VITAPOL-lal a gombatoxinok ellen

Agro Napló
A penészgombák környezetünkben mindenhol jelen vannak. Bizonyított, hogy néhány közülük méreganyag elõállítására is képes, másodlagos anyagcsereterméket választ ki. Ezeket mikotoxinokként ismerjük.

A penészgombák a növények betakarítása előtt, közben és után is jelen vannak, így a mikotoxinok termelődése folyamatos.



A penészgombák között vannak olyanok, amelyek toxinjaikkal már a szántóföldön szennyezik a növényeket, mások raktározás közben termelnek toxinokat. Az előbbiek csoportjába tartoznak a Fusárium fajok, amelyeknek fontosabb toxinjai a következők: Zearalenon( F-2 toxin, ZEA), a Trichotecének ( T-2 toxin, nivalenol/ NIV/ ),Deoxynivalenol (DON), Diacetoxyscirpenol (DA), Fusarenon-X (FX) és a Fumonizinek (FB1—FB6 ).



A raktári penészgombák főbb képviselői az Aspergillus és a Penicillium fajok, amelyek a következő fontosabb toxinokat termelik: Aflatoxinok, Ochratoxin-A, Citrinin, Patulin.



A penészgombák a növénytermesztés és az állattenyésztés számára komoly problémát jelentenek. A növénytermesztésben csökken a termésmennyiség- és minőség.



Az állattenyésztésben a penészgombával fertőzött, toxinnal szennyezett takarmányok fogyasztása következtében számolnunk kell a következőkkel:



- takarmányfelvétel csökkenése, étvágytalanság, takarmány visszautasítás, hányás

- rossz takarmányértékesülés

- gyenge termelés (tömeggyarapodás, tej- tojásterme-lés),

- állandósult szaporodásbiológiai zavarok

- gyengül az immunrendszer, fogékonyabbá válnak a betegségekre, romlik a vakcinázások és a gyógyszeres kezelések hatékonysága - esetenként egyes toxinokra jellemző megbetegedések (mikotoxikozisok) kialakulásával kell számolnunk.





Az a tény, hogy egy bizonyos mikotoxin-szint minden takarmányban megtalálható, nem kétséges. Az okozott kártétel minimálisra csökkentésében viszont a VITAPOL®, mint szerves adszorbens használata segít.





Urbánné és Tsa. szülőpárnevelő telepein gyakorlati tapasztalat, hogy a toxinokkal erősen szennyezett gabonából gyártott takarmányban, amennyiben 0,7%-ba bekeverésre kerül a VITAPOL® pulvis, megszûnik a – korábban jelentkező – takarmányvisszautasítás, étvágytalanság és minimálisra csökken az elhullás.





A VITAPOL® termékekben lévő huminsavnak van egy egyedülálló sajátossága, amit nem figyelhetünk meg semelyik más komplexképzőnél sem. Ez az egyedülálló képesség nem más, mint hogy a nagyobb molekula-súlyú fémekkel, toxinokkal erősebb komplexeket képez, amelyek a szervezet számára felvehetetlenné válnak, kiürülnek.



Tekintettel arra, hogy ez évben az időjárás miatt el-húzódott a gabona betakarítása, ami nagymértékben kedvezett a gombák elszaporodásának, javasoljuk a VITAPOL® pulvis 1%-os bekeverését valamennyi állat-faj abraktakarmányába.



Dr. Tóth Rozália



Dr. Tóth Rozália

Szaktanácsadó

30/561-4412



Varga Csaba

Szaktanácsadó

30/561-4065



Kizárólagos forgalmazó:

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.

8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!