Az Agro Napló díjazta a Kukorica Termésverseny legfiatalabb résztvevõjét

Agro Napló
A fiatal generáció szerepének fontosságára szerettük volna a figyelmet ráirányítani, amikor úgy döntöttünk, hogy különdíjjal jutalmazzuk a Kukorica Termésverseny 2010. legfiatalabb résztvevõjét. A nyertes fiatal gazda egy felejthetetlen wellness hétvégét tölthet el párjával az impozáns Puchner kastélyszállóban, Bikalon.  


A győztes György Gergő Dániel 22 éves friss diplomás agrármérnök, a Debreceni Egyetem volt és valószínûleg jövőbeni hallgatója. Tanulmányait számvitel mesterszakon kívánja folytatni, mert szerinte, ma már elengedhetetlen, hogy egy sikeres mezőgazdasági vállalkozó úgy értsen a pénzügyekhez, mint a mezőgazdasághoz.

 

 

 

 

 






Így nyilatkozott lapunknak:



A családi gazdaság keretein belül 3 éve foglalkozom növénytermesztéssel. Édesapám sikere (2009. Kukorica Termésverseny I. helyezés) és tanulmányaim sarkalltak arra, hogy ilyen fiatalon megmérettessem magam a legjobb kukoricatermesztők között Magyarországon. A családi gazdaság 220 hektáron folytatja tevékenységét a Bodrogközben, Cigánd külterületén. Vetett területeinknek körülbelül 25-30%-át teszi ki a kukorica. A Magyar Kukorica Klub felhívására neveztem be a 2010. évi Kukorica Termésversenyre.



A kukorica munkálatai már az elővetemény betakarítása során megkezdődtek. Közvetlenül a búza betakarítása után Väderstad Carrier tárcsával megtörtént a tarlóhántás. Ezt követően került sor az őszi mélyszántásra. Tavasszal egy menetben megtörtént a talajelmunkálás és talajbaktérium (Bactofil) kijuttatása, majd a magágy előkészítése. A helyi adottságokat figyelembe véve az NK LUCIUS kukoricafajtára esett a választásom a versenyben induló parcella vetőmagjának kiválasztása során.



A kukorica gyomirtásáig szinte tökéletesen fejlődött az állomány. A májusi szüntelen esőzés felére csökkentette a gyomirtás hatását, majd az ezt követő lélegzetnyi szünet után a júniusi esőzés még tovább súlyosbította a belvíz helyzetet. A néhány forró nyári nap csökkentette a talaj telítettségét, azonban száraz nyár helyett jöttek az újabb milliméterek, sőt centiméterek és újból telítetté vált a talaj. A versenykukorica betakarítása október végére esett. A terméseredményem 9 tonna/ha volt.



A versenyről és a szervezésről csakis elismeréssel szólhatok, úgy gondolom, az ilyen kezdeményezések mozdíthatják előre a magyar mezőgazdaságot és vonhatják be a fiatalokat a növénytermesztés szépségeibe. Jövő évi terveim között szerepel, hogy újra részt veszek a versenyben és célom, hogy egy magasabb terméseredménnyel a régiónkban dobogós helyen végezzek.



Kapcsolódó anyag: A Kukorica Termésverseny 2010. helyezettjeiről részletesen olvashat a Kukorica barométer 2010 kiadványban.

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!