2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Háromgenerációs gazdaság - 21. századi technológiával

Agro Napló
Gyõr dél-keleti határában gazdálkodik 410 hektáron a Megyer-Agro Kft. Az immáron közel két évtizedes családi vállalkozás három generáció tagjának ad munkát, illetve lehetõséget, hogy a tapasztalat, a tudás, a szorgalom és a korszerû technika együttesen biztosítsa számukra az elérhetõ legjobb eredményeket.  

Kukorelli Gyula, a társaság ügyvezetője elismert szakember hírében áll a környéken. Gazdaságukban 1992 óta foglalkoznak növénytermesztéssel, jelenleg négy szántóföldi növény (búza, kukorica, napraforgó és repce) szerepel vetésforgójukban. Eredményes gazdálkodásukat nemcsak jó likvidátási mutatóik és folyamatos fejlesztéseik igazolják, de szívesen vesznek részt fajtabemutatókban és más kísérleti lehetőség közvetlen megtapasztalásában is.



A Megyer-Agro Kft. tulajdonosai vállalkozásuk kezdete óta az Axiál által forgalmazott gépeket választják, és időről időre keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel a leggazdaságosabban és legkorszerûbben tudják a lehető legjobb termésmennyiséget, illetve -minőséget produkálni. Ennek szellemében tértek át a precíziós gazdálkodásra, amely során a párhuzamvezetés rendszerét alkalmazzák traktoraikon. Gazdaságuk gépparkjában a FENDT 927 Vario erőgépükben az EZ-Guide 250 sorvezetővel mûködtetik az EZ-Steer dörzskerekes kormányautomatikát, a Fendt 413 Vario erőgépükön pedig az EZ Guide 500 típusú sorvezető mellett a robotpilótát alkalmazzák. A Fendt 413 néhány mûszaki paraméterével érzékeltetjük, milyen adatok is jellemzik ezt a korszerû traktort: a színes kijelzővel ellátott sorvezető robotpilótával rendelkezik, a beépített kétfrekvenciás GPS vevőnek köszönhetően a vezetési technika valamint a csatlakozási pontosság a 2 cm-es abszolút-pontosságot tudja biztosítani. A rendszer fantasztikus előnye például az is, hogy 24 órás mûszakra tervezhető vele a munkavégzés, – mert a munka minősége és pontossága technikai értelemben valamint a gyakorlatban ugyanúgy állandó marad a sötétedést követően is.

 


 

 





Az ügyvezető perspektivikus gondolkodását jellemzi, hogy traktorainak megválasztásánál mindig szem előtt tartja a fejleszthetőséget. A felkészült, és szakmai ismereteit folyamatosan megújító Kukorelli Gyula megfontolt, semmit nem bíz a véletlenre. A márka kiválasztásánál lényeges szempont volt számára, hogy a precíziós gazdálkodás minden fejlesztő fázisában a pontosság és a biztonság egyaránt legyen jelen. Márpedig Axiál Kft. kínálatában szereplő korszerû FENDT traktorok kiváltképp alkalmasak az Agromatic Kft. által forgalmazott GPS irányítási rendszerek fogadására és pontos alkalmazására.



A biztonságos megoldás garanciája az Axiál Kft. és az Agromatic Kft. közötti rendkívül jó kapcsolat, – amelynek eredményeképpen a FENDT erőgépeket Magyarországon az Agromatic rendszereivel szerelik fel. A nagy precizitású korszerû és könnyen kezelhető traktorok a Trimble GPS rendszeren keresztül érkező utasítások végrehajtói.



A párhuzamvetés, mint a korszerû gazdálkodás nélkülözhetetlen eleme, a robotpilótával valósítható meg könnyedén. A precíziós gazdálkodás létrejöttéhez azonban vannak még egyéb bevonható lehetőségek a rendelkezésre álló hozamtérképek illetve az erőgépekre szerelt párhuzamvezető rendszerek mellett, amelyekre épül majd a többi technológiai elem.



A talajmunkagépek azonban már a terveknek megfelelően és az elvárt pontossággal dolgoznak. A vállalkozás tulajdonában már korábban szereplő Sulky mûtrágyaszóró, a Horsch vetőgép, a Monosem szemenkénti vetőgép, és a Berthoud permetező munkáinak összehangolására ma már a GPS eszközök alkalmasak, – függetlenül a terepviszonyoktól – és teljes mértékben megfelelnek az egyre magasabb szintû agronómiai elvárásoknak. A rendszerbe vonásukat azonban még ki kell dolgozni annak érdekében, hogy a hozamtérképek adatainak megfelelően adagolják a mûtrágyát, a vetőmagot illetve növényvédő szert. Ez tehát a következő feladat, amelynek eredményeképpen az inputanyag-felhasználás is optimalizált lesz. Ezen eredmények alapján pedig már joggal várható el a termésszintek növekedése, stabilizálódása, a táblán belüli eltérések kiegyenlítődése épp úgy, mint a munkák elvégzésére fordított idő csökkenése, illetve a termelés hatékonyságának fokozása.

 


 

 



Nyilvánvaló tehát, hogy a termelő számára a legfontosabb kérdés az, hogy a beruházása valóban megfelel-e az előzetes elvárásainak. A Megyer-Agro Kft.-nél szerzett informális adatainkat összegezve elmondható, hogy az első év tapasztalatai a földeken – esztétikai értelemben mindenképpen – jelentős előrelépést mutatnak. Vagyis a talajmûvelés során a táblaméreteket sikerült jobban kihasználniuk, a szegélyek pontosan bemûvelhetők, a vetések sorai egyenesek, a csatlakozósorok pontosan illeszkednek, és a későbbi kultivátorozás abszolút biztonságos. Ezek pedig még mindössze azok az említett jellemzők, amelyek első benyomásként összegezhetők. Az alapos ökonómiai vizsgálódás eredményei viszont még inkább alátámasztják a kedvező változásokat. Köszönhetően a GPS irányítási rendszereknek valóban az elvárásnak megfelelően csökkent az üzem- és inputanyag-felhasználás – amely természetesen csökkenti a termelési költségeket, és a kiadások mérséklésére nyújt lehetőséget.



Joggal merül fel tehát a kérdés: vajon mennyi idő szükséges egy ilyen mértékû és igényes beruházás megtérüléséhez? A válasz természetesen több tényezőtől függ, mint például: termőhelyi viszonyok, a géppark korszerûsége és mûszaki állapota, az inputanyagok minősége, – de az emberi tényezők is szerepet játszanak, mint például a gazdálkodó igényessége, precizitása. Mindezek figyelembe vételével számításaik szerint 5–6 éven belüli megtérüléssel kalkulálnak.



De mint minden beruházás-megtérülés számolgatása esetén, itt sem hagyható figyelmen kívül az, milyen módon és eszközökkel tesszük a ténylegesen a földeken munkát végzők számára vonzóvá, kedveltté, ez által hatékonnyá a teljesítést. A technikai újdonságoknak köszönhetően – mint például a kormányautomatika, a robotpilóta, vagy a klimatizált vezetőfülke – olyan munkakörülmények valósíthatók meg, amelyek valódi 21. századi megoldásokkal segítenek a lehető legjobb eredmények elérésében.



Márpedig esetünkben a sikeres, perspektivikus vállalkozás dinasztiákon átívelő – és már a negyedik generáció tagjai is cseperednek.



–Keresztes Júlia–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06