezőgazdasági miniszter-helyettes, a bolgár kabinetfőnök, a szlovén miniszter valamint lengyel és szlovák részről a mezőgazdasági minisztérium helyettes államtitkára és a román államtitkár írta alá.





Az alábbiakban ismertetünk néhány gondolatot a közös nyilatkozatból: 



- A KAP-nak teljes mértékben meg kell tartania közösségi jellegét, és tiszteletben kell tartania a szolidaritás és a tagállamok közötti egyenlő bánásmód alapelveit, a pénzügyi feltételeket biztosító rendszert. 



- A KAP-nak a továbbiakban is meg kell őriznie mindkét pillérét, meg kell tartania a jelenlegi támogatás nagyságrendjét. 



- Alapvető fontosságú, hogy a KAP megfelelő hangsúlyt fektessen az élelmiszerellátásra, az egészség- és élelmiszerbiztonságra, környezetünk védelmére, a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, a vízzel való takarékosabb gazdálkodásra, a biodiverzitás és a mezőgazdasági potenciál fenntartására, és a megújuló energiaforrások részarányának növelésére. 



- A KAP vidékfejlesztési forrásait, a Kohéziós Alapokkal együtt, az élhető, megfelelő infrastrukturával rendelkező, megélhetést biztosító vidék megteremtésének szolgálatába kell állítani. Fokozott figyelmet kell fordítani a munkahelyteremtésre, az önfoglalkoztatás támogatására, a vidéki turizmus fejlesztésére, a helyi piacok megerősítésére. 



- Olyan szabályozási keret kialakítására van szükség, mely képes extrém piaci ingadozásokból és időjárási anomáliákból fakadó helyzetek kezelésére. Hasonlóan fontos az élelmiszerlánc szereplői közötti jó kapcsolatrendszer kialakítása is.





Központi kérdés a KAP érdemi egyszerûsítése, jogszabályrendszerének átláthatóbbá, egységesebbé tétele. 



- A jelenlevő országok fontos eszköznek tartották a nemzeti agrárpolitikai célok megvalósításában a földvásárlás jogi korlátozásának fenntartását.



–Keresztes–



A cikk folytatását elolvashatja az alábbi oldalon: www.agronaplo.hu/hirek/5441

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jövőre indul az Agro-ökológiai Program

Jövőre indul az Agro-ökológiai Program

2023-ban új közvetlen támogatási formával bővül a Közös Agrárpolitika agrár-környezetgazdálkodási eszköztára. A hektáralapú támogatás célja a környeze...

Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Az idei nyáron számos termelőnek az aszály jelentette nehézségek határozzák meg az életét. Ugyanakkor az előretekintés és a tervezés érdekében indokol...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!