Költséghatékony repcevédelem a Dow AgroSciencestõl

Agro Napló
Az õszi káposztarepce napjaink jövedelemtermelõ növényévé lépett elõ, köszönhetõen a viszonylag stabil és relatíve magas árának. Ugyanakkor a repce termesztése számtalan kockázatot rejt. Melyek ezek a kockázatok? Természetesen az idõjárási kockázatok. Mindenki számára közismert a téli kifagyás veszélye. A tavaszi csapadék és hõmérsékleti viszonyok is nagyban befolyásolják a termésmennyiséget.  

Ezen bizonytalansági tényezők miatt nem szabad elfelejteni, hogy a repcetermesztés is gazdálkodási kategória, azaz a kockázatainkhoz kell pozícionálnunk a költségszintünket oda, ahol megtérül! A téli fagyveszély ma már a korszerû vetőmagválasztással, tőszámbeállítással és a regulátorozással nagymértékben csökkenthető.



A preemergens gyomirtás költsége elérheti a 20 000 Ft/ha szintet, ami ha nem hull kellő időben kellő mennyiségû csapadék, és a csírázott repce is elszárad (ahogy ez 2009 őszén sok helyen megtörtént), az addigi összes ráfordításunk szintjére emeli a kárunkat (talajelőkészítés, vetőmag, mûtrágya, gyomirtó).



Ezzel szemben a posztemergens gyomirtás előnye, hogy már kikelt a repce, azaz van miért gyomirtani, illetve kikelt a gyomnövény, azaz van mit gyomirtani! További előny, hogy nincs szükség bemosó csapadékra a hatékonyság kifejtéséhez! Emellett a rugalmas kijuttatási lehetőség is nagy pozitívum, hiszen a Galera* 2 valódi lombleveles állapottól egészen a virágbimbók megjelenéséig felhasználható ősszel és/vagy tavasszal! Mindezek mellett a kijuttatás a gyomkeléshez igazítható, (ami lehet korai tömeges, vagy elhúzódó), azaz ezzel a technológiával érhető el a legnagyobb gyomirtó hatékonyság.





Napjainkban széles hatásspektrumú valódi posztemergens gyomirtó szert kizárólag a Dow AgroSciences kínál a repce gyomirtására, a legrugalmasabban felhasználható ezek közül a Galera*. Ha a repceállományban csak a kétszikû gyomok okoznak gondot, akkor 10 000 Ft/ha maximális költségszinten orvosolható a probléma a Galera* 0,35 l/ha dózisával. A Galera* a legnagyobb gazdasági kárt okozó és legnehezebben irtható mezei acat ellen is úgy dolgozik, hogy annak föld alatti szaporítórügyeit is elpusztítja, a következő évi újrahajtását meggátolva. Széles gyomirtó spektrumába tartozik még többek között az ebszikfû, ragadós galaj, pipitérfélék, parlagfû stb. Ha csak a gabona árvakelés okoz gondot területünkön, akkor a Paladin* nevû szuperszelektív egyszikûirtó készítmény 0,5 l/ha dózisa javasolt, nem több, mint 5000 Ft/ha ráfordítással. Ha gabona árvakelés és kétszikû gyomfertőzés is van a táblánkon, akkor is maximum 15 000 Ft/ha költségszinten tudunk védekezni a gyomfertőzés ellen a két készítménnyel.



A repce védelmének sarkallatos pontja még a kártevők elleni védelem. A sokféle kártevő különböző fejlődésmenete és életmódja megköveteli a különböző hatásmódú rovarölő szerek használatát. Ezt nehezíti, hogy a különböző életmódú kártevők egyszerre vannak jelen a repceállományban. A legtöbb rovarölő készítmény egyféle hatásmóddal rendelkezik. A Dow AgroSciences ajánlata a Nurelle*D, ami két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga – klórpirifosz és cipermetrin – révén hármas biztonságot nyújt: taglózó-, gázhatás- és tartamhatást, azaz a tökéletes biztonságot! A cipermetrin, mint piretroid, taglózó hatásával a repcén éppen károsító rovarokat azonnal elöli. A klórpirifosz, mint szerves foszforsavészter hûvös időjárásban is mûködik, gázhatásával eléri a talajrögök között és alatt rejtőzködő földibolhákat, mocskos pajor lárvákat, illetve a levélzet takarásában fejlődő repcedarázs álhernyókat, emellett tartamhatása révén a vontatottan fejlődő, egy időben különböző fejlődési alakban (pete, L1, L2, L3, L4, L5) jelenlévő álhernyók ellen is védelmet nyújt.

A Nurelle*D tavasszal a hûvös időjárásban támadó ormányosok, később a repcefénybogár első támadása ellen nyújt stabil védelmet (utóljára virágzás előtt két héttel kijuttatva).

 


 

 



Amióta a repcetermesztés intenzívvé vált, a hatékony és gazdaságos technológia kulcselemévé vált a GALERA* a gyomirtásban és a NURELLE* D a rovarok elleni védelemben!





Dow AgroSciences • Garamvölgyi Péter • +36-30/351 3363



• A Dow AgroSciences LLC védjegye. A fent leírtak tájékoztató jellegûek. Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén található utasításokat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?